Sir Mo Farah a dezvăluit că a fost adus ilegal în Marea Britanie la vârsta de nouă ani. Marele campion a spus pentru BBC că a fost transportat din Djibouti și că numele său real este Hussein Abdi Kahin.
Sir Mo, în vârstă de 39 de ani, a devenit un nume foarte respectat în Marea Britanie după ce a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, în probele de 5.000 m și 10.000 m.
Alergătorul de fond a devenit apoi campion olimpic încă de două ori, atunci când și-a apărat ambele titluri la Rio 2016. Acum 5 ani, Mo Farah a devenit "Sir", fiind numit cavaler cu ocazia festivităților de Anul Nou din 2017.
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10
Sir Mo Farah a spus anterior că a sosit în Marea Britanie din Somalia împreună cu părinții săi ca refugiat, dar într-un documentar de la
care va fi prezentat miercuri, intitulat "The Real Mo Farah”, el spune că a fost adus ilegal în țară, la doar nouă ani. O femeie pe care nu o întâlnise niciodată, care i-a spus să folosească numele și documentele unui copil pe nume Mohamed Farah, înainte de a fi forțat să lucreze ca servitor.
"Îmi doream doar să am de mâncare. Treaba mea era să am grijă de acei copii, să le fac duș, să gătesc pentru ei, să fac curat pentru ei", a spus Farah. "Și ea mi-a spus: „Dacă vrei să-ți vezi familia din nou, nu spune nimic. Dacă spui ceva, te vor lua", rememorează atletul.
Ani mai târziu, când a fost înscris la școală, Farah i-a spus profesorului său de sport, Alan Watkinson, totul despre adevărata sa identitate. A fost dat în grija mamei unui prieten.
În iulie 2000, cu ajutorul lui Watkinson, Farah a primit cetățenia britanică sub numele de Mohamed Farah, potrivit BBC. El a devenit unul dintre cei mai importanți sportivi din istoria Marii Britanii.
https://i.eurosport.com/2018/10/07/2436160.jpg

Mo Farah a tăcut mulți ani de frica autorităților

"De ani de zile am tot ascuns această amintire", a spus el. "Dar poți să ascunzi o astfel de întâmplare doar pentru un timp”.
Sir Mo continuă spunând că părinții lui nu au fost niciodată în Marea Britanie. Mama și frații săi locuiesc în statul separatist Somaliland, în timp ce tatăl său a fost ucis când el avea patru ani.
Vorbind despre documentar, el a spus: "Majoritatea oamenilor mă cunosc ca Mo Farah, dar nu este numele meu"
Povestea adevărată este că m-am născut în Somaliland, la nord de Somalia, ca Hussein Abdi Kahin. În ciuda a ceea ce am spus în trecut, părinții mei nu au locuit niciodată în Marea Britanie. Când aveam patru ani, tatăl meu a fost ucis în războiul civil. Ca familie, am fost devastați de această veste îngrozitoare. Am fost separat de mama mea și am fost adus ilegal în Marea Britanie sub numele unui alt copil numit Mohamed Farah | Atletul de 5 ori campion olimpic, cunoscut drept "Mo Farah"
Reamintindu-și experiența de a trece prin controlul pașapoartelor în Marea Britanie sub masca lui Mohamed Farah, el a spus: „Am avut toate datele de contact pentru ruda mea și, odată ce am ajuns la casa ei, doamna mi l-a luat și chiar în fața lui. Le-am rupt și le-am pus la coș și în acel moment am știut că am probleme”.
El a spus că își punea în pericol cetățenia împărtășindu-și povestea și a vorbit cu un avocat despre ce ar putea însemna dezvăluirea pentru viitorul său.
https://i.eurosport.com/2012/08/12/875332.jpg
Avocatul, Alan Briddock, a spus că Farah nu ar putea să-și piardă cetățenia deoarece a fost traficat în copilărie și a împărtășit povestea sa autorităților relevante.
Potrivit Sky News , Ministerul de Interne nu va lua nicio măsură împotriva lui Sir Mo Farah.
O întrebare îl va măcina toată viața pe marele campion din atletism. "Mă întreb ce face acum adevăratul Mo Farah?", spune celebrul atlet, în documentar.
Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52