Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Marcell Jacobs, surpriza anului în sportul mondial

Andrei Nicolae

Publicat 29/12/2021 la 12:32 GMT+2

Marcell Jacobs a câștiga medalia de aur pe distanța de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu timpul de 9.80. Înainte de a ajunge la întrecerea supremă, sportivul italian avea ca performanță de vârf 9.95. Nimeni nu se aștepta ca acesta să devină noul rege al sprintului și totuși a uluit o lume întreagă prin cursa fantastică pe care a reușit-o în marea finală.

Olympiasieger Lamont Marcell Jacobs

Credit imagine: Getty Images

Jocurile Olimpice de la Tokyo au reprezentat principalul reper al anului în ceea ce privește sportul global, iar de aici a "aici" a sărit și cea mai mare surpriză a anului: atletul Lamont Marcell Jacobs, nimeni altul decât urmașul lui Usain Bolt în proba de 100 de metri.
Iar pentru Italia, performanța sprinterului în vârstă de 27 de ani a venit să întregească un an memorabil, de care își va aduce aminte poate și peste 50 de ani, din moment ce a realizat o triplă de vis, care mai include câștigarea Eurovision și titlul de campioană a Europei la fotbal.

De ce Marcell Jacobs este surpriza anului în sportul mondial

Proba de 100 de metri de la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost una dintre cele mai așteptate întreceri ale anului 2021. Dincolo de spectaculozitatea ei, interesul a fost dat și de următoarea întrebare: Cine va fi următorul Usain Bolt? Jamaicanul câștigase ultimele trei titluri olimpice, dar s-a retras din activitate, astfel că sportul mondial avea să aibă un nou rege al sprintului. Iar urmașul lui Usain Bolt a venit din... Europa. Specialiștii se așteptau la un american sau un jamaican, dar acesta s-a numit Marcell Jacobs.
picture

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Atletul italian a câștigat finala cu timpul de 9.80. Dar nimic nu-l recomanda pentru a deveni regele sprintului, fiind văzut ca un outsidser înaintea finalei. În seriile de la Tokyo, Jacobs stabilea un nou record național al Italiei cu 9.94. Spre exemplu, Carl Lewis câștiga titlul olimpic din 1988 în 9.92, iar de atunci timpii au tot fost în progres. Dar Marcell Jacobs a făcut cursa vieții o zi mai târziu, progresul lui fiind fabulos. Italianul i-a depășit în marea finală pe Fred Kerley (SUA) – 9.84 și Andre de Grasse (Canada) – 9.89, în care Jamaica nu a avut niciun reprezentant. De asemenea, marele favorit, americanul Trayvon Bromell a ratat prezența în finală.
Marcell Jacobs, campione olimpico dei 100 metri alle Olimpiadi di Tokyo 2020
"Nu m-am așteptat la un asemenea rezultat. M-am bucurat că am ajuns în finală, că voi alerga în ultim act, dar să câștig, să iau aurul, este un vis. Este ceva incredibil!", declara Marcell Jacobs imediat după cursă.
El a devenit și primul campion olimpic al Europa în ultimii 29 de ani la 100 de metri, după britanicul Linford Christie în Barcelona 1992.

Cine este Marcell Jacobs

Marcell Jacobs a câștigat titlul olimpic la 26 de ani, dar între timp el a sărbătorit și împlinirea a 27 de ani. El s-a născut în în Texas, la El Paso, tatăl fiind american, iar mama fiind din Italia. Deși s-a născut în SUA, sportivul s-a declarat italian 100%. "Mă simt italian în fiecare celulă a corpului meu, chiar mă lupt să vorbesc engleza!", a afirmat Jacobs.
"L-am întâlnit pe tatăl lui Marcell la Vicenza. El era soldat în armata SUA. Aveam 16 ani și el 18. Ne-am căsătorit și ne-am mutat în Texas. După aproximativ trei ani, s-a născut Marcell. Dar 20 de zile mai târziu, tatăl său a fost transferat în Coreea de Sud. Era imposibil să-l urmez, așa că am decis să mă întorc în Italia. Marcell nu avea nici măcar o lună", a declarat mama sa, Viviana, potrivit olympics.com.
Marcell Jacobs a ajuns la ateltism la vârsta de 9 ani, iar cea mai importantă performanță până la Jocurile Olimpice de la Tokyo era un titlu la Campionatele Europene Indoor – 60 de metri, în 2019.
"De prima dată când am pășit pe pistă la vârsta de nouă ani, am visat la Jocurile Olimpice. Pe peretele dormitorului meu aveam pagina de ziar a celebrului spot publicitar Carl Lewis, cu el purtând tocuri stiletto în blocurile de start. Dar idolul meu în copilărie era Andrew Howe care, la fel ca mine, este pe jumătate american. M-aș putea identifica cu el".
Înainte de a ajunge un rege al sprintului, sportivul a performat la săritura în lungime. În 2016, el a devenit campion al Italiei cu o performanță de 7,89 metri. Doi ani mai târziu, Marcell a devenit campion național și la 100 de metri, reușind să se apropie atunci de granița celor 10 secunde. Iar de aici a pornit practic și ascensiunea lui până la titlul olimpic.
Înainte de a veni la Tokyo, el alergase 100 de metri în 9.95 de secunde la Savona, rezultat care i-a oferit un mare impuls. "Mă duc la Tokyo să câștig o medalie. Bolt nu este acolo, Coleman nu este acolo, nu există un favorit clar, va fi o bătălie. Nu mă pot opri să visez", declarase Marcell Jacobs înainte de Jocurile Olimpice.

Ce a urmat / urmează pentru Marcell Jacobs

La competiția supremă, Marcell Jacobs a cucerit două medalii de aur, pentru că a reușit să se impună și cu ștafeta Italiei la 4x100 metri. După Jocurile Olimpice, marele campion nu a mai concurat, deoarece a decis să-și odihnească corpul, deși au mai urmat cinci curse în Diamond League, generoase din punct de vedere financiar.
Revenirea lui în acțiune este așteptată în februarie, când va concura la Berlin. De asemenea, atletul italian a anunțat că anul viitor va încerca unele curse și pe distanța de 200 de metri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo