Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 începe superb pentru atletism: Ryan Crouser a zdrobit recordul mondial indoor la greutate

Cezara Paraschiv

Publicat 26/01/2021 la 15:43 GMT+2

Început spectaculos de an în altetism: după ce la jumătatea lunii am consemnat primul record mondial stabilit într-o probă de sărituri de către un atlet african, în weekend campionul olimpic Ryan Crouser a zdrobit recordul mondial în sală la greutate.

Ryan Crouser

Credit imagine: SID

Americanul Ryan Crouser a stabilit un nou record mondial la aruncarea greutății în sală, cu o încercare formidabilă de 22,82 m. Campionul olimpic de la Rio a îmbunătățit vechiul record cu 16 cm la prima sa aruncare oficială în noul an, având per total o evoluție impresionantă la Fayetteville, în Carolina de Nord, în cadrul primei etape din World Athletics Indoor Tour. Două dintre aruncările lui Crouser, care și-a trecut printre rezultate și un 22,70 m, au fost mai bune decât precedentul record, stabilit în 1989 de americanul Randy Barnes, la 22,66 m.
Ryan Crouser, 28 de ani, deținea deja a treia performanță mondială din istorie în aer liber (22,91 m), în condițiile în care până acum doar doi atleți au reușit să arunce mai mult de 23 m în această probă: americanul Randy Barnes (23,12 m - record mondial) și Ulf Timmermann (23,06 m, din Germania de Est). Doar șapte oameni au aruncat 22,82 m sau mai mult la greutate de-a lungul anilor, acesta fiind un rezultat extrem de prețios, mai ales în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
În așteptarea ratificării oficiale a recordului de către IAAF, Ryan Crouser s-a rezumat să declare: "Este un start bunicel pentru 2021", notează "Inside the Games".

Cine este Ryan Crouser, proaspătul recordmen mondial de la greutate

Pălăria texană de cowboy este accesoriul lui semnătură. În câteva rânduri și-a sărbătorit victoriile din cercul cu nisip punându-și pălăria pe capul ras, însă cel mai adesea își afișează cârlionții blonzii și te duce cu gândul la un frate mai musculos al lui Ed Sheeran. Tatăl său a fost rezerva echipei americane la disc pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984. Iar unchiul său, Ben Crouser, a participat la două ediții ale Jocurilor, în 1986 și 1992, după ce fusese diagnosticat cu cancer!
Deși s-a născut într-o localitate din Oregon numită "Boring" (n.r. - care înseamnă plictisitor în limba engleză), nimic nu este "boring" la Ryan Crouser. Este un uriaș între uriașii atletismului, măsurând 2,01 m și cântărind 145 kg. Arăta însă complet diferit în 2009, când câștiga primul aur la Campionatul Mondial al tinerilor sportivi, fiind pe atunci un "sportiv-așchie". Potrivit unui interviu oferit pentru "Gazzetta dello Sport", Crouser a luat în greutate 50 de kilograme în 10 ani, apelând la o dietă cu 5.500 de calorii pe zi, împărțite în șase mese echilibrate. Doar duminica, Ryan își "permite" un adevărat lux, de a sări peste una dintre mese!
Din semi-anonimat, deși câștigase surprinzător trialul din Statele Unite, Ryan Crouser a dat lovitura cea mare la Rio, câștigând aurul olimpic printr-o aruncare de 22,51 m, cu record olimpic (22,47 m aruncase anterior Ulf Timmermann în 1988 la Jocurile Olimpice). Cu un an înainte, Ryan Crouser își luase deja diploma în economie, în cadrul Universității din Texas, după ce în primii doi ani studiase inginerie. În timp ce gestiona cursa de calificare la Rio, termina într-un an și studiile de Masterat. Pe lista de start la Rio, un alt Crouser se regăsea în proba de suliță - vărul lui Ryan, Sam Crouser.
picture

Ryan Crouser

Credit imagine: Reuters

În 2019, Ryan Crouser a câștigat argintul la Campionatul Mondial, iar într-un 2020 cu calendar competițional ferfenițit de pandemia de coronavirus, a devenit al doilea sportiv din istorie care termină un concurs cu șase aruncări din șase de peste 22 metri (la Drake Relays). Asta nu l-a împiedicat să facă de la zero un dulap din lemn masiv pentru "acasă", după ce prețul de 2.000 de dolari pentru o astfel de piesă văzut în magazin l-a lăsat mască. Și-a construit și propria "cușcă" mobilă pentru antrenamentele de aruncări pentru perioada de lockdown, fiind prieten cu matematica, știința și uneltele. Ryan și-a făcut cercul de lansare de acasă cu 30 de centimetri mai mic decât standardul, americanul declarând ulterior pentru "Olympic Channel" că acest lucru l-a ajutat să obțină un plus tehnic și l-a dus spre obținerea unor aruncări mai lungi, iar în cele din urmă, spre noul record mondial în sală.
Ce mai trebuie să știți despre Ryan Crouser este că are o pasiune aparte pentru dinozauri și, inspirat parcă de filmul "Demolition", din 2015, cu Jake Gyllenhaal, a participat într-un serial Youtube inedit.

Hugues Fabrice Zango, primul record mondial din atletism în 2021

Ryan Crouser a stabilit cel de-al doilea record mondial în atletism din 2021. Primul care a îmbunătățit unul dintre reperele indoor ale sportului rege de la Jocurile Olimpice a fost triplusaltistul Hugues Fabrice Zango, din Burkina Faso.
La jumătatea lunii ianuarie, Zango a sărit 18,07 m, devenind primul atlet african deținător al unui record mondial într-o probă de sărituri în atletism, notează "Olympic Channel". El a adăugat 15 cm la vechiul record mondial, ce îi aparținea chiar omului care îl antrenează acum, francezul Teddy Tamgho.
picture

Hugues Fabrice Zango

Credit imagine: Getty Images

Următorul obiectiv al lui Hugues Fabrice Zango, 27 de ani, este să aducă țării sale prima medalie olimpică din istorie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo