Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

4 sfaturi utile pentru alegerea coşului de fum

Nicu Savin

Publicat 25/11/2022 la 15:03 GMT+2

Atunci când doreşti să schimbi instalaţia de încălzire din locuinţă, trebuie să acorzi o atenţie deosebită şi coşului de fum.

4 sfaturi utile pentru alegerea coşului de fum

Credit imagine: Eurosport

Ce este coşul de fum?
Coşul de fum este o parte importantă a instalaţiei de încălzire a unui imobil. Acesta are rolul de a evacua în completă siguranţă a gazelor de ardere ce sunt rezultate în urma procesului de ardere a diferitelor tipuri de combustibil. De asemenea, coşul de fum contribuie şi la asigurarea debitului de aer proaspăt necesar arderii.
Rolul coşului de fum este prin urmare extrem de important, deci alegerea lui ar trebui să aibă în spate o lungă şi corespunzătoare documentare. Iată în continuare câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când alegi un nou coş de fum.
1. Ai grijă la diametrul interior şi înălţimea coşului de fum!
Dimensionarea corectă a coşului de fum este extrem de importantă. Mai precis, diametrul interior al coşului de fum trebuie să fie cel puţin egal cu diametrul racordului de evacuare al gazelor de ardere ce îl regăsim legat de sursa de încălzire.
Este important să citeşti caracteristicile sursei de căldură şi abia apoi sa stabileşti diametrul interior al coşului de fum. Iar dacă ai nevoie de ajutor, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist care să te ajute să calculezi corect aceste două caracteristici: diametrul interior şi înălţimea coşului de fum.
Bineînţeles, raportul dintre aceste două dimensiuni se poate stabili având în vedere şi alte criterii constructive ale casei, unghiul de înclinare al acoperişului, lungimea racordului dintre sursa de căldură şi coşul de fum, dar şi în funcţie de aspect şi aşa mai departe.
2. Acordă o atenţie deosebită materialului din care este realizat coşul de fum!
Pe piaţă vei găsi două tipuri de coşuri de fum, respectiv: coş de fum ceramic şi coş de fum din inox. Fiecare opţiune are propriile sale avantaje şi dezavantaje. În continuare vom face referire la Maxtil cosuri de fum din inox. Coşul de fum din inox este mult mai bun în ceea ce priveste evacuarea fumului, are o rezistenţă mai bună la efectele corozive ale condensului acid, este mult mai uşor de izolat şi menţine o temperatură potrivită în interiorul acestuia pe toată durata arderii. De asemenea, este important să ştii că:
  • Toate elementele care compun coşul de fum trebuie să suporte cu brio temperatura de lucru pentru care sunt certificate. Atunci când alegi un coş de fum verifică temperatura de lucru certificată a elementelor ce compun coşul de fum, aceasta trebuie să fie cel puţin egală cu temperatura la care funcţionează sursa de încălzire aleasă.
  • Materialele din care este realizat coşul de fum trebuie să fie rezistent la coroziune. Prin urmare, trebuie să menţionăm faptul că un coş de fum realizat integral din tabla zincată, care are avantajul de a nu rugini în timp, nu va rezista la acizi.
Nu uita de izolaţie!
Chiar dacă vorbim de un coş de fum, izolaţia acestuia este un element extrem de important în cazul unui coş de fum din inox. De ce? Pentru că aceasta nu va permite gazelor rezultate în urma arderii să degaje căldura în exterior şi, prin urmare, va împiedica şi fenomenul de condensare care poate conduce la apariţia gudronului. De cele mai multe ori, izolaţia este realizată din cochilii de vată bazaltică.
Aspectul
Bineînţeles, coşul de fum trebuie să vină în completarea celorlalte elemente constructive ale acoperişului şi/sau a locuinţei. Pe piaţă vei găsi o varietate de modele care să se potrivească în orice situaţie. Însă, îţi recomandăm ca atunci când cumperi sau construieşti un coş de fum să te concentrezi mai mult pe siguranţă şi eficientă, decât pe aspect. Căci până la urmă este mult mai important ca familia să fie mereu în siguranţă.
Atunci când achiziţionezi un coş de fum, îţi recomandăm să ţii cont de sfaturile de mai sus, dar să ai în vedere şi alte elemente, precum: existenţa certificatului de confirmare, garanţia oferită de producător, preţul şi nu în ultimul rând aspectul.
Dacă ai achiziţionat deja un coş de fum, trebuie să ştii că pentru o funcţionare corectă, coşul de fum trebuie să fie curăţat periodic. Iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere.
  • 1.Pentru a evita riscul de incendiu şi chiar riscul de intoxicare cu monoxid de carbon este absolut necesar ca hornul să fie curat înaintea fiecărui sezon rece.
  • 2.Un coş de fum necurăţat contribuie la diminuarea eficienţei sistemului de încălzire, deoarece triajul este considerabil îngreunat.
  • 3.Coşul de fum poate fi curăţat atât de profesionişti, cât şi de proprietarul locuinţei. Poţi folosi o perie de sârmă specială pentru îndepărtarea funinginii, dar şi folosind produse chimice (acestea se adăugă pe jăratec, în prezenţa unor temperaturi mari în horn).
  • 4.Nu uita să porţi un echipament de protecţie şi să acoperiţi zonele din jur, deoarece particulele de funingine se împrăştie şi se depun cu uşurinţă.
Cu siguranţă alegerea unui coş de fum nu este o sarcină uşoară. Însă, dacă nu ştii exact care este cea mai bună variantă pentru sistemul tău de încălzire, îţi recomandăm să apelezi la specialişti. Aceştia te vor ajuta să iei cea mai bună decizie, astfel încât coşul de fum să nu pună în pericol siguranţa locuinţei sau a familiei tale şi nici să nu contribuie la diminuarea eficienţei sistemului de încălzire. De asemenea, nu uita şi de curăţarea periodică. Dacă nu ai suficient timp la dispoziţie pentru a te ocupa personal de acest proces, îţi recomandăm să apelezi la profesionişti.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo