Sodiul seric are valori normale între 135 - 145 mmol/L. Atunci când nivelul sodiului seric din sânge este scăzut apare hiponatremia. Simptomele hiponatremiei apar atunci când nivelul de sodiu scade sub 125 mEq/L(astenie). Scăderea nivelului sodiului sub 115 mEq/L duce la confuzie, letargie și comă.

De ce scade nivelul de sodiu din organism

Sodiul intră în corpul uman prin apă potabilă și alimente, în special sub formă de sare (NaCl). El se absoarbe la nivelul intestinului, iar excesul se elimină în proporție de 95% prin urină, 4.5 % prin fecale, iar 0.5 % prin transpirație.
Alte Sporturi
Ponturi și cote pariuri pentru prima finală Conference League
ACUM O ZI
Mai mulți factori joacă un rol important în menținerea echilibrului sodiului. În principal intervin anumiți hormoni (aldosteronul, peptidul natriuretic atrial, ADH), dar și fluxul de sânge de la nivelul rinichiului.
Cauzele care pot duce la scăderea nivelului de sodiu sunt numeroase. Medicul specialist va analiza dacă este vorba de unul sau de mai mulți factori, de o afecțiune medicală acută, cronică sau de un consum excesiv de apă.
Principalele cauze ale scăderii nivelului de sodiu sunt:
 • Unele medicamente administrate pentru afecțiuni cronice (diureticele, antidepresivele, analgezicele tip anti-inflamatoare) care pot tulbura procesele normale ale rinichilor;
 • Bolile severe de inimă, rinichi sau ficat pot cauza acumularea de lichide în organism, ceea ce duce la diluarea sodiului și scăderea nivelului acestuia;
 • Afecțiuni hormonale: sindromul hormonului antidiuretic inadecvat (SIADH) (face ca organismul să rețină apa în loc să o excrete), boala Addison, hipotiroidismul;
 • Vărsăturile și diareea cronice, severe, duc la deshidratare și fac ca organismul să piardă electroliți;
 • Consumul excesiv de apă, în special în timpul exercițiilor fizice;
 • Consumul de droguri tip Ecstasy.
Care sunt simptomele hiponatremiei
 • Simptomele scăderii sodiului din sânge pot varia de la o persoană la alta. Printre cele mai comune se numără însă:
 • Starea de slăbiciune apărută brusc, oboseală, lipsă de energie;
 • Durerea de cap, iritabilitatea;
 • Crampele sau spasmele musculare;
 • Greață, vărsături;
 • Starea de confuzie, letargie până la comă.

Cum poate fi verificat nivelul de sodiu din sânge

Medicul specialist îți va recomanda să verifici analizele de sânge și valorile natremiei în cadrul analizelor anuale, la introducerea anumitor medicamente sau la anumite intervale după introducerea acestora pentru a controla valorile sodiului seric.
Dacă nivelurile sunt anormale, specialistul va ghida investigațiile ulterioare, poate recomanda un test de urină pentru verificarea cantității de sodiu, dar și alte analize pentru a putea stabili cauza scăderii sodiului din sânge.

Ce tip de tratament ți-ar putea fi recomandat

Tratamentul hiponatremiei depinde de severitatea și cauzele acesteia. De exemplu, dacă scăderea nivelului de sodiu este provocată de dietă, diuretice sau consumul excesiv de apă, medicul îți poate recomanda reducerea temporară a consumului de lichide sau ajustarea utilizării diureticelor.
Dacă te confrunți cu o formă acută, severă de hiponatremie, opțiunile de tratament pot include administrarea intravenoasă de fluide sau anumite medicamente.

Cum poate fi prevenită scăderea nivelului de sodiu

Scăderea nivelului de sodiu în sânge reprezintă o problemă medicală. Următoarele măsuri vă pot ajuta să evitați aceasta situație:
 • Dacă suferi de o afecțiune medicală cronică, urmează în fiecare zi tratamentul recomandat și prezintă-te la controalele medicale recomandate.
 • Evită consumul excesiv de lichide. Știm că hidratarea corectă este esențială pentru corp. În timpul exercițiilor fizice intense, sportivii ar trebui să consume doar cantitatea de lichid pe care o pierd prin transpirație. Setea este un bun indicator pentru câtă apă sau alte fluide sunt necesare.
 • În anumite situații (vărsături, diaree), medicul specialist îți poate recomanda băuturi speciale de rehidratare care conțin electroliți.
Hiponatremia sau scăderea nivelurilor de sodiu din organism poate fi influențată de mai mulți factori, iar simptomele depind de intensitatea acesteia. Urmează întotdeauna sfaturile medicului, astfel încât să poți depista la timp și preveni această problemă medicală. [1][2]
Bibliografie:
“Low Blood Sodium (Hyponatremia).” Healthline, 16 Dec. 2020, www.healthline.com/health/hyponatremia#What-does-it-mean-to-have-low-blood-sodium?. Accessed 27 Jan. 2022.
Mayo Clinic Staff. “Hyponatremia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711. Accessed 27 Jan. 2022.
Alte Sporturi
Cum îi motivezi pe copii să practice un sport și să aibă o viață activă
17/05/2022 LA 14:03
Alte Sporturi
Cele mai bune sloturi cu tematică Western!
16/05/2022 LA 11:06