Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#NutriSport Dieta pentru întărirea imunității

Ion Alexandru

Publicat 13/07/2020 la 07:46 GMT+3

Doctorul nutriționist Mircea Purcaru ne prezintă sfaturi de nutriție și ne ajută să adoptăm un stil de viață sănătos în exclusivitate pentru eurosport.ro.

Mircea Purcaru

Credit imagine: Eurosport

Imunitatea este un lucru foarte important pentru organismul nostru. Multe persoane intră în contact cu diverși agenți patogeni însă nu toți se îmbolnăvesc Această variabilitate este dată de mecanismul de apărare al organismului, denumit imunitate. Datorită epidemiei de Covid-19, imunitatea pare a fi mai importantă ca oricând atât pentru populația obișnuită cât și pentru sportivi. Este de dorit sa ajungi sa fii imun, în loc să te ferești, ascunzând te, sperând ca nu te vei întâlni cu virusul respectiv.
Multe diete promit creșterea imunității și în acest sens apar recomandări privind consumul a tot felul de suplimente alimentare, care garantează că ele sunt soluția. În realitate, foarte puține dintre acestea reușesc să contribuie în mod semnificativ la acest aspect.
Una dintre substanțele care ajuta cel mai mult la stimularea imunității este polifenolul. Aceasta substanța are multe roluri, pe lângă stimularea imunității, precum scăderea glicemiei, scăderea riscului de boli cardio-vasculare.
Mai jos va invitam să găsiți lista cu principalele alimente care conțin polifenoli:
  • Fructe (zmeura, mure, mere, cireșe, prune)
  • Legume
  • Ceai verde
  • Cafea
  • Ciocolata neagra (atenție însă la diversele forme in care poate fi cumpărata, multe dintre ele conținând mult zahăr adăugat)
  • Ulei de măsline extra-virgin
  • Cuișoare
  • Nuci
  • Vin roșu (trebuie si aici adăugată o nota, acesta nu trebuie consumat peste limita de siguranța admisă)
De asemenea, la sportivii de performanta, care fac un efort intens, imunitatea scade ușor, dar acest aspect poate fi contracarat, prin consumul de carbohidrați. Numeroase studii indica faptul că dacă se consuma 30-60 grame de carbohidrați diluați în apa, pe timpul efortului, se va produce o scădere a hormonilor de stres și a inflamației induse de efortul fizic intens. Practic, pe timpul efortului, ar trebui consumate lichide cu o concentrație de carbohidrați de 6-8%.
Mircea Purcaru
Mircea Purcaru este Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dar și doctorand în știința sportului și educație fizică. De asemenea, Mircea este antrenor de înot și a participat în 2019 la conferința American Swimming Coaches Association din Dallas.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo