1900 de atleți din 92 de țări (8 din România) vor lupta pentru a 18-a ediție a Campionatului Mondial de Atletism. Întrecerile trebuiau să aibă loc în 2021, dar au fost amânate din cauza pandemiei, astfel că e foarte interesant la ce nivel sunt atleții, la un an distanță de Jocurile Olimpice.
Probele așteptate cu sufletul la gură de toți sunt, ca întotdeauna, cele de 100 de metri, acolo unde Jamaica și SUA au făcut legea în istoria recentă. E de așteptat ca cele două super-puteri ale sprintului mondial să își continue dominația.

Jamaica, fără adversar la 100 metri, la Mondiale

Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10
Podiumul la Jocurile Olimpice a fost ocupat integral de sportive din Jamaica, Elaine Thompson, Shelly-Ann Fraser-Pryce și Shericka Jackson adjudecându-și medaliile.

Cea mai rapidă femeie din lume! Elaine Thompson a luat aurul la 100 de metri liber

Cel mai probabil la fel se va întâmpla și acum, doar ordinea putându-se schimba. Fraser-Pryce a fsot cea mai rapidă în 2022, reușind o performanță fantastică (10,67 secunde). Ajunsă la 35 de ani, veterana de doar 152 cm țintește a 10-a medalie de aur de la Campionatele Mondial. Elaine Thompson pare singura în măsură să îi poată pune probleme, campioana olimpică de anul trecut (10.61, record olimpic), reușind și ea un timp excelent anul acesta (10,79). Ea are un singur aur mondial în palmares, la ștafetă, astfel că va dori să își treacă în CV și medalia din cel mai prețios metal la "individual".
Sherrica Jackson, abonată mereu la argint sau bronz, ar putea crea surpriza. Anul trecut alerga în finala olimpică 10,76 (personal best), iar nivelul i-a rămas foarte sus. În 2022, jamaicana a terminat suta în 10,77, a doua cea mai bună performanță a anului.
Fraser-Pryce țintește să își completeze colecția impresionantă de medalii, dar are ca scop și recordul mondial al legendarei Florence Griffith Joyner (10,49, la Indianapolis, în 1988. Sportiva din SUA are și recordul mondial la 200 metri - 21,34 secunde). Anul trecut, Fraser-Pryce a alergat 10,60 la Lausanne și nu și-a ascuns dorința de a fi cea mai rapidă din istorie, în ciuda vârstei.
"Sezonul ăsta voi încerca să alerg 10,5, poate chiar 10,4. Știu că pot să obțin un astfel de rezultat. Trebuie doar să continui să cred în mine, să mă antrenez ca până acum și obiectivul poate fi atins", spunea micuța atletă înainte de startul sezonului.
Trebuie menționat, însă, că Thompson a fost cea care s-a apropiat cel mai mult de borna setată în 1988, campioana olimpică alergând anul trecut 10,54, la Prefontaine Classic.
Dacă tot am adus-o în discuție pe uriașa Florence Griffith Joyner, SUA nu va avea în mod normal nicio șansă la un rezultat bun la 100 metri, deși atletele sunt pe "teren propriu". Teahna Daniels este singura cu un rezultat în TOP 10 cei mai buni timpi în acest sezon, sportiva de peste ocean fiind însă depășită de sportive ca Marie-Josee Ta Lou (Coasta de Fildeș), Mujinga Kambundji (Elveția) sau Dina Asher-Smith (Marea Britanie).
https://i.eurosport.com/2021/08/28/3208540.jpg

Americanii, la putere în proba de 100 metri masculin

Lucrurile se schimbă fundamental în proba similară masculină, acolo unde 6 atleți din SUA sunt în topul celor mai bune rezultate din acest sezon: Fred Kerley, Trayvon Bromell, Ronnie Baker, Christian Coleman, Marvin Bracy și Elijah Hall.
Fred Kerley a făcut switchul de la 400 de metri la 100 de metri anul trecut și, în ciuda faptului că experții s-au îndoit de alegerea sa, a dovedit că a gândit corect. Cu 9,84 secunde, yankeul a câștigat argintul olimpic, iar în acest sezon a confirmat la cel mai înalt nivel. Fred a alergat în 7 curse în 2022 și în toate a reușit să coboare sub 10 secunde. Cu 9,76 și 9,77, Kerley deține cele mai bune două rezultate de anul acesta și nu pare să aibă rival la aur. Americanul, Wayde van Niekerk și Michael Norman sunt singurii din istorie cu rezultate sub 10 secunde pe sută, sub 20 de secunde pe 200 metri și sub 44 de secunde pe 400 de metri.
Anul trecut, marea surpriză de la Jocurile Olimpice, prima competiție "post Bolt" a fost italianul Marcell Jacobs, care și-a trecut în cont un aur incredibil.
Sprinterul din "Cizmă" a avut însă un an complicat până acum, fiind chinuit de accidentări. El a participat în doar două curse în 2022, pe care le-a câștigat, dar adversarii au fost modești. Conform presei italiene, Jacobs vizează o medalie, dar va fi greu să livreze la cel mai înalt nivel.
Ca atare, Christian Coleman (campionul mondial en-titre) și Trayvon Bromell par a fi principalii rivali ai lui Fred Kerley la aur. O mențiune merită și kenyanul Ferdinand Omanyala, care a doborât recent recordul Africii. Capabil să alerge sub 10,8, acesta nu a avut parte de cea mai bună pregătire înainte de Mondiale. Asta pentru că a avut emoții mari în obținerea vizei, dar în cele din urmă totul s-a rezolvat și kenyanul va fi prezent la Oregon.
Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52