Sportul ne transmite valori și ne oferă exemple importante care pot remodela fundamentul societatea în care trăim.

Caiac și schi alpin pentru persoane cu dizabilități

Sporturi olimpice bine înrădăcinate în mentalul colectiv datorită popularității lor, caiacul și schiul alpin reușesc în România să devină mijloace de integrare socială și dezvoltare personală pentru copii și adulți cu dizabilități.
Alte Sporturi
Ponturi și cote pariuri pentru prima finală Conference League
19/05/2022 LA 16:45
Din 2018, Ionuț Stancovici prin asociația sa, CaiacSmile, organizează tabere de schi sau caiac pentru copii și tineri cu dizabilități. „Curajul și neînfricarea acestor oameni dovedite la ieșirile pe apă cu caiacul, au demonstrat că nu exista bariere psihologice și sociale pentru integrarea în comunitate, în natură cu ajutorul sportului pentru oamenii cu nevoi speciale”, povestește Ionuț. Mai mult, a reușit să amplaseze în cinci centre importante de schi din România astfel de scaune speciale pentru a acorda o șansă gratuită tuturor celor cu care doresc să experimenteze o astfel de experiență. „Ne dorim ca fiecare pârtie de schi din România să dețină acest tip de scaun. Astfel dorim eliminarea piedicilor ce duc la discriminarea sau marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, dorind astfel implementarea ideii de societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”, adaugă Ionuț.

Yoga pentru seniori

Pandemia curentă duce la izolarea seniorilor, fără ca aceștia să aibă mecanisme de conectare la societate adaptate pentru ei. Odile Turcu, co-fondatoare a Asociației Răsăritul de Argint, a conceput un program de yoga dedicat exclusiv seniorilor ce include exerciții ușoare, de mobilitate și respirație. Programul a început în luna decembrie 2020 cu trei luni de cursuri pilot și 19 beneficiari seniori cu vârsta între 55 și 82 de ani, din diverse orașe ale țării (București, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Iași, Tulcea, Horezu) și continuă în 2021 cu o nouă serie de ședințe.
„La nivel social, cursurile de yoga au 10 minute înainte în care seniorii se împrietenesc și aflăm câte ceva despre ei. Își doresc mișcare, dar nu ar face singuri, iar odată cu pandemia au intrat într-o stare de latență și nu mai au chef de nimic (sunt mai depresivi decât înainte de pandemie), iar yoga este o unealtă minunată prin care se pot conecta la ei înșiși și la comunitate”, adaugă Odile

Ciclism pentru persoane cu diabet

De cele mai multe ori persoanele care au probleme de sănătate se feresc de activitățile fizice pentru că nu consideră că ar putea să practice niciun fel de sport. Cristian Airinei, co-fondator al Asociației „Da, și eu pot să lupt cu diabetul!” și soția acestuia au demarat inițiative de a promova mișcarea în rândul persoanelor cu diabet. „Soția mea a devenit prima persoană cu diabet tip 1 care a făcut turul României pe bicicletă”, menționează Cristian.
„În timpul turului României pe bicicletă cu o persoană cu diabet tip 1 (Gabriela, soția mea), am primit multe filmulețe de la părinți cu copii cu diabet care ne-au mulțumit și ne-au arată cum fac mișcare copiii lor. Cum își verifică glicemia, cum fac sport, cum merg pe bicicleta. Multe persoane care ne-au urmărit au început să facă mișcare, să iasă din case și să încerce să-și depășească condiția dată de o boală sau de problemele de greutate”, adaugă Cristian.

Sport și artă în cartier

Uneori sportul este privit de către nepracticanți drept ceva rigid și care nu oferă spațiu pentru creativitate și exprimare liberă. Bogdana Pascal a înființat Asociația Creative Sports în 2016 cu scopul de a face o schimbare în felul în care este văzut sportul de masă în România. „Am schimbat abordarea, văzând practicarea sportului ca o cale de acces către creativitate și invers”, povestește aceasta. Bogdana a organizat Festivalul Sports Art Fusion dedicat baschetului 3x3 și artelor urbane care are în centru competiții adresate sportivilor amatori și profesioniști cu vârste între 8-30 ani, cu acces nelimitat pentru familii și prieteni.
„O viață mai bună, mai armonioasă, experiențe inedite pentru toată familia, care schimbă mentalități înțepenite. Creative Sports se preocupă de crearea condițiilor necesare pentru facilitarea accesului la sport și educarea gustului tinerilor pentru artă. Prin organizarea diferitelor activități creative și sportive, cum ar fi cele de redecorare de terenuri sportive și spații de agrement, evenimente, workshopuri, îmi doresc să încurajez tinerii să producă schimbări pozitive în comunitățile lor”, ne spune Bogdana.

Ciclism pentru viața cotidiană

Viața în mediul urban este marcată inevitabil de aglomerație, barierele de mobilitate, iar sportul poate fi un liant comunitar care să spargă haosul general. Andrei Rusu, fondator al Asociației Urban Bike Revolution, și-a propus modele de evenimente prin care copiii, adolescenții și seniorii să experimenteze situații din viața cotidiană pe bicicletă. „De exemplu, testăm cu un grup de școlari ce presupune un drum de acasă până la scoală, sau pentru persoanele vârstnice un drum pe bicicletă de acasă la piață”, subliniază Andrei, proiectul pilot urmând să se desfășoare în Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și București.
„Cea mai mare putere a sportului e că te educă și te provoacă. Poate fi și un mod de a aduce comunitatea împreună. Toate aceste experiențe și idealuri m-au determinat să găsesc soluțiile și să acționez”, adaugă Andrei.
Ionuț, Odile, Cristian, Bogdana și Andrei sunt printre cei 16 participanți în cadrul Sports Changemakers Program, un proces de dezvoltare de 6 luni prin care ei învață cum să dezvolte impactul social al inițiativelor lor.
Inițiativele de sport pentru impact social sunt prezente peste tot în țară, de la Satu Mare la Drobeta Turnu Severin și Iași, la munte, în pădure sau în săli de sport. Seria poveștilor care folosesc sportul ca impact social continuă și în luna iunie cu un nou material al Ashoka România.
Alte Sporturi
Cum îi motivezi pe copii să practice un sport și să aibă o viață activă
17/05/2022 LA 14:03
Alte Sporturi
Cele mai bune sloturi cu tematică Western!
16/05/2022 LA 11:06