Imunitatea este un lucru foarte important pentru organismul nostru. Multe persoane intră în contact cu diverși agenți patogeni însă nu toți se îmbolnăvesc Această variabilitate este dată de mecanismul de apărare al organismului, denumit imunitate. Datorită epidemiei de Covid-19, imunitatea pare a fi mai importantă ca oricând atât pentru populația obișnuită cât și pentru sportivi. Este de dorit sa ajungi sa fii imun, în loc să te ferești, ascunzând te, sperând ca nu te vei întâlni cu virusul respectiv.
Multe diete promit creșterea imunității și în acest sens apar recomandări privind consumul a tot felul de suplimente alimentare, care garantează că ele sunt soluția. În realitate, foarte puține dintre acestea reușesc să contribuie în mod semnificativ la acest aspect.
Una dintre substanțele care ajuta cel mai mult la stimularea imunității este polifenolul. Aceasta substanța are multe roluri, pe lângă stimularea imunității, precum scăderea glicemiei, scăderea riscului de boli cardio-vasculare.
Alte Sporturi
Cele mai așteptate filme ale finalului de an
23/09/2022 LA 11:04
Mai jos va invitam să găsiți lista cu principalele alimente care conțin polifenoli:
  • Fructe (zmeura, mure, mere, cireșe, prune)
  • Legume
  • Ceai verde
  • Cafea
  • Ciocolata neagra (atenție însă la diversele forme in care poate fi cumpărata, multe dintre ele conținând mult zahăr adăugat)
  • Ulei de măsline extra-virgin
  • Cuișoare
  • Nuci
  • Vin roșu (trebuie si aici adăugată o nota, acesta nu trebuie consumat peste limita de siguranța admisă)
De asemenea, la sportivii de performanta, care fac un efort intens, imunitatea scade ușor, dar acest aspect poate fi contracarat, prin consumul de carbohidrați. Numeroase studii indica faptul că dacă se consuma 30-60 grame de carbohidrați diluați în apa, pe timpul efortului, se va produce o scădere a hormonilor de stres și a inflamației induse de efortul fizic intens. Practic, pe timpul efortului, ar trebui consumate lichide cu o concentrație de carbohidrați de 6-8%.
https://i.eurosport.com/2020/04/13/2805910.jpg
Mircea Purcaru este Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dar și doctorand în știința sportului și educație fizică. De asemenea, Mircea este antrenor de înot și a participat în 2019 la conferința American Swimming Coaches Association din Dallas.
Alte Sporturi
PERONI NASTRO AZZURRO și ASTON MARTIN prezintă "IL PITSTOP"
12/09/2022 LA 14:51
Alte Sporturi
Cum alegi casa de pariuri din România care ți se potrivește?
30/08/2022 LA 13:08