Nu a fost chiar un rămas bun de aur pentru Allyson Felix, dar a fost încă un moment pe care nu îl va uita niciodată.
Felix a câștigat vineri seara cea de-a 30-a medalie internațională majoră la Campionatele Mondiale de atletism din 2022, alergând în manșa secundă a ștafetei mixte de 4x400. Americanii au câștigat doar bronzul la Mondialul găzduit de Eugene, Oregon.
Atleta de 36 de ani va părăsi sportul luna viitoare cu 19 medalii la campionatul mondial, pe lângă cele șapte de aur, trei de argint și una de bronz pe care le-a câștigat în cinci apariții la Jocurile Olimpice.
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10
Echipa americană formată din Felix, Elija Godwin, Vernon Norwood și Kennedy Simon a era mare favorită și a condus mai bine de jumatate în finala de vineri seara de la Hayward Field din Eugene, Oregon, dar Simon a fost depășit în ultimii metri de rivalele din Republica Dominicană și Olanda, care au luat-o aur și, respectiv, argint.
Allyson Felix și-a anunțat retragerea la începutul acestui an. Ea nu s-a calificat pentru un loc individual în echipa de campionat mondial, dar a fost selectată să concureze în ștafeta mixtă. Felix i-a ajutat pe americani să câștige aurul precedentul Campionat Mondiale de la Doha, Qatar, în 2019.

Allyson Felix și moștenirea pe care o lasă sportului

În 2019, Felix a scris un articol pentru The New York Times în care a dezvăluit că Nike i-a spus că îi vor reduce salariul cu 70% după ce a născut primul ei copil. Felix a scris că luptă pentru o protecție financiară în cazul în care nu va avea performanțe în lunile de după naștere, dar Nike a refuzat.
În acest articol, Felix a explicat, de asemenea, că a trebuit să facă o cezariană de urgență la 32 de săptămâni din cauza
preeclampsie , o afecțiune a tensiunii arteriale care poate duce la complicații. Aceasta a pus în pericol viața mamei și a copilului.
Articolul scris de Allyson a creat o furtună în jurul companiei americane, care mai târziu a creat o nouă politică de maternitate pentru sportivii sponsorizați.
Felix și-a continuat munca în afara pistei de atletism, de atunci. Ea a părăsit Nike și acum este sponsorizată de Athleta. De asemenea, atleta din Los Angeles conduce în pantofi sport Saysh, o companie pe care a fondat-o. Site-ul web al lui Saysh spune că trimite gratuit o pereche de adidași clientelor care au rămas însărcinate și și-au schimbat mărimile de pantofi.
Anul acesta, Felix a făcut echipă cu Pampers pentru a dona pentru cauze care vizează atingerea echității în îngrijirea sănătății materne, deoarece femeile de culoare se confruntă cu riscuri crescute de mortalitate în timpul nașterii. Felix a spus:
„Când am trecut prin această situație, ochii mi s-au deschis. Am vrut să iau măsuri.
Ea a depus, de asemenea, mărturie în fața Congresului despre discriminările rasiale în mortalitatea maternă.
Acțiunile lui Felix inspiră acum o nouă generație.
„Modul în care a luptat pentru femei, momentele grele prin care a trecut, și cum a gestionat aceste experiențe. Chiar a făcut o schimbare reală pentru femeile de pretutindeni!”, a declarat Abby Steiner, atletă americană în vârstă de 22 de ani, pentru USA Today.
Legedarul Sebastian Coe și-ar dori să vadă mai mulți sportivi călcând pe urmele lui Felix.
„Nu aveți ocazia să vă spuneți opiniile în acest sport decât dacă sunteți într-adevăr într-o poziție de a fi întrebat despre asta. Ești întrebat despre asta datorită performanței tale, dar asta nu este suficient”, a spus englezul. „Pe lângă performanță, ai nevoie de promovare și, cu siguranță, ai nevoie de personalitate. Și [Felix] are asta!”
Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52