"Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023", se menţionează pe pagina oficială de Facebook a ministerului.
Eduard Novak a postat pe contul personal de Facebook un mesaj intitulat: "Sportul, prioritate naţională". Într-un clip video, ministrul a menţionat că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federaţiile sportive naţionale.
"După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei", a declarat Eduard Novak.
Alte Sporturi
Creierul tău şi jocurile de noroc
01/08/2022 LA 13:16

CFR și CSM București au cel mai mult de suferit

În principiu, în fotbal măsura vizată nu va avea implicații foarte mari la nivel de Liga 1, cu o excepție: CFR. Campioana și Dan Petrescu se bazează pe foarte mulți străini, dovadă că în partida cu Pyunik Erevan, din turul 1 preliminar al Champions League (încheiată 0-0, în deplasare), "Bursucul" a trimis în teren doar 4 fotbaliști români: Bălgrădean, Manea, Burcă și Deac.
În privința lui CSM București, care țintește Final Four-ul Champions League la handbal feminin, în stagiunea viitoare, situația e ceva mai complicată. Pentru că în lotul "tigroaicelor" se află multe jucătoare străine: Eriksson, Davidsen, Dembele, , Arntzen, Niakate, Omoregie, Klikovac, Sudakova, Aune, Zaadi, Glauser sau Ramusovic.
Decizia putea fi una care să o termine definitiv pe CSM, dar, din fericire pentru clubul din capitală, acesta s-a despărțit în această vară de Jelena Grubisic, Carmen Martin, Eduarda Amorim, Yvette Broch, Samara Da Silva, Tess Wester, Barbara Lazovic sau Martine Smeets.
Alte Sporturi
FOTE 2022 | Amalia Puflea, două medalii de aur și sperăm din nou la rezultate notabile în gimnastică
31/07/2022 LA 04:52
Alte Sporturi
Super-complex sportiv multifuncțional, la Craiova! Anunțul oficial
15/07/2022 LA 12:27