Articol scris de Romeo Ene
Pandemia de Covid-19 a redesenat harta competițiilor sportive și a schimbat modul de abordare a vieții, în general. Sportivii au fost afectați, fanii au fost interziși în arene, iar multe cluburi sunt în pragul falimentului. Tot acest haos mondial provocat de cea mai mare criză medicală din epoca modernă a reașezat sportul în coordonate care nu putea fi prezise de nimeni, iar cine nu știe să se readapteze noii realități poate dispărea defenitiv din calendarul competițional.

1 AN DE PANDEMIE COVID-19 | 1 AN FĂRĂ SPECTATORI ÎN TRIBUNE

Alte Sporturi
Numeroasele utilizări ale soluțiilor de ambalare din plastic!
IERI LA 14:02
A trecut un an de zile de când spectatorii nu mai au acces pe stadioanele de fotbal, cu excepţia unor ţări, care au permis accesul la capacitate redusă. Totuşi, unele cluburi depindeau foarte mult de vânzarea de bilete, iar interzicerea suporterilor pe stadioane le-a afectat foarte mult situaţia economică.
A fost cel mai tulbure an în sport de după al Doilea Război Mondial. Sportul a fost întrerupt timp de 3 luni, iar sportivii au fost nevoiţi să se antreneze separat, iar la revenirea în activitate au aflat ce înseamnă să practice sportul fără spectatori în tribune.
https://i.eurosport.com/2020/04/06/2803514.jpg
Unele echipe din Europa au ales să înlocuiască atmosfera făcută de suporteri cu sunete de fundal puse la staţia de amplificare. Alte echipe au ales să pună în vânzare bilete virtuale, (ex. Dinamo Dresda, Dinamo Bucureşti etc.), însă sportul nu a mai fost acelaşi fără suportul fanilor.
Sezoanele competiţionale au devenit din ce în ce mai scurte, iar pauza dintre sezoane a fost, practic, inexistentă. Foarte mulţi sportivi celebri din România au fost infectaţi cu covid, cum ar fi Simona Halep, Cristina Neagu, Horia Tecău și mulți alții. În România, toate competiţiile sportive au fost suspendate din martie, de la începerea stării de urgenţă, până la jumătatea lunii iunie.

1 AN DE PANDEMIE COVID-19 | MARILE COMPETIŢII, AMÂNATE SAU CHIAR ANULATE

Campionatul European ar fi trebuit să se desfăşoare vara trecută, însă competiţia a fost decalată cu un an din cauza situaţiei epidemiologice. Arena Naţională din Bucureşti ar fi trebuit să găzduiască 4 partide la Euro, însă vara lui 2021 pare că va fi momentul în care se va întâmpla acest lucru, chiar cu prezenţa unui număr semnificativ de spectatori, asta dacă autorităţile vor permite.
Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice, alte competiţii extrem de importante la nivel mondial, ar fi trebuit să aibă loc tot în 2020, însă au fost, de asemenea, amânate pentru 2021. Tokyo este oraşul în care ar fi trebuit să se desfăşoare, iar competiţia a fost amânată pentru prima dată în istorie, pe timp de pace.
Baschetul a fost şi el afectat de pandemie, competiţiile europene şi ligile interne fiind suspendate până în luna iunie, atunci când s-au reluat progresiv. Ciclismul a avut de suferit foarte mult, Turul Emiratelor Arabe Unite, care ar fi trebuit să se încheie la 29 februarie, a fost oprit după etapa a cincea, doi angajaţi fiind găsiţi infectaţi cu coronavirus. Turul Franţei, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 27 iunie – 19 iulie, a fost amânat pentru 29 august – 20 septembrie.
În cazul tenisului, prima mare competiţie anulată a fost Indian Wells, care trebuia să aibă loc în martie. Nu s-a jucat tenis din martie până în august, toate competiţiile fiind anulate. Turneul de grand slam de la Wimbledon a fost anulat, US Open a avut loc în perioada 31 august – 7 septembrie, iar French Open, amânat, în internalul 28 septembrie 5 octombrie.

Max Verstappen și Lewis Hamilton

Credit imagine: Getty Images

Nici Formula 1 nu a scăpat fără să fie afectată, Campionatul Mondial de Formula 1 ar fi trebuit să înceapă în martie, dar acesta a fost amânat. Prima cursă a avut loc pe 5 iulie, în Austria. Lewis Hamilton a fost depistat pozitiv în noiembrie, după ce a câştigat Bahrain Grand Prix.

1 AN DE PANDEMIE COVID-19 | SEZON ATIPIC ÎN FOTBALUL EUROPEAN

Meciurile din Champions League şi Europa League s-au disputat în lunie februarie şi martie fără spectatori, iar ulterior au fost suspendate. În iunie UEFA a anunţat că Liga Campionilor se reia în Portugalia şi Europa League în Germania, în august, cu meciuri într-o singură manşă.
https://i.eurosport.com/2020/12/29/2962846.jpg
Astfel, nu a mai existat un meci-retur pentru partidele din Europa. Germania a fost prima ţară care a reluat campionatul intern, pe 16 mai, fotbalul din România revenind abia la jumătatea lui iunie. Pandemia de coronavirus a afectat şi preliminariile Cupei Mondiale din 2022, fiind suspendate în martie calificările asiatice şi cele sud-americane. Multe echipe din Europa au înregistrat numeroase cazuri de infectare, iar din această cauză unele meciuri au fost amânate, anulate sau chiar pierdute la masa verde.
UEFA a decis că echipele pot efectua 5 modificări în loc de 3, în încercarea de a ajuta cluburile să depăşeascămai uşor perioada aceasta. Totuşi, se discută ca pe viitor să rămână tot 5 schimbări, în încercarea de a oferi antrenorilor mai multe soluţii de pe banca de rezerve.
Pe partea financiară, foarte multe cluburi au avut de suferit din cauza pandemiei. Drepturile de televizare, biletele, sponsorii etc. au reprezentat un minus pentru echipe în 2020. Pierderile estimate sunt de peste 5 miliarde de euro doar în primele 6 campionate din Europa. Cluburile mici sunt în pragul unei crize financiare fără precedent, iar pentru multe 2021 ar putea fi anul falimentului.
https://i.eurosport.com/2021/01/21/2975698.jpg
Cei de la Real Madrid au înregistrat cele mai mari pierderi în ceea ce privește veniturile din biletele vândute pentru meciurile echipei lui Zinedine Zidane, 35 de milioane de euro net, în scădere cu aproape un sfert față de sezonul anterior.

1 AN DE PANDEMIE COVID-19 | CE URMEAZĂ

2021 ar putea reprezenta anul revenirii la normalitate, odată cu debutul campaniei de vaccinare, iar spectatorii ar putea reveni pe stadioane la vară, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. La Campionatul European de fotbal din această vară se anunţă prezenţa spectatorilor pe stadioane. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, ce măsuri se vor lua şi cum va putea sportul să revină la normal într-un viitor cât mai apropiat.
Alte Sporturi
De ce este recomandată trecerea la un sistem propriu de panouri fotovoltaice?
26/11/2022 LA 14:04
Alte Sporturi
Câștigă vouchere de cumpărături la Mondialul lui VLAD, vampirul prietenos și mega generos!
25/11/2022 LA 15:45