Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

De ce este recomandată trecerea la un sistem propriu de panouri fotovoltaice?

Nicu Savin

Actualizat 26/11/2022 la 16:05 GMT+2

Panourile fotovoltaice devin din ce în ce mai comune și în rândul romanilor, existant deja zeci de mii de consumatori și prosumatori, așa cum sunt numiți cei ce produc și pentru ei și furnizează și în rețeaua națională. Prin acestea, avem posibilitatea de a ne produce energia electrică de care avem nevoie acum atât de mult în viață noastră de zi cu zi, ușor și eficient.

Panouri fotovoltaice

Credit imagine: Eurosport

Costul total al unui sistm fotovoltaic capabil să ofere o cantitate de energie electrică suficienta pentru o întreagălocuință este farăîndoială unui destul de mare, depășind 30 000 de lei. Cu toate acestea, o astfel de investiție este recuperata în timp, data fiind durata de viață a unui panou fotovoltaic și a costurilor de întreținere. De asemenea, nu este nevoie săalocăm noi toți banii ci putem apela la diversele proiecte de stat ce ne oferă o mare parte din suma necesară atât achiziției cât și instalării și punerii în funcțiune a sistemului, de către o firmăautorizată.

Ca și consumator, ne instalăm un sistem fotovoltaic off-grid. Prin acesta, facem referire la un sistem care nu este și legat la rețeaua de furnizare a energiei electrice ci care mai degrabă este individual, având la dispoziție un sistem de acumulatori în care energia produsa și care nu este utilizată instant este stocată temporar până în momentul în care aceasta vă fi utilizată. Acest sistem prezinta atât avantaje cât și dezavantaje, în special în zilele în care este posibil să nu fie produsăsuficientă energie electrică și să nu fie suficienta nici în acumulatori, caz în care se vă trece la utilizarea energiei electrice din rețea.

Ca și prosumator, cuvânt derivat din consumator și producător, avem un sistem on-grid. Acesta este un sistem care este legat direct la rețeaua de furnizare națională, având în loc de acumulatori un sistem de înregistrare a energiei furnizate de către consumator în rețea precum și a celei care se utilizează atunci când energia produsă de sistem nu este suficientă. În afară de acest aspect, există elemente asemanatoate intre sistemele on-grid și cele off-grid, de la panouri până la invertoare, aparate electrice care transformă curentul continuu ce este produs de celulele fotovoltaice, în curent alternativ, cu care funcționează aparatele electrice și electrocasnice din locuințele noastre.

În obținerea celor mai bune rezultate, farăîndoialăcă trebuie să alegem produse de calitate. Atât eficiența celulelor solare cât și a invertoarelor sau a altor elemente din cadrul unui sistem fotovoltaic poate fi mai buna sau mai slaba de la un producător la altul. Putem merge atât pe varianta prin care să alegem noi elementele iar o firma acreditata să le instaleze sau să lăsăm toate sarcinile pe seama unei singure firme. Alegând astfel invertoare off grid Mgmenergo avem garanția unui sistem care vă funcționa la capacitate maximă.

Cele mai comune sisteme fotovoltaice sunt cele instalate pe acoperișurile locuințelor și ale clădirilorînsă exista și cele ce sunt instalate pe anumite sisteme de prindere, principalele motive fiind poziția locuinței în raport cu soarele sau zonele împrejurate, care poate că nu permit accesul luminii așa cum trebuie. Ambele trebuie prinse bine, astfel încât să ne asigurămcă rafalele de vânt nu vor afecta cu ceva panourile.

Diferențe există și în ceea ce privește celulele fotovoltaice. Acesta este practic un element format din una sau chiar mai multe straturi de material semiconductor. Dintre acestea, cel mai comun și mai utilizat este siliciul. Există așadar atât celule cu cristale pure de siliciu, numite monocristaline, cât și celule cu cristale prelucrate, fragmentate, numite policristaline. În timp ce primele pot produce o cantitate mai mare de energi însă doar dacă lumina solară lovește direct în ele, celelalte, fragmentate, permit captarea luminii din mai multe unghiuri. Astfel, daca avem de-a face cu un sistem a carei poziție nu este chiar perfectă, celulele cu cristale fragmentate reprezintă o alegere mai bună.

Pentru o functionate cât mai bună, la capacitate maximă a unui sistem, contează foarte mult și intretinrea corecta a acestuia. Astfel, în timp, panourile vor aduna dar și alte elemente care ar putea face că volumul de lumina captat să fie mai mic. Spălarea acestora cel puțin o dată pe an va ajuta enorm la păstrarea eficientei acestora. Trebuie însăsă fim atenți și săspălam panourile doar cu produse recomandate ci nu cu cele clasice astfel încât să nu fim chiar noi ce vinovați de scăderea randamentului acestora. În același mod, și conductorii trebuie verificați precum și eficiența invertoarelor sau să acumulatorilor, în cazul sistemelor off-grid.

Alegând o firmăprofesională, putem avea siguranță obținerii unui sistem fotovoltaic eficient și pe care să-l putem valorificat într-un timp cât mai scurt. Aceasta se poate ocupă nu doar de instalare și mentenanță dar și de punere în funcțiune și de furnizarea echipamentelor necesare precum și de realizarea documentelor necesare, chiar și în ceea ce privește obținerea subvențiilor de la stat. Prin intermediul lor, ne putem mari mai ușor în timp și capacitatea, adăugând noi panouri fotovoltaice la sistem astfel încât să obținem o cantitate și mai mare de energie. Iar în cazul sistemelor off-grid vă fi nevoie desigur și de noi acumulatori, acolo unde consumul nu se schimbă ci rămâne la fel, chiar daca aceste cazuri sunt mai rare.

Reușind să obținem independența energetică, indiferent de tipul de sistem pe care îl instalăm, ne face să vrem să obținem în timp din ce în ce mai mult și astfel, să creștem nivelul calității vieții noastre.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo