Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Anul marilor crize emoționale. 2021, an dificil pentru Naomi Osaka și Simone Biles

Alex Masgras

Actualizat 25/12/2021 la 11:58 GMT+2

Anul 2021 a reprezentat un prim pas spre revenirea la normal după ce, în 2020, pandemia a dat peste cap întreaga lume a sportului. Toate acestea și-au pus amprenta chiar și asupra marilor sportivi, iar Naomi Osaka sau Simone Biles sunt poate cele mai cunoscute nume din lumea sportului care nu s-au ferit să vorbească despre sănătatea mintală.

Naomi Osaka și Simone Biles

Credit imagine: Eurosport

Naomi Osaka a câștigat Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului 2021. Jucătoarea din Japonia s-a impus în ultimul act de la Melbourne în fața lui Jennifer Brady, iar anul 2021 părea să fie unul de mare succes pentru aceasta. Din păcate pentru ea, acest lucru nu s-a întâmplat, ea începând anul pe locul 3 și terminând pe locul 13.
picture

#Favoriții Australian Open 2021 | Rezumatul finalei dintre Naomi Osaka și Jennifer Brady

În 2021, Osaka a disputat doar 24 de partide, iar acest lucru se datorează faptului că, în acest an, ea a preferat să se concentreze pe sănătatea sa mintală. Totul a început la Paris, atunci când ea a refuzat să mai participe la conferințele de presă. După victoria din primul tur în fața Patriciei Țig, ea nu a participat la conferința de presă, dar a fost amendată de organizatori cu 15,000 de euro, pentru că nu a respectat obligațiile contractuale față de mass-media.
Decizia sa a stârnit controverse printre organizatorii celor patru turnee de Grand Slam, jucători de tenis și fani. Organizatorii chiar au amenințat cu descalificarea și chiar suspendarea lui Osaka, dacă va continua să refuze participarea la conferințele de presă.
În urma acestor evenimente, Osaka a decis să se retragă de la Roland Garros, anunțând acest lucru printr-o postare pe contul său de Twitter. Ea a recunoscut atunci că a suferit mai multe episoade de depresie, încă din 2018, după ce a câștigat US Open, primul său turneu de Grand Slam. Osaka nu a participat nici la Wimbledon și s-a concentrat pe Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, acolo unde și-a reprezentat țara, fără succes însă, când a fost eliminată de Marketa Vondrousova, care s-a impus cu 6-1, 6-4.
Japan's Naomi Osaka leaves the court after being beaten by Czech Republic's Marketa Vondrousova during their Tokyo 2020 Olympic Games women's singles third round tennis match at the Ariake Tennis Park
În 2021, Osaka a mai jucat doar la Cincinnati, acolo unde a fost eliminată în optimi, dar și la US Open, acolo unde a pierdut în turul al treilea în fața finalistei Leylah Fernandez. Chiar dacă nu a avut aceleași rezultate ca la începutul anului, 2021 a fost un an foarte important pentru Naomi Osaka. În 2021, jucătoarea de 24 de ani din Japonia a devenit o voce a sportivilor din toată lumea, chiar dacă este o postură în care nu se simte bine.
În luna iulie, înainte de Jocurile Olimpice, ea a publicat prin intermediul revistei TIME o scrisoare prin care a vorbit deschis pe acest subiect. În această scrisoare le-a mulțumit unor personalități precum Michelle Obama, Michael Phelps, Steph Curry, Novak Djokovic sau Meghan Markle și a susținut ideea de a le oferi sportivilor șansa să refuze participarea la aceste conferințe de presă pe care ea le consideră învechite. Pentru că problema ei nu a fost niciodată cu presa, ci cu modul de desfășurare al acestor conferințe de presă.
Cel mai important mesaj pe care vrea să îl transmită oamenilor? "E ok să nu fii ok". Cu ce a rămas Osaka din toată această experiență? "Michael Phelps mi-a spus că prin vorbitul în public, poate că am salvat o viață. Dacă este adevărat, atunci a meritat".

Simone Biles, o altă sportivă pentru care presiunea și-a spus cuvântul

Simone Biles mergea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar cei mai mulți își puneau speranțe în gimnasta din Statele Unite ale Americii. Gimnastica este una dintre cele mai așteptate sporturi la JO, iar presiunea la care sunt supuși sportivii acestei discipline este enormă.
În finala pe echipe, Biles a surprins pe toată lumea, atunci când s-a retras. După ce inițial s-a crezut că este vorba de o accidentare, Biles a făcut lumină după finala câștigată de Rusia. Aceasta nu a mai putut suporta presiunea și nu a vrut să riște absolut nimic, punând munca și efortul colegelor sale pe primul loc:
După acea săritură, nu am mai putut continua. Trebuie să mă concentrez pe sănătatea mea mintală. Nu am vrut să risc prin prezența mea efortul colegelor și consider că sănătatea mintală e cea mai importantă în sport în acest moment"
Mulți oameni s-au grăbit să o critice pe Biles pentru retragerea sa din finala la echipe. Fosta gimnastă Andrea Orris, care în prezent este antrenoare, a ținut să îi ia apărarea lui Biles. Aceasta a postat pe contul său de Twitter un mesaj de susținere pentru aceasta, dar a vorbit și despre cum foarte mulți oameni nu înțeleg prin ce a trecut această sportivă, făcând referire la fostul medic al echipei feminine de gimnastică, Larry Nassar, care le abuza pe sportive:
"Mă frustrează enorm să văd comentându-se despre Simone că nu e suficient de puternică mental sau că şi-a lăsat echipa la greu. Vorbim despre fata care a fost molestată de doctorul echipei în întreaga copilărie şi adolescenţă. Această fată a îndurat, până la 24 de ani, mai multe traume decât vom aduna noi, ceilalţi, în toată viaţa. Nu vom înţelege niciodată de pe margine ce lupte se dau în mintea unui sportiv", a scris Andrea Orris pe Instagram. Indirect, mesajul lui Orris a fost confirmat și de Biles, care a distribuit postarea pe contul său de Twitter.
După ce nu a participat în finala la echipe, Biles s-a retras, pe rând, din toate finalele. Poate cea mai surprinzătoare decizie luată de ea a fost atunci când a anunțat că va participa în finala de la bârnă. Ea a obținut medalia de bronz, iar în urma finalei a vorbit despre momentele dificile prin care a trecut, dar și despre cum acțiunile sale au atras atenția asupra sănătății mintale.
"La finalul zilei nu suntem doar pentru distracția celorlalți. Și noi suntem oameni. Și nouă ni se întâmplă diferite lucruri în viața personală... A trebuit să fac un pas în spate și să mă concentrez asupra mea.
Mă bucur că se vorbește acum despre sănătatea mintală. Oamenii trec prin multe lucruri care sunt ascunse sub covor, dar nu suntem doar pentru divertismentul celorlalți. Suntem oameni și avem sentimente.
După finala pe echipe, m-am dus în satul olimpic și, sincer, mă așteptam să mă simt puțin jenată, dar sportivii veneau la mine spunându-mi cât de mult înseamnă pentru ei ce am făcut, cât am făcut pentru lumea lor. În acel moment mi-am spus că există mai mult decât gimnastică și medalii", a spus Biles, după obținerea medaliei de bronz la bârnă.
picture

Jocurile Olimpice: Exercițiul realizat de Simone Biles în finala la bârnă la Tokyo 2020

În 2021, cele două sportive au devenit o voce extrem de importantă în ceea ce privește sănătatea mintală a sportivilor. Fiind subiect aproape ignorat în totalitate în ultimii ani în lumea sportului, foarte multă lume a realizat importanța acestuia, după experiențele lui Naomi Osaka și Simone Biles.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo