Născut în ianuarie 1991 la Kiev, Zhan Beleniuk provine dintr-un tată rwandez şi o mamă ucraineancă. Insultele rasiste pe care le-a primit la școală și în afara ei l-au determinat să canalizeze toată frustrarea acumulată în sport. La vârsta de 9 ani, s-a înscris la lupte greco-romane și zece ani mai târziu a câștigat medalia de argint la Campionatele Mondiale de juniori. În 2011 a devenit campion european de juniori și, în același an, a câștigat bronzul la Campionatele Mondiale. Anul trecut, sportivul ucrainean a devenit campion olimpic, iar acum are un rol cheie în apărarea Kievului.

Zhan Beleniuk, între politică şi sport

Din 2019, Beleniuk a devenit deputat, acceptând să fie prezent pe listele partidului lui Zelenski. Noile sale sarcini și extinderea pandemiei de Covid-19 l-au împiedicat să participe la Campionatele Mondiale și Europene, dar Jocurile Olimpice reprezentau marele vis dintr-o carieră de excepţie. Şi, într-adevăr, Tokyo a fost punctul culminant al sportivului, care, după ce intenţiona să ia aurul, urma să se retragă, la vârsta de doar 30 de ani. Pe 4 august 2021, Zhan Beleniuk a ajuns la metalul prețios dorit, după finala împotriva maghiarului Viktor Lorincz, la categoria 87 de kilograme.
Alte Sporturi
Cum îi motivezi pe copii să practice un sport și să aibă o viață activă
ACUM 29 MINUTE
Acum, Beleniuk luptă pentru rezistenţa Kievului, fiind implicat în organizarea unor grupuri armate pentru apărarea orașului încă de la începutul invaziei ruse. În plus, a continuat și munca sa legislativă, întâlnindu-se cu alți parlamentari. Deşi multe din şedinţe au avut loc pe întuneric, din cauza lipsei de curent, Beleniuk a reuşit să adopte legi care să protejeze populația. El speră să respingă armata rusă e optimist că pacea va veni. Pentru asta, Ucraina trebuie să reziste şi, dacă toţi vor urma exemplul lui Zhan, sunt toate şansele ca armata rusă să nu poată cuceri marile oraşe.

Tatăl lui Beleniuk a murit în războiul din Rwanda

Beleniuk s-a născut la Kiev pe 24 ianuarie 1991. Tatăl său, de origine rwandeză, nu a apucat să îşi vadă fiul. Stabilit la Kiev, unde a studiat, acesta devenise pilot. La 1 octombrie 1990, a început războiul din Rwanda între rebelii Frontului Patriotic Rwandez și guvernul președintelui Habyarimana. Ciocnirile au durat trei ani, până s-a ajuns la acordurile de pace, dar moartea președintelui a declanșat masacrul din Rwanda între etnicii hutu și tutsi. Acest război civil a durat câteva luni și în el au murit 800.000 de civili. Tatăl lui Zhanga a fost chemat să lupte, iar avionul său a fost doborât și a murit în timpul războiului civil.
Zhan și-a trăit copilăria în anii 90 ai secolului trecut, iar episoadele de discriminare rasială în societatea ucraineană erau la ordinea zilei. Nu a lăsat bullyingul să îl afecteze, şi-a concentrat toată energia spre sport şi, odată mentalităţile schimbate, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi ucraineni. Acum, e în linia întâi pentru apărarea Kievului, fiind un exemplu incredibil.
Când bunica din partea mamei s-a mutat la Kiev, îi era frică să ia tramvaiul cu o persoană de culoare. Dar lumea se schimbă și sper să fiu un exemplu în acest sens | Zhan Beleniuk
Alte Sporturi
Cele mai bune sloturi cu tematică Western!
IERI LA 11:06
Alte Sporturi
Messi, cele mai mari câştiguri din sport în ultimul an. Locul 1 din 2021 nu mai intră în TOP 10
13/05/2022 LA 08:29