"A Winning Family - King Richard" ("Regele Richard", trad. în română) candidează pentru șase nominalizări la Oscar 2022, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun actor pentru Will Smith. Acesta este cel recent film important întrat în familia genului cinematografic cunoscut sub numele de biopic sportiv. Sărbătorim nominalizarea bijuteriei realizate de către regizorul Reinaldo Marcus Green despre traiectoria surorilor Venus și Serena Williams (care pe lângă faptul că au inspirat filmul se remarcă în lista prezentatorilor de la Dolby Theatre din Los Angeles), dar în același timp ne pregătim in vederea celei mai așteptate nopți a anului vă oferim retrospectiva noastră de filme sportive.
Fără a tulbura reperele impecabile de calibrul Moments of Glory și Raging Bull, iată cele zece nominalizări ale redacției Eurosport.
Alte Sporturi
Cum îi motivezi pe copii să practice un sport și să aibă o viață activă
ACUM 20 ORE
"MONEYBALL”, BENNETT MILLER (2011)
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în culisele pieței de transferuri? "Moneyball", un film nominalizat în 2011 la șase premii Oscar, oferă o privire fără precedent asupra lumii favorurilor, greșelilor, acordurilor (și dezacordurilor) care determină un jucător să treacă de la o echipă la alta. Punctul de vedere privilegiat este cel al lui Billy Beane, interpretat de un foarte inspirat Brad Pitt, director general care grație metodei revoluționare bazate pe analiza statisticilor, la sfârșitul anilor 90 a participat la miracolul echipei de baseball Oakland Athletics. Povestea lui Beane, flancat de un tânăr absolvent de economie de la Yale (Jonah Hill) și contrat dur de antrenorul său (Philip Seymour Hoffman), te va ține lipit de ecran.
"RUSH”, RON HOWARD (2013)
Cei care au reușit să experimenteze rivalitatea dintre Niki Lauda și James Hunt ca și contemporani sunt cu toții de acord: deși ușor ficționalizat din motive evidente legate de adaptarea filmului, Rush este o reconstrucție frumoasă și înflăcărată (în toate sensurile) a fenomenului Formula 1 din a doua jumătate a anilor 1970. Tensiunea narativă creată de Daniel Brühl și Chris Hemsworth, ambii de asemenea incredibil de asemănători cu personajele pe care le interpretează, forțează spectatorul să rămână în tensiune de la început până la sfârșit, de parcă s-ar uita la un adevărat Grand Prix în direct. O poveste cu adevărat incitantă dominată de spiritul competitiv, dar și de tragedie, cu mare doză de respect.
"INVICTUS”, CLINT EASTWOOD (2009)
A juca un personaj ca al lui Nelson Mandela este o provocare! Romanul lui John Carlin este o mare realizare, iar Clint Eastwood ne oferă în 2009 un film intens, dar foarte ușor de înțeles, dându-i lui Morgan Freeman sarcina complicată de a intra în sufletul lui Madiba. Acesta din urmă, care tocmai a devenit președinte al Africii de Sud, vrea să demareze un proces de reconciliere națională, să lase în urmă urâțenia apartheidului: se informează și decide că jocul de rugby poate fi alegerea potrivită. Mai întâi recompune echipa, formată aproape exclusiv din albi, și o folosește ca mijloc de a ajunge la oameni: câștigarea campionatului mondial din 1995 va fi cea mai mare victorie a lui. Springboks poartă un mesaj de speranță și fraternitate care nu are egal în istorie.
"PROGRAMUL”, STEPHEN FREARS (2015)
Cu siguranță unul dintre cele mai bune filme cu tematică sportivă din istorie. Prin acest film, Frears contribuie la dezmembrarea imaginii lui Lance Armstrong. De șapte ori câștigător al Turului Franței, americanul este demascat într-o căutare feroce a adevărului dictată de ani de succes glorios, dar condiționată de practica sumbră a dopajului. Căutarea îndârjită a dreptății a lui David Walsh și căderea sportivului fără pată, chiar capabil să învingă cancerul, sunt retrăite la perfecțiune.
"THE DAMED UNITED”, TOM HOOPER (2009)
Bazat pe romanul apreciat al lui David Peace, The Cursed United își concentrează toată atenția pe legendarul manager englez Brian Clough și pe acele 44 de zile de coșmar de la Leeds. Orbit de o ambiție uriașă, managerul vorbăreț din nordul Angliei cedează în fața rivalilor înverșunați, echipa modelată după imaginea și asemănarea nemesis-ului său Don Revie. Va fi un dezastru pe cât de anunțat, pe atât de rușinos, dar din acea cenușă va răsări proiectul triumfal Nottingham Forest. Scenariul lui Rush Peter Morgan, interpretat cu măiestrie de Michael Sheen și colegii săi este punctat de o coloană sonoră glam/rock perfectă. Un film intrat în galeria marilor producții cu tematică sportivă!
"TONYA”, CRAIG GILLESPIE (2017)
O grațioasă Margot Robbie ne spune povestea controversată a Tonyei Maxine Harding, prima patinatoare americană care a efectuat un triplu axel într-o competiție oficială, care a intrat în istorie pentru implicarea ei în atacarea adversarei Nancy Kerrigan în 1994. Complotul are loc pe două planuri temporale: prezentul, în care vedem interviurile cu protagoniștii și trecutul în care descoperim mai degrabă dureroasa carieră a Tonyei. Filmul a primit 3 nominalizări la Oscar în 2018, câștigând alături de Allison Janney (care o interpretează pe mama ei, o femeie sumbră și violentă) premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
"FORD V FERRARI, JAMES MANGOLD (2019)
Dacă "Rush" a ridicat ștacheta filmelor cu motorsport prin stabilirea unui nou standard, "Ford v Ferrari" a preluat în mod ideal această ștafetă, impunându-se drept cel mai natural continuator din ultimii ani. Filmul lui James Mangold (fostul regizor al emblematicului "Walk the Line") povestește succesul spectaculos al echipei Ford de la Le Mans 24 din 1966, după dominația Ferrari din ultimii șase ani. A fost un succes rezultat dintr-o sinergie chirurgicală între producător și piloți, interpretați de doi uriași actori de la Hollywood, Matt Damon și Christian Bale. Filmul a câștigat două premii Oscar „tehnice”: cel mai bun montaj și cel mai bun sunet. Dacă l-ați ratat-o ​​la cinema, răsfățați-vă cu o seară de acasă plină de adrenalină în 4K.
"HOOSIERS”, DAVID ANSPAUGH (1986)
Baschetul este o religie în statul american Indiana. Nu baschetul profesionist din NBA, ci cel de liceu. Acel liceu, esența sportului, unde toți băieții ies pe teren din pasiune pură și probabil nici 1% nu își vor realiza visul de a juca profesionist. Filmul "Hoosiers” spune o poveste adevărată, cea a unei echipe mici de liceu care în 1954 a câștigat titlul de stat învingând Liceul Mucie, o școală de zece ori mai mare în finala. grozav. Antrenorul Norman Dale este interpretat genial de Gene Hackmann. "Hoosiers”, porecla statului și a locuitorilor din Indiana, este o poveste a mântuirii și a sportului, două elemente care adesea se unesc armonios.
„ALI”, MICHAEL MANN (2001)
Muhammad Ali nu trebuie să fie explicat! Este un tip de personaj care nu cunoaște etichete. Nu știi niciodată cum să-l clasifici fie în paginile de sport, politică sau istorie. Sunt momente în care cinematograful, mai ales în lucrările sale cele mai de succes – iar cea a lui Michael Mann este una dintre ele – ne vine în ajutor pentru a pătrunde în straturile care alcătuiesc fundamentele mitului. A fost nevoie de un monumental Will Smith pentru a intra și a ieși constant din ringul pe care Cassius Clay, apoi Cassius X, în cele din urmă Muhammad Ali l-au transformat în scena revoluției sale personale. Îndemânarea regizorului din Chicago în realizarea filmului de acțiune se îmbină cu abilitatatea protagonistului (nominalizată la premiile Oscar pentru cel mai bun actor), fenomenală în alternarea înverșunării sportive și a momentelor de fragilitate interioară. Acesta este un film care înglobează adevăratele semne distinctive ale unuia dintre cei mai mari eroi ai islamului și luptei afro-americanilor pentru drepturile omului.
"FĂRĂ LIMITE”, ROBERT TOWNE (1998)
Încheiem recenzia noastră cu filmul despre alergătorul semifondist Steve Prefontaine. Interpretat de extraordinarul Billy Crudup, el a înflăcărat publicul de la Jocurile Olimpice din '72 alergând un memorabil 5000, fără tactică. Nu contează că a terminat pe locul patru: unul ca el nu va fi uitat. Chiar dacă producător a fost Tom Cruise, iar regizor a fost Robert Towne, "Without Limits" a încasat doar 777.000 de dolari din box office, față de un buget de 25 de milioane de dolari. Trebuie apreciat, însă, meritul incontestabil de a fi readus la viață un personaj extraordinar. Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur pentru rolul secundar a lui Donald Sutherland, care face o interpretare hipnotică a lui Bill Bowerman, antrenorul lui Steve și co-fondator al imperiului Nike.
Alte Sporturi
Cele mai bune sloturi cu tematică Western!
IERI LA 11:06
Alte Sporturi
Messi, cele mai mari câştiguri din sport în ultimul an. Locul 1 din 2021 nu mai intră în TOP 10
13/05/2022 LA 08:29