Dacă s-ar organiza un concurs de popularitate printre vitamine, cu siguranță vitamina C ar câștiga, de departe, competiția. Acidul ascorbic, așa cum se mai numește această vitamină, este indispensabilă omului, întrucât nu poate fi produsă de către organismul uman, deci trebuie să vina din exterior, fie din alimentație, fie prin folosirea suplimentelor cu vitamina C.
Necesarul de vitamina C este însă ușor de atins din alimentație, inclusiv pentru sportivi, motiv pentru care suplimentele nu sunt necesare decât in anumite situații speciale.
Vitamina C este importantă in sintetizarea colagenului si a anumitor neurotransmițători. Colagenul joaca un rol vital in regenerarea după diverse râni la nivelul pielii. De asemenea, vitamina C este implicata si in funcționarea optima a sistemului imun.
Alte Sporturi
Suplimente alimentare pentru libido și viața sexuală
12/01/2022 LA 18:22
Cea mai buna sursa de vitamina C, contrar așteptărilor, este reprezentata de ardeiul roșu. Alte surse bune sunt citricele, kiwi, roșiile si brocoli.
https://i.eurosport.com/2020/06/08/2829801.jpg
Din păcate, o cantitate mare din vitamina C se pierde la prepararea termica sau atunci când fructele sunt depozitate, pentru o durata lunga de timp. Vitamina C fiind solubila in apa, este foarte ușor distrusa de căldura. O modalitate mai buna de a prepara legumele este la steamer. Partea buna însă în ceea ce privește vitamina C este că fructele bogate în această vitamină sunt consumate adesea crude.
Cu excepția cazului în care există un deficit serios de vitamina C, documentat medical, suplimentarea cu vitamina C nu a arătat efecte pozitive, decât in anumite situații certe.
În cazul unei răceli obișnuite, exista studii care indica faptul că suplimentarea cu 1-3 grame/zi reduce durata de vindecare cu 1-1.5 zile. Nu exista însă dovezi puternice care sa arate ca suplimentarea cu vitamina C pentru a preveni o răceala are un efect real. De asemenea, în perioade în care se fac eforturi intense, în special alergare pe perioade lungi de timp în aer liber pe perioada sezonului rece, este bine să se administreze, preventiv, vitamina C, pentru prevenirea infecțiilor căilor aeriene. De asemenea, este dovedit ca 500 mg de vitamina C/zi, administrata pe termen lung pot duce la scăderea colesterolului si a tensiunii arteriale atunci când acestea nu se afla in limita valorilor optime.
De asemenea, fumătorii au o cantitate de vitamina C mai mica in corp fata de non-fumători, motiv pentru care aceștia trebuie sa consume o dieta mai bogata in vitamina C.
Ca si o concluzie, vitamina C este foarte importantă pentru organismul nostru. Totuși, cantitatea necesara este ușor de atins, în special in sezonul rece, atunci când este sezonul citricelor. Suplimentarea cu vitamina C nu este recomandat sa se facă decât cu avizul unui medic si doar in anumite cazuri, deoarece inclusiv excesul de vitamina C poate dauna sănătății.
Mircea Purcaru este Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dar și doctorand în știința sportului și educație fizică. De asemenea, Mircea este antrenor de înot și a participat în 2019 la conferința American Swimming Coaches Association din Dallas.

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Alte Sporturi
Predicţiile eurosport.ro pentru cele mai importante competiţii sportive din 2022
01/01/2022 LA 20:13
Alte Sporturi
Cum au petrecut sportivii români de Revelion. Halep a început 2022 pe terenul de tenis
01/01/2022 LA 07:53