Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ordinul de ministru care dă peste cap tot sportul românesc! Ce echipe sunt cel mai afectate

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 07/07/2022 la 13:44 GMT+3

"Un anunț în sprijinul sportivilor români și implicit a sportului din țara noastră", a anunțat ministrul sportului, Eduard-Carol Novak. Echipele de baschet, handbal și volei lovite sub centură

Carol Eduard Novak

Credit imagine: facebook

Articol scris de Marian Ursescu
Ministrul Sportului, Eduard-Carol Novak a anunțat astăzi pe pagina personală de Facebook că a emis un Ordin de ministru care va stârni multe valuri în sportul românesc.
Ordinul privește sporturile de echipă din România și implică reguli noi de folosire a sportivilor români, trecând peste regulamentele impus de federații. Baschetul, handbalul și voleiul sunt sporturile cele mai afectate, iar cluburile din România trebuie să se replieze din mers după acest Ordin care intră în vigoare de la începutul actualului sezon.
Ce a spus ministrul Eduard-Carol Novak?
După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanță români la nivel de seniori și juniori la toate competițiile sportive naționale oficiale. Astfel începând cu sezonul competițional 2022-2023, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă!
Deci minim 40 la sută dintre sportivii prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români, iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte acest ordin de ministru.
Este o decizie care va ajuta cu siguranță selecția pentru echipele naționale ale României la sporturile de echipă. Vreau să le mulțumesc tuturor federațiilor pentru susținerea acestei decizii și le doresc succes în implementarea ei”, a transmis Novak.

Cum s-ar traduce acest Ordin!

HANDBAL
Până acum, în handbalul feminin, nu exista nicio măsură de a restricționa folosirea jucătorilor străini. Sau altfel spus, nicio prevedere care reglementa folosirea handbalistelor românce. Echipele erau obligate doar să joace 10 minute cu o handbalistă sub 21 de ani și 30 de minute cu o handbalistă sub 23 de ani. Erau meciuri întregi însă în care pe teren, la meciurile importante, erau 7 străine pe teren!
Cum la handbal, o echipă are 7 jucători pe teren, 40% din totalul jucătoarelor ar însemna practic că o formație ar trebui să mizeze pe 3 handbaliste românce tot timpul. Sau mai exact, româncele să adune în total 168 de minute din 420, timpul efectiv de joc al tuturor!
CSM București cea mai dezavantajată
În handbalul feminin, de departe cea mai dezavantajată echipă după acest Ordin este formația cu cel mai mare buget: CSM București. Echipa antrenată de Adi Vasile are doar 6 românce din totalul de 19 jucătoare.
Sezonul trecut, pentru că nu a respectat regula jucătoarelor sub 21 de ani și sub 23 de ani, CSM București a fost amendată de FRH cu 50.000 de lei. Nu a plătit încă amenda, pentru că a contestat-o, iar speța se judecă la Comisia de Apel.
Pentru sezonul viitor, CSM București le are în lot pe Neagu, Pintea, Dindiligan, Ailincăi, Gogârlă și Ștefania Stoica. Practic are trei jucătoare de 18 ani. În aceste condiții, Adi Vasile va fi constrâns să joace aproape tot timpul cu Neagu, Pintea sau Dindiligan.
Nu stau pe roze nici campioana Rapid București (8 românce - 10 straniere), SCM Rm. Vâlcea (8 românce -9 străine) sau Dunărea Brăila (8 românce - 14 străine). Din cele 8 însă, trei sunt portari! Sunt avantajate Gloria Bistrița, care au foarte multe românce din echipa națională în lot, Gloria Buzău, dar și CSM Slatina sau HC Zalău, ultimele două echipe care mizează exclusiv pe jucătoare autohtone.
Dinamo are români de valoare!
La masculin, echipele nu primesc o lovitură prea tare. Asta pentru că FRH impusese ca doi români să fie în permanență pe teren, iar pe foaia de joc, din cei 16 handbaliști, 8 trebuie să fie români. Antrenorul Xavier Pascual are însă jucători români de valoare pe bancă: Bucătaru, Nicușor Negru, Ghionea, Racoțea, Bizău, Humet. În plus, s-au depus actele pentru ca portarul Heidarirad și interul Kuduz să primească cetățenie.
BASCHET
Conform regulamentelor FR Baschet, din acest sezon, o echipă trebuia să folosească minimum 2 români pe teren în primele două sferturi, și câte unul în sfertul 3 și 4.
La baschet, sunt 5 jucători pe teren, iar timpul efectiv este pentru toți de 200 de minute. În aceste condiții, 40% înseamnă că românii dintr-un meci trebuie să adune minimum 80 de minute. Cu regula actuală, românii adunau doar 60 de minute.
Sezonul trecut, la baschet, regula era ca doar un singur român să fie în permanență pe teren, plus un jucător Under 23 în primele două sferturi.
VOLEI
Probleme mari vor fi și la volei. Chiar dacă federația a decis ca din viitorul sezon, pe teren să fie cel puțin doi români. Cum la volei nu există timp efectiv de joc, rămâne de văzut cum vor fi contorizate minutele. Pentru că meciul poate avea 3, 4 sau 5 seturi! Iar timpul diferă. Va putea o echipă să joace un set numai cu jucători străini sau numai cu români, iar restul intercalați? În așa fel încât, la final, 40 la sută din timpul efectiv al meciului să fie utilizați români!
Cele mai afectate echipe sunt, la feminin, campioana Volei Alba Blaj, vicecampioana CSM Târgoviște, dar și noua putere Rapid, care a anunțat că își dorește titlul.
La masculin, probleme vor avea campioana Arcada Galați, dar și Dinamo sau Rapid.
Rămâne de văzut cum vor aplica federațiile acest Ordin pentru că Regulamentele de organizare al competițiilor naționale trebuiesc modificate în regim de urgență.
Va mai fi o mare problemă. Vor vrește artificial prețul jucătorilor români care și acum câștigă mai mulți bani decât o demonstrează pe teren!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo