Copii cu dizabilități practică sport
Ciprian Gaica, fondator al Asociației Muntele Mic Extrem organizează tabere tematice pentru copiii cu dizabilități, copiii având acces la schi, alpinism, escaladă, drumeții, parc de aventuri, ateliere și tehnici de supraviețuire, printre altele. Mobilizând oameni în jurul copiilor cu dizabilități, Ciprian reușește să dărâme bariera de mentalitate conform căreia aceștia nu ar putea practica un sport, chiar și la nivel de performanță. „Am ales sportul pentru ca mi-a schimbat comportamentul, caracterul și viața. De la vârsta de 12 ani datorită sportului am prins curajul si încrederea ce nu mi-a fost oferită de către școala și profesori.”
Alături de colegi din Sports Changemakers Program, Ciprian se implicăîn proiecte noi, precum un concurs de biciclete dedicat nevăzătorilor și schița unui proiect de lege pentru vouchere dedicate celor cu nevoi speciale care pot fi folosite în terapii sportive.
Alte Sporturi
De ce este recomandată trecerea la un sistem propriu de panouri fotovoltaice?
ACUM 10 ORE
Sport pentru ecologizarea mediului
După ce a înființat prima agenție de comunicare și evenimente nișată pe sport și viața sănătoasădin România, Roxana Lupu a fondat Plogging pentru România, mișcarea națională de ecologizare și igienizare a zonele verzi, la nivel național, cu ajutorul voluntarilor sportivi amatori și a iubitorilor de natură. Dacă în alte țări practica de plogging presupune colectarea de deșeuri în timpul unei activități sportive, în România, Roxana organizează și tabere sportive de ecologizare care educă persoane despre ce înseamnă protecția mediului. „Sportul aduce oamenii împreună. Șterge animozități, deschide dialoguri, prietenii, relaxează și întotdeauna are un impact pozitiv asupra individului care îl practică sau al unui grup de oameni.”spune Roxana, una dintre primele 8 femei din România care au finalizat un triatlon Ironman (3,8 km înot, 180 km bicicleta, 42 de km alergare).
Siguranța copiilor în sport
Dacă sportivii de renume au început să vorbească tot mai des despre abuzurile care se petrec în sport, impactul negativ al acestora asupra copiilor este mult mai mare. Din 2019 Cristina Vladescu coordonează proiectul Mediu Sigur pentru Copii în Sport, în cadrul Terre des hommes și implementat în România în parteneriat cu Federația Română de Gimnastică, Federația Română de Fotbal și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Proiectul pilot promovează dezvoltarea unor politici de siguranță și protecție a copiilor în mediul sportiv și recreațional. „Sportul are un limbaj universal, este cel mai bun pentru vindecare, dezvoltare personală, revigorare, energizare, pentru sănătate. Așadar, este vital în viața fiecăruia și în viața unei comunități sănătoase”.
Mersul pe bicicletă ca obicei social
Alături de municipalitate, Costi Andriescu, fondator al proiectului Iași Orașul Bicicletelor, vrea să reducă poluarea și dependența de automobil și să îmbunătățească sănătatea populației prin transformarea mersului cu bicicleta într-o obișnuință socială. Pe viitor planul include construcția a 280 km de piste și trasee de biciclete în următorii 10 ani și introducerea orei de ciclism în școli. El povestește că în trecut era locuitorul modern”, comod, care utiliza mașina chiar și atunci când avea de mers până la magazin. Acesta a fost semnalul de alarmă. „Între ciclism și mersul cu bicicleta ca obișnuință socială am găsit o linie imaginară foarte fină, pe care am putut-o depăși. După ce am reușit să îmi schimb propriile obiceiuri, am considerat că pot transmite o undă a transformării în comunitate. Din acest motiv, conceptele pe care le promovez sunt bike2work, bike2school, bike2shop și bike4fun”.
Creșterea gradului de încredere și stimă prin șah
Cristina Maria Bala, director executiv al Asociației Stea a ales sportul pentru a-i ajuta pe copiii cu care lucrează la centrul de zi să-și descopere potențialul. Până să participe la campionate de șah, acești copii nu au avut ocazia de a trăi experiența unui succes semnificativ obținut cu forțe proprii. Ei erau obișnuiți să fie etichetați ca fiind „copii cu rezultate școlare slabe și cu probleme de comportament”, ceea ce îi determina să aibă convingerea că ei nu pot mai mult.„Jocul de șah este un mijloc de învățare ce oferă multe satisfacții și permite copiilor să-și crească gradul de auto-cunoaștere și stima de sine.” Copiii au făcut progrese în toate domeniile de dezvoltare a abilităților de viață vizate: abilități cognitive și de învățare (memorie, atenție, logică, strategie, rezolvare de probleme), abilități sociale și relaționare (cu adulți, cu ceilalți copii), cooperare și muncă în echipă, abilități emoționale și abilități de viață independentă.
Sport și educație non-formală în natură
Prin Traventuras, Daniela Borontiș combină sportul în natură cu educația non-formală, fiind una dintre persoanele care aplică principiile cercetășiei în activitățile pe care le desfășoară. Lucrează de peste 10 ani cu copii și tineri din județul Mehedinți pentru a-i aduce prin joc și joacă, mai aproape de natură și mișcare. „Sportul este puternic legat de natură - iar nevoia pe care o văd la tinerii din jurul meu este de a fi afară. De fapt, nu este o nevoie - este mai degrabă o serie de beneficii pe care le găsesc o dată ce ies afară. Iar pentru a aduce sportul în rândul oamenilor care nu fac din asta o profesie, este nevoie ca el să fie distractiv.”, povestește Daniela. Ea consideră că educația non-formalăare un impact mai mare atunci când se întâmplă în natură și integrând-o cu sportul, se pot dezvolta comportamente durabile în rândul tinerilor.
Ciprian, Roxana, Cristina V., Costi, Cristina B. și Daniela sunt printre cei 16 participanți în cadrul Sports Changemakers Program, un proces de dezvoltare de 6 luni prin care ei învață cum să dezvolte impactul social al inițiativelor lor.
Acesta este ultimul material realizat de Ashoka România despre modelele de creatori de schimbare prin sport, persoane care au găsit în diferite discipline sportive oportunitatea de a rezolva probleme sociale din jurul lor.
Alte Sporturi
Câștigă vouchere de cumpărături la Mondialul lui VLAD, vampirul prietenos și mega generos!
IERI LA 15:45
Alte Sporturi
4 sfaturi utile pentru alegerea coşului de fum
IERI LA 13:03