Lumea atletismului se va orpi în loc timp de o săptămână și jumătate, iar toți ochii vor fi ațintiți către Campionatele Mondiale în aer liber, care vor fi găzduite în premieră de Statele Unite ale Americii. Orașul Eugene, din Oregon, va fi capitala atletismului mondial în următoarele zile, majoritatea întrecerilor urmând a avea loc pe stadionul Hayward Field, care are o capacitate de 30.000 de locuri.
În total, vor participa peste 1900 de atleți din 92 de țări. Dintre aceștia fac parte 37 de campioni mondiali la ediția precedentă, care a avut loc la Doha, în 2019, dar și 42 de medaliați cu aur olimpic la Tokyo. Sportivii din Rusia și Belarus au fost interziși, Federația Internațională luând această decizie la îndemnul CIO.
România va avea 8 reprezentanți la competiția care este considerată a 3-a ca anvergură în sportul mondial, după Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice. Din păcate, șansele la medalii ale sportivilor noștri sunt infime, dar putem spera la câteva rezultate notabile.
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10

Jocurile Olimpice: Alexandru Novac, debut excelent la Tokyo 2020, la aruncarea suliței

De-a lungul timpului, România a obținut 24 de medalii la Mondialele de atletism: 5 de aur, 8 de argint și 11 de bronz. Aceste performanțe plasează țara noastră pe locul 32 all-time în clasamentul medaliilor. Din păcate, acest sport a decăzut mult în România în ultimii ani, ultimele medalii mondiale datând din 2007 și 2009, ambele de bronz, obținute de Nicoleta Grasu la aruncarea discului. Ultimele medalii de aur au fost câștigate în 2001, de Gabriela Szabo (1500 m) și Lidia Șimon (maraton).
Reprezentanții României la Campionatele Mondiale de Atletism
  • Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului)
  • Daniela Stanciu (înălțime)
  • Ana Veronica Rodean (35 km marș) și Mihaela Acatrinei (35 km marș)
  • Andrei Rareș Toader (aruncarea greutății)
  • Alexandru Mihăiță Novac (aruncarea suliței)
  • Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului)
  • Marius Iulian Cocioran (35 km marș)
https://i.eurosport.com/2022/06/30/3401595.jpg

Armand Duplantis, Allyson Felix sau Marcell Jacobs, printre marile vedete prezente la start

Armand Duplantis
Spectacolul va fi cu siguranță la el acasă în următoarele 10 zile, iar majoritatea vedetelor din atletismul mondial vor fi prezente la start. Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat în acest an, Armand Duplantis va fi un mare punct de atracție.
La numai 22 de ani, suedezul a doborât recent recordul mondial la săritura cu prăjina în aer liber (6,16 m), el deținând cea mai bună săritură din istorie și la competițiile in-door. Campion olimpic la Tokyo, Duplantis este marele favorit și la aurul mondial, singura distincție importantă care îi lipsește din carieră. Acum 3 ani, la Doha, el a terminat abia al doilea, după americanul Sam Kendricks, care luase aurul și în 2017, la Londra.

Olympic Games : Duplantis wins gold in pole vault

Allyson Felix
Campionatul Mondial din acest an va fi cântecul de lebădă al americancei Allyson Felix, cea mai medaliată sportivă din istoria competiției: 13 medalii de aur, 3 de argint și două de bronz. În vârstă de 36 de ani, Felix a fost selectată pentru ștafeta mixtă de 4 x 400 m, astfel că septupla campioană olimpică va avea ocazia să obțină o nouă medalie, în fața propriilor fani.
Marcell Jacobs
Evident, probele de 100 m vor ține în suspans toți fanii atletismului. La masculin, Marcell Jacobs va încerca să dubleze succesul uriaș obținut la Tokyo. Sprinterul italian a avut însă un an complicat până acum, fiind chinuit de accidentări. El a participat în numai două curse în 2022, pe care le-a câștigat, dar adversarii au fost modești. Conform presei din "Cizmă", Jacobs a depășit leziunile și este gata să scrie o nouă pagină de istorie.
Poate marele său rival va fi kenyanul Ferdinand Omanyala, care a doborât recent recordul Africii (9,77 s). Pariciparea sa la Mondiale era pusă în pericol până acum câteva zile, pentru că a întâmpinat dificultăți în luarea vizei, dar totul s-a rezolvat și se anunță un candidat serios la medalii.
Americanii Christian Coleman (campionul mondial en-titre), Trayvon Bromell și mai ales Fred Kerley sunt și ei mari favoriți la un rezultat mare.

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Shelly-Ann Fraser-Pryce vs Elaine Thompson-Herah
Proba feminină de 100 m va fi cel mai probabil o afacere între jamaicanele Shelly-Ann Fraser-Pryce și Elaine Thompson-Herah. Fraser-Pryce este campioana mondială en-titre (are 4 titluri mondiale în palmares), dar a fost învinsă la Tokyo de Thompson-Herah și este dornică de revanșă.
După Jocurile Olimpice de anul trecut, cele două sportive s-au mai duelat la alte două competiții oficiale, împărțindu-și victoriile: Thompson-Herah s-a impus la Prefontaine Classic, iar Fraser-Pryce a câștigat la Athletissima, ambele întreceri având loc în august 2021.

Jocurile Olimpice: Elaine Thompson-Herah a reușit dubla istorică: victorie în probele de 100m & 200m

Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52