Finală senzațională la disc bărbați, la Mondialele de Ateltism, acolo unde Daniel Stahl și Simon Pettersson, doi suedezi aflați într-o formă mare, sperau să se poată ridica la nivelul lui Kristjan Ceh.
Slovenul a fost însă cu o clasă deasupra tuturor, aruncând 71,13 metri, pentru un titlu mondial și un record al competiției. În urmă cu 3 ani, la Doha, Ceh a terminat pe locul 31 din 32 de participanți, la debutul său la Mondiale. Mergând pe repede înainte, uriașul sloven s-a transformat incredibil în ultima perioadă, astfel că acum venea la al doilea său Mondial din postura de mare favorit. Și și-a justificat pe deplin titulatura, fiind de neînvins în finala de la disc.
Ceh a câștigat în 2022 13 din cele 14 concursuri la care a participat, stabilind și cea mai bună performanță a sezonului (71,47 metri). El aruncase de 3 ori dincolo de granița celor 70 de metri anul acesta, iar în finala de la Campionatele Mondiale a "recidivat".
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10
Podiumul a fost completat de doi lituanieni, care au câștigat duelul pentru restul medaliilor cu suedezii Stahl și Pettersson (locurile 4-5). Astfel, Mykolas Alenka și-a trecut în palmares argintul, cu o aruncare de 69,27 metri, în timp ce Andrius Gudzius se întoarce la Vilnius cu bronzul (67,55 metri).
În ceea ce ne privește, Alin Firfirică a făcut un concurs bun, într-o companie selectă. Reprezentantul nostru a aruncat 65,57 metri, ceea ce a reprezentat cea mai bună performanță a sa în 2022. Grație acestei borne, Firfirică s- clasat în finală pe locul 7. O îmbunătățire considerabilă față de ce a făcut anul trecut la Jocurile Olimpice, când din păcate nu a prins finala, dar o performanță inferioară față de Mondialele de la Doha. Atunci, cu 66,46 metri, Alin a fost la un pas de medalii, clasându-se pe 4.

Daniela Stanciu, pe locul 10 la săritura în înălțime

În această noapte am avut doi români în finalele de la Mondialele de atletism: pe lângă Firfirică, i-am ținut pumnii și Danielei Stanciu, aflată la prima sa prezență la Mondiale.
Locul 5 la Europenele Indoor de anul trecut, sportiva noastră a avut la Eugene un concurs în care și-a depășit condiția, în proba de săritura în înălțime. S-a clasat pe 10, cu o săritură de 1,93 metri, cea mai bună performanță a sa în 2022.
Titlul mondial a mers în Australia, Eleanor Patterson trecând peste ștacheta înălțată la 2,02 metri. Artintul i-a revenit sportivei din Ucraina Yaroslava Mahuchikh (2,02), în timp ce bronzul a mers în Italia, la Elena Vallortigara (2 metri).
Nicola Olyslagers (Australia) a fost marea dezamăgire din finală. Aceasta spera să schimbe argintul olimpic de la Tokyo cu aurul, în contextul în care Mariya Lasitskene (Rusia - campioana olimpică) nu a participat. Din nefericire pentru sportiva de la Antipozi, ea s-a clasat doar pe 5, cu 1,96 metri.
Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52