Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic a câştigat procesul cu statul australian: a primit viza şi va juca la Australian Open

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 11/01/2022 la 12:23 GMT+2

Procesul în care este judecată speța lui Novak Djokovic s-a încheiat. Tribunalul i-a dat dreptate sârbului, anulând decizia Guvernului de a-i retrage viza numărului unu mondial. În proporție mare, Nole va participa la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, dar statul australian încă are o pârghie prin care îl poate expulza. Totul depinde de un ministru, în acest moment.

Seine Fans unterstützen Novak Djokovic nach wie vor

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | A început conferința de presă organizată de părinții lui Novak Djokovic. În scurt timp, liderul mondial ATP va face declarații în legătură cu situația sa din Australia. În acest moment, familia lui Djokovic dă declarații în limba sârbă.
UPDATE | Novak Djokovic va susține o conferință de presă la ora 13.00 GMT (ora 15:00 la București), a declarat tatăl său pentru BBC.
UPDATE | Un purtător de cuvânt al ministrului Imigrației, Alex Hawke, a susținut într-o declarație în urmă cu puțin timp: "În urma hotărârii de astăzi a Tribunalului Federal pe un motiv procedural, rămâne la latitudinea ministrului imigrării Hawke să ia în considerare anularea vizei domnului Djokovic, în conformitate cu articolul 133C (3) din Legea privind migrația. Ministrul analizează în prezent chestiunea și procesul rămâne în derulare", se arată în publicația australiană theage.com.
UPDATE | Novak Djokovic va fi un om liber în această seară! Guvernul nu va lua decizia de a-l deporta în seara asta. Ministrul Imigrării a avut 4 ore să facă apel la decizia Curții. Jurnalistul australian Paul Sakkal susține că decizia de anulare poate fi luată în continuare, dar va fi mâine sau peste câteva zile.
UPDATE | Fanii lui Novak Djokovic s-au încăierat cu poliția. Au aruncat și cu obiecte către forțele de ordine. S-a dat cu spray lacrimogen. Câțiva fani au blocat calea unei mașini despre care credeau că îl transporta pe Djokovic. Au bătut în geam, au aruncat cu sticle în mașină, iar două persoane s-au urcat pe mașină și au sărit pe ea.
UPDATE | Fanii sârbi au sosit la clădirea din Melbourne în care se află Novak Djokovic cu avocatul său. Cântă, dansează sârba și scandează: "Free, Nole!"
UPDATE / Australienii neagă că Novak Djokovic ar fi fost arestat. Ministrul imigrării încă studiază dosarul, pentru a fi sigur că ia decizia bună. El e singurul care îl poate deporta pe Nole, după procesul câștigat. Conform informațiilor pe surse obținute de jurnaliștii de la Antipozi, Alex Hawke își poate exercita dreptul de a-l deporta până la ora 12:30 (ora României).
UPDATE / Informația potrivit căreia Djokovic ar fi fost arestat a pornit de la tatăl acestuia, Srdjan Djokovic. Avocații lui Nole decid în acest moment cum să răspundă la această nouă problemă, susține tatăl numărului unu mondial. Srdjan Djokovic îl comparase pe fiul său mai devreme, într-o conferință de presă cu Isus Hristos. "L-au crucificat pe Isus și acum încearcă să facă același lucru cu Novak. Îl obligă să stea în genunchi", spunea Srdjan mai devreme despre tot ce s-a întâmplat de când fiul său a aterizat în Australia.
Trebuie spus că nu există în continuare nicio informație oficială care să confirme că Djokovic ar fi fost arestat.
UPDATE / Există informații, neconfirmate încă oficial, că Ministrul Imigraţiei, Cetăţeniei, Serviciilor de migraţie şi Afacerilor multiculturale, Alex Hawke, își va exercita dreptul de a-i anula viza lui Djokovic. Atât în presa din Serbia, dar și în câteva ziare de renume mondial din Vest se vehiculează această informație.
"Arestarea lui Novak Djokovic, în progres! Zeci de polițiști au intrat în clădire, a confirmat fratele lui Nole", notează sârbii de la blic.rs.
"Deși a câștigat în fața instanței federale Victoria, Novak Djokovic nu va putea rămâne în Australia, potrivit unei noi decizii a autorităților locale. Marea dramă are loc la Melbourne, unde autoritățile de acolo vor să-l deporteze pe cel mai bun tenismen din lume, în ciuda deciziei instanței de a-i returna viza. Potrivit informațiilor din Australia, un număr mare de forțe de poliție se află în clădirea în care este Novak și echipa sa și există și dube de poliție care ar trebui să-l ducă pe sârb în arestul pentru imigranți. Serviciul de Imigrări vrea să-l expulzeze pe Novak din țară în ciuda deciziei instanței, care a fost pozitivă pentru Djokovic", mai notează sârbii.
UPDATE / Djokovic are viză de Australia, după ce a câștigat procesul, dar Ministrul Imigrărilor va decide totul. În baza articolului 133C(3), el își poate exercita dreptul personal de a anula decizia Curți și de a-l deporta pe Nole.
UPDATE / E de așteptat ca Guvernul australian să facă apel la decizia Curții, ceea ce ar crea probleme suplimentare pentru Djokovic în tentativa de a participa la Australian Open. În plus, există posibilitatea ca decizia Tribunalului în favoarea lui Nole să nu fie pusă în aplicare de Guvern. Asta nu știrbește victoria obținută de sârb, care și-a găsit dreptatea în instanță.
UPDATE / Judecătorul Anthony Kelly a dispus ca Djokovic să fie "eliberat" din "detenție" în termen de 30 de minute. Acesta a explicat că decizia de anulare a vizei a fost anulată și Guvernul va suporta consecințele (cheltuieli de judecată). Nu s-a terminat, însă. Christopher Tran a dezvăluit că Ministrul Afacerilor Interne, Karen Andrews, îl poate încă deporta pe Djokovic din Australia.
UPDATE / Cel mai mic susținător al lui Djokovic are doar doi ani. E vorba de Lana Romic, fiica lui Gigi, care a emigrat în Australia în urmă cu 20 de ani. Acesta a explicat pentru BBC de ce a ales să iasă în stradă și să îl susțină pe Nole.
"Sunt dublu-vaccinat, dar nu contează. Trebuie să existe excepții de la regulă. Înainte de a ajunge într-o țară, lucrurile trebuie să fie clare. Nole a strâns toată comunitatea sârbilor din Australia laolaltă", a explicat fanul sârb.
Sursă foto: BBC
UPDATE / Există mai multe semnale cum că Tribunalul tinde să fie de partea lui Djokovic. Totuși, trebuie spus că vorbim doar de speculații, nicidecum de o informație clară și precisă.
UPDATE / Nu se știe încă dacă vom avea un verdict final azi, dar judecătorul Kelly a dat mai multe indicii potrivit cărora își dorește ca lucrurile să devină clare încă din această zi.
UPDATE / Judecătorul Anthony Kelly a extins ordinul de a-l ține pe Djokovic în Australia până la 8 PM (ora 13:00, ora României), după ce a fost informat că șederea sârbului ar trebui să se termine la ora 4 PM. S-a luat o nouă pauză, după ce Tran, avocatul Coomenwealthului a cerut acest lucru.
UPDATE / Premierul Australiei, Scott Morrison, a explicat că nu va face vreo declarație la informația conform căreia lui Djokovic i se va anula din nou viza, chiar dacă va avea câștig de cauză în instanță.
"Nu e o chestiune pe care să o discutăm înainte de pronunțarea curții", a spus Morrison.
UPDATE / Judecătorul a anunțat o pauză de o oră și 15 minute! Procesul se va relua în jurul orei 6:20 (ora României), iar eurosport.ro vă va ține la curent cu toate informațiile în timp real cu ceea ce se întâmplă în Australia.
UPDATE / După aproape 3 ore în care avocații lui Djokovic și-au expus punctul de vedere, prima parte a procesului s-a terminat. Judecătorul îi ascultă acum pe reprezentanții guvernului australian. La prima vedere, pare că sârbul a câștigat o primă bătălie, judecătorul fiind receptiv la argumentele apărătorilor săi și luând și o decizie în favoarea sa, aceea de a-i permite să părăsească hotelul în care a locuit în ultimele zile pentru a putea urmări audierile.
UPDATE / Novak Djokovic a câștigat o primă bătălie în proces. Judecătorul Kelly i-a permis sârbului să părăsească hotelul în care a stat în ultimele zile și să se mute într-o locație specificată de avocatul său pentru ca el să poată urmări audierea. Locația unde va fi mutat Djokovic nu a fost menționată.
UPDATE / Avocatul lui Djokovic a reiterat că tenismenul are un anumit nivel de imunitate naturală pentru că a suferit recent de covid-19. Nicholas Wood a declarat că vaccinarea nu este recomandabilă în aceste condiții și ar avea o utilitate limitată pentru cineva care a fost recent infectat cu COVID-19, la care se adaugă posibilele riscuri de reacții adverse. Adică, din motive medicale, Djokovic nu poate fi vaccinat momentan și de aceea a cerut o scutire temporară de la vaccin.
UPDATE / Apărătorul lui Djokovic a menționat că liderul mondial nu a fost tratat corespunzător după aterizarea la Melbourne. Sârbul le-a transmis autorităților că nu ar fi mers niciodată în Australia dacă ar fi știut că nu are acest drept.
Judecătorul a studiat atent stenogramele discuției pe care Djokovic a avut-o cu polițiștii de frontieră, din care reiese că Djokovic a respectat întru totul indicațiile primite, deși i s-a confiscat telefonul și nu a fost lăsat o perioadă să comunice cu reprezentanții săi.
Avocatul jucătorului i-a explicat judecătorului că acesta s-a oferit în mod repetat să ofere mai multe dovezi pentru a susține scutirea sa medicală dacă i se permite să vorbească la telefon cu avocații. Nu i s-a dat această oportunitate și între timp viza i-a fost anulată.
Judecătorul a părut că a fost receptiv la acest argument, conform căruia Djokovic nu a avut timp suficient să se sfătuiască cu specialiști înainte ca viza să-i fie anulată. Avocatul său susține că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, nu s-ar fi ajuns în situația dată, întrucât s-ar fi putut aduce mult mai multe dovezi care să ateste că tenismenul are dreptul să intre în Australia.
UPDATE / Avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, a punctat că tenismenul a făcut o declarație completă de călătorie care includea dovada scutirii sale medicale din cauza infecției sale cu Covid din 16 decembrie. Judecătorul a avut o replică care indică faptul că înțelege pe deplin logica lui Nole, întrebându-se retoric ce ar fi putut face acesta pentru a nu ajunge într-o asemenea situație. Nole a fost reținut aproape 9 ore pe aeroport înainte ca viza să-i fie anulată și a fi mutat în hotelul pentru refugiați.
"Odată ce o persoană a sosit în țară, după ce un medic eminamente calificat i-a oferit solicitantului o scutire medicală… Mă întrem ce putea face omul ăsta (n.r. – Novak Djokovic) mai mult!?", a spus judecătorul.
UPDATE / Avocatul lui Djokovic continuă să aducă argumente conform cărora sârbul nu a încălcat nicio regulă și a călătorit în Australia pentru că i s-a permis acest lucru.
UPDATE / Problemele tehnice s-au rezolvat în mare parte, astfel că întreaga lume poate urmări în direct ceea ce se întâmplă în sala de judecată. Calitatea sunetului este însă scăzută, iar curtea a decis să ia o scurtă pauză.
UPDATE / Una dintre primele remarci ale avocatului care-l reprezintă pe Djokovic a fost că anularea vizei sârbului s-a datorat "unui amestec confuz de motive".
UPDATE / Procesul lui Djokovic nu poate fi transmis on-line, așa cum s-a dorit, din cauza faptului că serverul este suprasolicitat. Avocații lui Djokovic depun mărturie în aceste momente. În același timp, premierul Australiei vorbește într-o conferință de presă despre situația pandemică de la Antipozi.
Susținătorii lui Djokovic consideră că acțiunea premieruluiScott Morrison este menită să pună presiune pe complexul de judecată, acesta prezentând cifre îngrijorătoare privind numărul infectărilor cu Covid în continuă creștere.
UPDATE / A început procesul lui Novak Djokovic! Deocamdată nu sunt disponibile imagini din sala de judecată din cauza problemelor tehnice, însă audierile sunt în desfășurare anunță presa din Australia.
"Lăsați-l să joace", e principalul slogan scandat de fanii sârbului.
UPDATE / Un număr semnificativ de fani ai lui Djokovic s-au adunat în fața instanței de judecată pentru a-și susține favoritul în "cel mai greu meci" din ultima vreme. Aceștia fredonează muzică sârbească și dansează pe ritmuri balcanice.
UPDATE / Presa de la Antipozi anunță că avocații lui Djokovic vor fi primii care vor depune mărturie la audiere. Aceștia vor avea la dispoziție două ore pentru a-și susține cauza.
UPDATE / Procesul lui Novak Djokovic ar fi trebuit să înceapă, dar deocamdată nu există acces la imagini din sala de judecată pentru că serverul este supraîncărcat. Astfel, începutul audierilor a fost amânat până la remedierea problemelor tehnice.
UPDATE / Potrivit ultimelor informații din Australia, Novak Djokovic nu este numai la mâna judecătorilor. Într-un document publicat de Curtea Federală, avocații Departamentului de Interne din Australia lasă ușa deschisă guvernului să anuleze viza lui Djokovic a doua oară, chiar dacă instanța anulează decizia inițială.
"Un ordin de eliberare imediată nu împiedică posibilitatea unui recurs din partea autorităților", se arată în document, conform Marca. Ministrul de Interne australian "poate folosi orice putere disponibilă în temeiul Legii privind migrația pentru a anula din nou viza".
În cererea lui Djokovic, prezentată de avocații săi, se afirmă că decizia Departamentului de Interne de a refuza intrarea sa în Australia a fost "serios ilogică, irațională sau nerezonabilă din punct de vedere juridic".
UPDATE / Conform presei din Australia, deocamdată e liniște atât în fața Hotelului în care e cazat Djokovic, cât și în fața Curții Federale din Melbourne. În jur de 50 de susținători ai sârbului sunt prezenți în zonă, dar aceștia sunt pașnici.
UPDATE / Boris Becker, fostul antrenor al lui Djokovic, a transmis încă un mesaj clar cu privire la situația liderului mondial. Germanul crede că tenismenul trebuie să se vaccineze neapărat pentru a evita astfel de situații și pe viitor.
"Dacă vrea să-și continui cariera, îi recomand cu căldură să se vaccineze. Vrea această discuție înainte de fiecare turneu? În orice caz, nu poate continua așa.", a declarat Beccker pentru nemții de la Bild.
UPDATE / Conform Marca, avocaţii Departamentului de Interne din Australia au insistat că lui Novak Djokovic nu i s-a oferit niciodată nicio garanţie că scutirea sa medicală îi va permite să intre în ţară. Deși s-a confirmat, de asemenea, că numărul unu mondial nu este vaccinat, echipa juridică a guvernului australian a declarat înainte de audierea de apel că nu există niciun motiv valabil pentru ca Nole să aibă acces în Australia pentru turneul care începe pe 17 ianuarie.
Avocații autorităților australiene mai susțin că Djokovic s-a bazat pe reglementări de vaccinare învechite pentru a-și susține scutirea. Un document publicat de Curtea Federală respinge afirmațiile conform cărora nu i s-au oferit consiliere juridică în timpul chestionării sale pe aeroportul din Melbourne, în momentul în care a sosit în țară.
UPDATE / A mai rămas doar o oră până când va începe procesul în care e implicat Novak Djokovic. Veștile din Australia nu sunt deloc îmbucurătoare pentru sârb, presa de la Antipozi notând că acesta ar putea rata turneul de la Australian Open chiar dacă judecătorii vor lua o decizie în favoarea sa. Argumentele jurnaliștilor australieni sunt că reprezentanții puterii politice vor avea dreptul să facă recurs dacă instanța va decide că viza lui Nole a fost anulată pe nedrept, astfel că totul s-ar prelungi cel puțin câteva zile, suficient pentru ca tenismenul să nu se poată înscrie la primul Grand Slam al anului.
UPDATE / Vasek Pospisil, jucătorul care conduce Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis alături de Novak Djokovic a avut un mesaj extrem de dur pentru șefii ATP, pe care îi acuză pentru lipsa de reacție în cel mai mediatizat caz din sportul mondial.
UPDATE / Pe măsură ce se apropie ora procesului, informațiile curg în valuri cu privire la eventuala decizie a judecătorilor. Presa australiană notează că autoritățile de la Antipozi sunt încrezătoare că vor avea câștig de cauză, nedându-i prea mari șanse liderului mondial.
Știrea inițială
Luni dimineață, o instanță din Melbourne va da verdictul în cazul vizei lui Novak Djokovic. Viza de intrare în Australia a numărului 1 mondial a fost anulată de către autoritățile de la Antipozi, dar jucătorul sârb a atacat decizia. Până atunci, Novak Djokovic se află într-un hotel de carantină, cu refugiați, din Melbourne.
Pentru ca totul să fie transparent, judecătorii au decis ca procesul să fie public, astfel încât australienii vor transmite în direct tot ce se va întâmpla în sala de judecată. Judecătorii au de obicei putere discreționară cu privire la cine poate participa la proces și cine nu, dar pentru a nu se lăsa loc de interpretări judecătorul Anthony Kelly a permis ca întreaga audiere să fie disponibilă publicului.

DJOKOVIC SPERĂ CĂ VA AVEA CÂȘTIG DE CAUZĂ, DUPĂ CE AVOCAȚII SĂI SUSȚIN CĂ A AVUT COVID-19 ÎN TRECUTUL APROPIAT

Suspansul este unul imens în ceea ce-l privește pe Novak Djokovic, iar toată părțile implicate vor încerca să-și demonstreze dreptatea. Autoritățile de la Antipozi susțin cu tărie că sârbul nu a prezentat documentația necesară care să ateste că are dreptul să intre în țară nevaccinat și doresc expulzarea sa.
Pe de altă parte, avocații tenismenului susțin că acesta a beneficiat de o exceptare de la măsura obligativității vaccinării atunci când a intrat în Australia, deoarece a fost infectat recent cu coronavirus. Nole ar fi avut COVID-19 în decembrie, pentru a doua oară.
"Data primului test Covid PCR cu rezultat pozitiv a fost 16 decembrie 2021. Au trecut 14 zile şi domnul Djokovic nu a avut simptome nici de febră şi nici de probleme respiratorii în ultimele 72 de ore. Aceasta este confirmarea", au precizat avocații. Aceștia au transmis că lui Djokovic i s-a emis Certificatul de Exceptare de către o comisie independentă medicală angajată de Tennis Australia, decizia fiind validată şi de o comisie a guvernului local.
În același timp, organizatorii Australian Open susțin că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a facilita prezența lui Nole la Antipozi, dar, pe de altă parte, legislația este oarecum interpretabilă și de aceea s-a ajuns la această situație.
Eurosport.ro vă va ține la curent în timp real cu tot ceea ce se întâmplă în cel mai mediatizat subiect din sportul mondial.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo