Articol scris de Alex Masgras
După o pauză de 28 de ani, Montreal Canadiens, cea mai titrată echipă din istoria NHL (24 de Cupe Stanley), revine în finala celei mai puternice ligi de hochei pe gheață din lume. În ultimul act al competiției, Montreal o va întâlni pe deținătoarea trofeului, Tampa Bay Lightning, cea care a învins-o în finala sezonului trecut pe Dallas Stars.
Sezonul 2020/21 din NHL a fost unul atipic din cauza pandemiei de COVID. Începând abia pe 13 ianuarie 2021 și cu doar 56 de meciuri în sezonul regulat, acesta a avut nevoie și de o reorganizare în ceea ce privește diviziile din cauza restricțiilor impuse de către guvernul canadian. Astfel, echipele din Canada au fost repartizate într-o singură divizie, divizie care a fost considerată de cei mai mulți specialiști din NHL ca fiind cea mai slabă.
Alte Sporturi
Ce buget va avea sportul românesc în 2022 și marile priorități ale Guvernului
21/12/2021 LA 16:15

După 10 ani, din nou o echipă canadiană în finală

Montreal Canadiens este prima echipă canadiană care ajunge în finala Cupei Stanley de la Vancouver Canucks în 2011, echipă care a pierdut finala în acel an în fața celor de la Boston Bruins, într-o serie care a mers până la meciul decisiv. În luna ianuarie, atunci când a început noul sezon, puțini se așteptau ca Montreal să ajungă în finală. De asemenea, Montreal a avut emoții în ceea ce privește calificarea în playoff, terminând pe locul 4 în divizia de nord.
În ceea ce o privește pe Tampa Bay, câștigătoarea sezonului trecut a pornit cu gândul de a-și apăra titlul cucerit în 2020. După un playoff inedit, care s-a desfășurat în Toronto și Edmonton la sfârșitul verii trecute, echipa lui Jon Cooper a reușit să o învingă pe Dallas Stars după 6 meciuri. Anul acesta, echipa din Florida a terminat pe locul 3 divizia din care făcea parte.

Emoții în prima rundă pentru Montreal

În prima rundă a playoff-ului, Montreal Canadiens a fost la un pas de eliminare. În seria cu Toronto Maple Leafs, echipa lui Dominique Ducharme (cel care i-a luat locul lui Claude Julien care a fost dat afară în luna februarie) a reușit să revină de la scorul de 3-1 pentru Toronto. Acea primă serie, câștigată în 7 meciuri de către echipa din Quebec, le-a îmbunătățit moralul canadienilor care au reușit să câștige seria următoare cu cei de la Winnipeg Jets fără a pierde vreun meci. Cea mai mare surpriză a venit în semifinale, atunci când Montreal a reușit să o elimine pe Vegas Golden Knights. În ciuda faptului că antrenorul Dominique Ducharme a fost depistat pozitiv înaintea meciului 3 al seriei și a intrat în izolare, jucătorii lui Montreal nu au ținut cont de acest lucru și au reușit să câștige în 6 meciuri seria cu finalista din anul 2018. Antrenorul celor de la Montreal a declarat că va reveni pe banca echipei sale începând cu meciul 3 al finalei.
De cealaltă parte, Tampa Bay și-a câștigat destul de lejer primele serii cu Florida Panthers (scor 4-2) și cu Carolina Hurricanes (scor 4-1). În semifinalele competiției, Tampa Bay a avut cele mai multe bătăi de cap, acolo unde a întâlnit-o pe New York Islanders. În ciuda faptului că Tampa a câștigat cu un neverosimil 8-0 meciul 5 al seriei, cele două au mers până în meciul decisiv, acolo unde echipa din Florida a reușit să câștige meciul 7 de pe teren propriu după o partidă foarte strânsă, scor 1-0, și să pună capăt parcursului echipei lui Barry Trotz. Astfel, Tampa Bay este prima echipă de la Pittsburgh Penguins în 2017 care reușește să revină în finală în calitate de campioană.

Montreal speră la mai mulți fani în finală

În ciuda faptului că echipa a ajuns la prima finală din 1993, fanii canadieni nu se pot bucura pe deplin de această performanță. Din cauza restricțiilor impuse de guvernul canadian, doar 3500 de bilete au fost vândute pentru meciul 6 împotriva celor din Vegas, meci care a adus calificarea în finală. Aceștia speră ca până pe 3 iulie, atunci când este programat meciul 3 al finalei, să se poată mări numărul de spectatori în arena din Montreal.
Spre deosebire de canadieni, Tampa Bay s-a bucurat din plin de susținerea fanilor pe durata playoff-ului. Încă din prima rundă, echipa din Florida a avut în spate o arenă plină de fani care au dus lipsa hocheiului mai bine de un an. Primele două meciuri ale finalei se vor disputa pe terenul celor de la Tampa Bay, așa că rămâne de văzut ce decizii se vor lua în privința meciurilor care se vor disputa în Canada. Finala Cupei Stanley din acest sezon dintre Montreal Canadiens și Tampa Bay Lightning va începe pe 29 iunie și se va disputa în sistemul cel mai bun din 7.
Alte Sporturi
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa în 2021
09/12/2021 LA 18:49
Alte Sporturi
Evenimente sportive de top programate în noiembrie 2021
12/11/2021 LA 16:11