Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Creierul tău şi jocurile de noroc

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 01/08/2022 la 16:17 GMT+3

Nu încape îndoială că jocurile de noroc aduc o starea de relaxare plăcută şi induc adrenalina atât de necesară după o zi încărcată la muncă. Şi dacă în această ecuaţia mai apar şi câştigurile financiare, atunci se poate vorbi numai despre beneficiile pe care această industrie le oferă jucătorilor.

creier-si-jocuri

Credit imagine: Eurosport

Din păcate însă, reversul medaliei este valabil şi în cazul jocurilor de noroc, pentru că acestea aduc o boală devastatoare pentru jucători, dependenţa nocivă pentru jocurile de noroc. Deşi ai impresia că în faţa unui joc de noroc îţi controlezi stările emoţionale, în realitate lucrurile nu sunt atât de roz.
Când câştigi, creierul eliberează dopamină, însă atunci când pierzi treci foarte uşor de la această stare de relaxare la exact opusul ei, nervozitate la maxim. Ce reacţii chimice se petrec în creierul unui jucător vom detalia în rândurile următoare, deci citeşte cu atenţie!
1.Ce este dopamina şi cum funcţionează?
Oricerotiri gratuite fara depunere sunt acceptate cu bucurie de fanii păcănelelor. Nu se poate rata posibilitatea de a face bani pe seama cazinoului, aşa că, aceste promoţii sunt tratate de jucători ca pâinea caldă. Astfel, se transmite creierului faptul că suntem mulţumiţi ca jucători şi prin urmare intrăm într-o stare de beatitudine. De această stare benefică este „vinovată” dopamina, un hormon care are rolul predominant de neurotransmițător.
Cu ajutorul dopaminei centrii nervoşi comunică între ei, ducând un mesaj exact acolo unde este nevoie ca sistemul nostru nervos să îl interpreteze. Interpretarea în acest caz este una benefică, pentru că dopamina este în esenţă hormonul fericirii.
Un influx major de dopamină are ca efect producerea de plăcere, indiferent dacă ne raportăm la activităţi banale ca şi dormitul sau la cele care implică jocurile de noroc. Este în fond o substanţă chimică dintre multe altele produse de corpul nostru care ne scapă de stres şi ne aduce starea de plăcere atât de dorită.
În acest fel se explică senzaţia de mulţumire pe care o avem atunci când accesăm un bonus şi mai ales atunci când reuşim să introducem în conturi o sumă considerabilă. Dar în acelaşi mod în care dopamină produce plăcere are şi un efect devastator.
Acţionează ca şi un drog pentru creier, făcându-l în scurt timp dependent. Pentru un jucător implicat în industria jocurilor de noroc starea constantă de plăcere resimţită poate duce la dezvoltarea unei boli periculoase, dependenţa faţă de jocurile de noroc.
Secretul pentru a te bucura de efectele pozitive ale dopaminei şi de a le înlătura pe cele negative este dovedit a fi un joc responsabil. Îţi iei porţia de plăcere, stai departe de dependenţă şi ai parte de experienţa vieţii tale.
toleranță
2.Creierul formează o toleranţă
Ca alte substanţe care dau dependenţa, dopamina nu îşi arată partea negativă decât în timp. Pentru un jucător acest lucru se traduce în cât de mult timp petrece în compania jocurilor de noroc preferate.
La început, este necesar doar un timp scurt pentru că dopamina să îşi facă efectul şi să aducă acea senzaţie de plăcere care place atât de mult jucătorilor. Cu timpul însă, creierul dezvolta o toleranţă la dopamină, prin urmare un timp scurt petrecut în fața jocurilor de noroc nu mai induce aceeaşi plăcere.
În scopul de a o resimţi ca la început, jucătorii încep să petreacă timp îndelungat în fața jocurilor de noroc. Urmarea este că dopamina îşi va face efectul şi va elibera aceeaşi senzaţie de plăcere, oferind jucătorilor premiul mult aşteptat.
Problema este că începi să rişti mult mai mult decât de obicei, în caz de câştig fluxul de dopamină este mult mai mare decât de obicei. Este momentul crucial în care trebuie să ştii că te apropii vertiginos de dezvoltarea unei dependenţe nocive, aşa că evaluează situaţia şi ia decizia cea mai bună pentru tine.
dependenta
3.Dependenţa
La prima vedere dependenţa este o boală care se poate întâmpla oricui altcuiva decât ţie. Trăieşti mereu cu impresia că ai totul sub control şi fără să ştii te trezeşti peste noapte în braţele acestei boli extrem de periculoase.
Până nu demult, dependenţa faţă de jocurile de noroc era considerată un moft, aşa cum boala de diabet este asociată frecvent oamenilor bogaţi. Nimic mai greşit, dependenţa face ravagii astăzi printre jucători, datorită necunoaşterii de către aceştia a efectelor devastatoare pe care aceasta le provoacă.
În fond, ce este dependenţa faţă de jocurile de noroc? Specialiştii converg către o definiţie generală care spune ca dependenţa este impulsul incontrolabil de a petrece cât mai mult timp în faţa jocurilor de noroc.
Mai mult decât atât, dependenţa este încadrată ca fiind o boală psihică, care afectează în mod direct creierul. Dar nu numai creierul jucătorului este afectat, boala dependenţei reflectându-se negativ şi asupra familiei acestuia.
În dorinţa incontrolabilă de a-şi satisface viciul, un jucător care a căzut în plasa dependenţei va trece peste orice barieră morală. Nu va ezita să folosească toţi banii familiei şi când va rămâne fără ei nu va ezita să treacă la fapte reprobabile.
Apar în această listă împrumuturi pe care nu le mai poate returna, pierderea locului de muncă şi chiar vânzarea proprietăţii personale. Totul are un singur scop, necesitatea de a juca cât mai mult pentru a avea din nou aceeaşi senzaţie de plăcere.
Dacă te regăseşti în una dintre aceste situaţii întrerupe urgent jocul şi adresează-te unui specialist. Din fericire pentru tine, toate platformele online care găzduiesc jocuri de noroc pun în pagina lor sfaturi pertinente pe care trebuie să le urmezi.
Printre acestea se regăseşte la loc de cinste recomandarea de a juca responsabil. Sub această noţiune se ascund însă câteva repere care luate împreună formează acest concept. Va trebui deci să formezi un buget de joc care să nu te afecteze, să petreci un timp limitat pe site şi să iei pauze cât mai des.
În ultimă instanţă, dacă deja dependenţa s-a instalat, ai la dispoziţie organizaţii nonguvernamentale angrenate puternic pe această direcţie. Se oferă specialişti consacraţi în domeniu şi, ţi se garantează anonimatul dacă alegi să îţi împărtăşeşti problema.
Concluzie
Este foarte clar că printre efectele cele mai căutate de către jucători se număra fluxul de dopamină care invadează creierul şi creează o senzaţie de plăcere inegalabilă. Este hormonul fericirii şi prezenţa lui în doze normale în creierul fiecărui jucător nu poate decât să aducă influenţe benefice.
Din păcate însă, prea multă dopamină strică şi poate da o dependenţă gravă faţă de jocurile de noroc. Pentru a nu cădea în această capcană perfidă, joacă cât de responsabil poţi şi tratează întotdeauna jocurile de noroc cu o maximă responsabilitate!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo