Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cumpară un multifuncțional instrument pentru cabinetul tău medical

Nicu Savin

Actualizat 27/08/2021 la 17:05 GMT+3

Stetoscopul este utilizat pentru a asculta pacientul în timpul examinărilor clinice. Simplitatea sa aparentă de proiectare și utilizare este în mare parte compensată de bogăția informațiilor fiziologice pe care le oferă, referitoare la starea de sănătate cardiovasculară, pulmonară sau abdominală. Există stetoscoape multifuncționale care pot avea rolul și de otoscop, și de oftalmoscop.

Cumpară un multifuncțional instrument pentru cabinetul tău medical

Credit imagine: Eurosport

Ce este un stetoscop?
Stetoscopul este un instrument medical care, cum spuneam, permite medicului să asculte sunetele interne ale corpului. Prin urmare, este un instrument acustic care funcționează prin amplificarea zgomotelor interioare prin rezonanță.
Din ce este compus
Stetoscopul tradițional este format dintr-un pavilion acoperit cu o membrană, pe spatele căruia putem găsi un al doilea pavilion, ca un clopot. Acesta este conectat la un tub flexibil de cauciuc care se desparte și este filetat pe un cadru metalic în formă de Y (lira). Capetele acestuia sunt introduse în urechile medicului pentru a putea asculta sunetele interioare ale corpului.
Există stetoscoape electronice foarte sofisticate și eficiente, dar și foarte costisitoare, dar utilizarea lor este rezervată specialiștilor pentru examinări specifice.
De asemenea, mai există și alte tipuri de stetoscoape. Acestea sunt extrem de utile, în special în cazul unui medic generalist care poate să le folosească în mai multe situații. Deși vorbim despre stetoscoape care, pe lângă funcția clasică, pot avea rolul de otoscop și oftalmoscop, acestea sunt foarte ușor de utilizat. Un asemenea aparat este ceea ce în engleză numim multifunctional instrument.
Cum funcționează
Sunetele corpului sunt în mod natural înăbușite de prezența organelor, a viscerelor, a țesutului gras, a fluidelor corporale și sunt „amestecate” între ele într-un zgomot care le face clar inaudibile.
Stetoscopul, aplicat pe piele la nivelul organului ale cărui sunete medicul dorește să le asculte (inima, plămânii etc.), va putea selecta sunetele emise de acest organ și să le amplifice. Sunetele „lovesc” clopotul și undă acustică declanșată se propagă de-a lungul tubului și al lirei până la vârfurile urechii. Diferența de mărime dintre pavilion și vârfuri explică amplificarea sunetului printr-un fenomen de rezonanță.
Pentru ce se folosește un stetoscop?
Termenul de stetoscop provine din grecescul stethos (piept) și scop (a observă). Prin urmare, este utilizat în timpul examinărilor clinice pentru a ascultă sunetele inimii sau ale plămânilor, dar și pentru a ascultă sunetele vaselor de sânge sau ale intestinelor.
Inima
Ascultarea unei inimi „normale” face posibilă auzirea a două sunete apropiate:
  • Primul sunet corespunde închiderii vâlvelor mitrale și tricuspidiene pentru a permite ejecția sângelui în timpul contracției ventriculare. Al doilea zgomot corespunde închiderii vâlvelor aortice și pulmonare pentru a umple inima în timpul relaxării ventriculare.
  • Pot fi detectate anomalii cardiace în ceea ce privește frecvența, intensitatea sau existența zgomotelor suplimentare. De exemplu, dacă există bătăi cardiace crescute, acesta este un semn de stenoză mitrală sau hipertensiune arterială.
Plămâni
Auscultarea plămânilor ne permite să auzim aerul circulând în plămâni. Când totul este normal, se aude un murmur simetric. Sunetele anormale sunt adesea rezultatul unor patologii pulmonare. De exemplu, ralurile bronșice sunt un semn de inflamație a bronhiilor, în timp ce ralurile “crăpate” pot fi un semn de edem pulmonar sau pneumonie. Suflurile pulmonare se datorează unei transmisii amplificate a suflului glotic și așa mai departe.
Vasele de sânge
Stetoscopul poate prelua pulsul arterial, poate măsura tensiunea arterială atunci când este utilizat împreună cu monitorul pentru tensiunea arterială sau poate detecta și identifica anumite sufluri cardiace.
Abdomen
Stetoscopul îți va permite să asculți zgomotele din intestin și astfel să detectezi o obstrucție sau paralizie a tractului digestiv.
Alte utilizări ale stetoscopului
  • Stetoscopul este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în alte domenii decât cele medicale:
  • Cercetarea sistemelor și dispozitivelor explozive;
  • Pentru a localiza o scurgere de instalații sanitare;
  • Identificarea unui zgomot ciudat în mecanică.
Cum se folosește un stetoscop?
  • În ciuda aparentei sale simplități de funcționare, anumite preambuluri sunt necesare pentru a utiliza corect stetoscopul și pentru a obține cea mai bunătransmisie posibilă a sunetului:
  • Vârfurile trebuie să fie orientate înainte pentru a fi în bună continuitate cu canalul urechii;
  • Lira trebuie să aibă spațiul potrivit pentru a evita tensiunea incomodă;
  • În cazul unui stetoscop cu cap dublu, trebuie să îl deschizi pe cel pe care îl utilizezi și să îl închizi pe celălalt, prin rotire.
Ce pavilion să folosești?
  • Pavilionul cu membrană îți permite să asculți sunete de înaltă frecvență;
  • Celălalt pavilion îți va permite să auzi sunete de joasă frecvență.
  • Trebuie luate unele măsuri de precauție pentru a menține un stetoscop puternic:
  • Capetele ce vor fi puse în urechi trebuie să aibă dimensiunile potrivite, în special în cazul celor flexibile, pentru o etanșare bună și o transmisie optimă a sunetului;
  • Pavilioanele trebuie să fie mereu curate, pentru că se pot acumula resturi ce vor împiedica trecerea sunetului (unele modele oferă membrane de protecție detașabile);
  • Etanșeitate bună: părțile pavilioanelor trebuie verificate, tubulatura nu trebuie să fie crăpată, capetele trebuie să fie în stare bună;
  • Trebuie depozitat departe de temperaturi excesive și produse dăunătoare;
  • Trebuie curățate regulat cu 70% alcool.
Cum să alegi stetoscopul potrivit?
În funcție de utilizarea pe care o aplică medicul, există diferite tipuri de stetoscoape:
  • Stetoscopul monoauricular, ideal pentru preluarea tensiunii arteriale;
  • Stetoscopul cu diafragmă cu două capete sau cu două frecvențe, pentru ascultarea sunetelor înalte și înalte;
  • Stetoscopul cu pavilion mic, pentru sugari și copii, sau pentru persoane foarte slabe;
  • Stetoscopul obstetric al lui Pinard (format dintr-un con de lemn sau aluminiu) pentru a ascultă inima fetală;
  • Stetoscopul cardiologic, cu sensibilitate acustică ridicată, pentru depistarea tulburărilor cardiace;
  • Stetoscopul electronic care izolează și amplifică sunetul de până la 18 ori mai mult decât un stetoscop tradițional.
  • Stetoscopul multifuncțional, care, pe lângă utilizare clasică, de folosește și ca otoscop și ca oftalmoscop.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo