Sportul a ajuns să aibă toate aceste valențe datorită popularității sale globale și a forței majore pe care o are în a promova importanța mișcării pentru diferite aspecte ale vieții unei persoane, unei comunități sau unei societăți.
Astfel a apărut conceptul de sport pentru impact social, care într-o definiție mai largă reprezintă modalitățile prin care sportul și educația fizică pot fi folosite conștient și cu intenție ca parte din intervenții ce rezolvă probleme majore precum poluarea, discriminarea, sănătatea precară, accesul la educație, lipsa implicării civice. Deși cel mai des privim activitățile sportive cu o pălărie a performanței, a competițiilor globale mari, a sportivilor consacrați, sportul pentru impact social are o dimensiune cel puțin la fel de consistentă, doar că de cele mai mult ori este marginală unor activități sportive asimilate sportului de performanță. Un caz concret sunt turneele de fotbal pentru copii care urmăresc dezvoltarea abilităților sportive, dar ajung să dezvolte copiilor abilități precum respectului reciproc, lucrul în echipă sau ideea de fair play.

Evenimente sportive globale cu impact social

Alte Sporturi
Cazinoul MrBit dă startul distracției la Cupa Mondială din Qatar
07/12/2022 LA 09:51
La nivel internațional există tot mai multe inițiative care folosesc sportul în sensul atingerii impactului social. Spre exemplu, Mel Young, Ashoka Fellow din Marea Britanie, a creat Homeless World Cup pentru a rezolva una dintre cele mai importante cauze pentru care persoanele adulte fără adăpost (PAFA) rămân în această situație și le-a oferit încrederea că sunt capabili să-și schimbă cursul vieții. De la un turneu de fotbal pentru PAFA din 17 țări, Mel a reușit să construiască o mișcare înrădăcinată în 74 de țări care organizează local evenimente de sport de stradă și influențează anual viața a peste 100.000 de PAFA. Doar în 2019, Cupa Mondială de la Cardiff a generat o rentabilitatea socială a investiției de 4.32 dolari pentru fiecare dolar investit și a creat 12 milioane de dolari în capital social.
În Kuwait, Balsam Al-Ayoub alături de sora sa folosesc sportul pentru a contribui la rezolvarea egalității de gen și a susține femeile în a-și creiona rolul în comunitate. În Canada, Fabrice Vil pregătește antrenorii de educație fizică pentru ca aceștia să dezvolte abilitățile de viață ale copiilor care provin din familii dezavantajate. În Elveția, Jonas Staub folosește sportul ca mijloc de integrare socială, creând activități sportive la care să participe atât persoane tipice, cât și cele cu dizabilități. Și acestea sunt doar câteva exemple, dimensiunea sportului pentru impact social acoperind o largă gamă de probleme sociale.

Dimensiunea locală a sportului pentru impact social

Ashoka România a cartografiat în 2020 prin metoda bulgărelui de zăpadă dimensiunea locală a sportului pentru impact social, iar în urma cercetării, a descoperit 313 sports changemakers, persoane nominalizate de alții ca folosind sportul pentru a rezolva probleme sociale. Deși nu se identifică întru totul cu termenul de sports changemaker, aceste persoane sunt conștiente de impactul social al activităților lor sportive. Ei folosesc cel mai des sportul în educație, dar și pentru a oferi publicului larg acces la activități fizice, pentru incluziunea grupurilor considerate vulnerabile și pentru accesul copiilor din medii defavorizate la programe pentru performanță. O categorie de nișă, dar importantă care a reieșit din studiu este folosirea sportului pentru integrarea în societate a persoanelor în vârstă.
Deși cartografierea a scos la suprafață un fenomen pozitiv, cel în care sportul poate fi privit prin contribuția pozitivă la societate, măsurarea impactului rămâne o problemă semnificativă care face ca vizibilitatea și dimensiunea proiectelor de sport pentru impact social să fie redusă, iar comunicarea despre acestea doar sporadică. Mai mult, design-ul majorității evenimentele sportive mari nu au în centrul lor obiective de schimbare socială (competențe, abilități individuale, coeziune și incluziune în comunitate, probleme de mediu etc.), ceea ce face ca atenția publicului larg să fie orientată către sportul de performanță și percepția că sportul în România are în principal această valență.

Timpul prezent

2021 este un an în care activitățile sportive internaționale se reiau (Jocurile Olimpice și Paralimpice, Campionate Mondiale și Europene, etc.) și un moment propice de a aduce la lumină și exemple de cum sportul și educația fizică sunt folosite pentru a produce impact social.
Există proiecte în România care folosesc fotbalul pentru colaborare și incluziune interetnică între copiii romi, români și maghiari, mai mult, fotbalul, sportul cel mai cunoscut și practicat din România, este folosit pentru a minimiza abandonul școlar în comunități defavorizate, cum fac cei de la Asociația Cserevar. În feluri similare, șahul este utilizat în comunități rome pentru a dezvolta copiilor abilități de viață, exemplu fiind activitatea Asociației STEA.
Ciclismul este folosit pentru mobilitate urbană, turism și incluziunea persoanelor cu diabet, exemple date de organizațiile Orașul bicicletelor, Da și eu Pot! și Urban Bike Revolution. Sportul poate fi folosită și pentru a apropia oamenii de natură, așa cum fac cei de la Traventuras.
Alergarea este folosită pentru a dezvolta simțul de apartenență la o comunitate, pentru incluziunea persoanelor vulnerabile și dezvoltarea încrederii să pot practica sport, dar și pentru ecologizare prin plogging. Astfel de proiecte fiind derurale de Asociația Plogging pentru România, comunitatea Running Iași, printre alții.
Rugby-ul este folosit pentru a oferi ocazia copiilor din medii sărace și defavorizate de a avea acces la educație non-formal și sport în mediu organizat, iar un proiect în acest sens au cei de la Te Aud România. Yoga este folosită în timpul pandemiei pentru a-i ține activi și implicați pe seniori, așa cum sporturile de iarnă și cele pe apă sunt folosite pentru dezvoltarea competențelor de viață ale copiilor cu dizabilități. Câteva exemple fiind Asociația Răsăritul de Argint, Asociația Club Sportiv Caiac Smile, Asociația Muntele Mic Extrem.
Baschetul 3x3 devine context de a transforma spații nefolosite din cartiere în mini terenuri de sport, lucru care s-a și întâmplat prin programele organizaţiei Creative Sports. Activitățile fizice și sportive sunt folosite și pentru dezvoltarea abilităților copiilor cu nevoie speciale de învățare sau al deținuților, pentru integrarea acestora în societate fac și ele parte din sportul pentru impact social, astfel de proiecte fiind organizate de Asociația CONIL, Penitenciarul Aiud, Asociația de asistență socială ALMA.
Un alt aspect important când vorbim despre sport și activități fizice este și siguranța. Subiectul siguranței copiilor în sport și în medii recreaționale fiind abordat de Fundația Terre des Hommes.
Acestea sunt doar câteva exemple de inițiative a peste 120 de persoane care s-au înscris la Sports Changemakers Program, un program de dezvoltare de 6 luni prin care 16 persoane învață cum să-și dezvolte impactul social al inițiativelor lor și să construiască o voce comună care va putea spune poveștile pozitive din sport.
Alte Sporturi
Eduard Novak, mesaj special pentru români de Ziua Națională: "Pentru cei care cunosc munca grea!"
01/12/2022 LA 14:29
Alte Sporturi
Numeroasele utilizări ale soluțiilor de ambalare din plastic!
27/11/2022 LA 14:02