Sprinterul american Christian Coleman, cel mai rapid om din lume potrivit rezultatelor de la ultima ediție a Campionatelor Mondiale de atletism, de la Doha, din septembrie anul trecut, a primit o suspendare de doi ani - cu începere de la data de 14 mai 2020, și va rata, în consecință, întrecerile olimpice de la Tokyo, reprogramate pentru anul viitor din cauza pandemiei de coronavirus, anunță BBC.
Coleman, în vârstă de 24 de ani, are dreptul să facă apel în termen de 30 de zile, iar potrivit reprezentantului său legal, va contesta pedeapsa primită. Anul trecut, Coleman l-a învins în finala de la 100 m pe deținătorul titlului, Justin Gatlin, oprind cronometrul la 9,76, stabilind totodată a șasea performanță din istoria probei regină. Americanul a alternat în perioada liceului probele de viteză cu săritura în lungime, asemeni legendarului Carl Lewis, iar antrenorii au încercat să îl ademenească spre fotbalul american, însă sprintul a rămas alegerea lui Coleman, care în prezent deține recordul mondial în sală în cea mai scurtă probă din atletism, 60 m – 6,34, în 2018.

De ce a fost suspendat doi ani cel mai rapid om din lume

Atletism
Eurosport va transmite în 2023 Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta
ACUM 16 ORE
Christian Coleman poartă un vechi război cu USADA, Agenția Americană Anti-doping. Oficialii acestui for l-au luat la ochi încă înainte ca americanul să devină campion mondial la 100 m și 4 X 100 m, după ce nu l-au găsit la trei teste anti-doping aleatorii.
Sportivii sunt obligați să anunțe unde se află în mod constant, astfel încât să poată fi testați aleatoriu în afara competiției, însă Coleman nu a fost de găsit acasă de către oamenii în costume și a riscat să fie suspendat chiar și pentru întrecerea de la Doha de anul trecut. Armata de avocați pe care și-a angajat-o a reușit să identifice totuși o scăpare în hâtiile oficiale referitoare la primul test ratat de Coleman, scăpându-l atunci pe american. Imediat după această victorie în fața USADA, cu puțin timp înainte de întrecerea de la Doha, Coleman solicita scuze publice din partea forului anti-dopind, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare. "Îmi permit un avocat şi am, în jurul meu, cei mai buni oameni care mă apără, dar o mulţime de oameni nu fac foarte mulţi bani, şi, dacă nu eşti un atlet cunoscut, poţi fi călcat în picioare de USADA. Cred că nu se poate răscumpăra faptul că a trebuit să trec prin situaţia asta şi reputaţia mea pătată", a spus atunci Coleman.
Atletul american a continuat să trateze la fel subiectul testelor anti-doping. Iar la finalul anului trecut, la trei luni după ce a devenit dublu campion mondial, Christian Coleman a fost din nou de negăsit de către agenții antidoping, aceasta devenind a treia sa abatere oficială în 12 luni (16 ianuarie 2019, 26 aprilie 2019, 9 decembrie 2019). În consecință, în iunie 2020, în plină pandemie, Coleman a fost suspendat provizoriu, până la finalizarea investigației.
Coleman s-a apărat, declarând că era la cumpărături pentru Crăciun, la un magazin aflat la vreo cinci minute de casă, însă agenții anti-doping au demonstrat că l-au așteptat o oră în fața casei pe atlet, sunându-l din zece în zece minute. Cărțile de credit ale sportivului au demontat teza lansată de Coleman și apărarea sa. Oficialii USADA indică, totuși, că nu există nicio indicație clară că sportivul ar fi utilizat substanțe interzise, ci doar că nu s-a supus controalelor, așa cum regulamentele sportive și WADA (n.r. - Agenția Mondială Anti-Doping) o impun.
9,58 este recordul mondial la 100 m, stabilit de Usain Bolt (Jamaica)
10,21 este recordul României la 100 m, stabilit de Daniel Cojocaru (1994)
Atletism
Duplantis și Kipchoge, printre cei 10 nominalizați la premiul de cel mai bun atlet al anului 2022
13/10/2022 LA 13:32
Atletism
De la Paris la Versailles, un maraton olimpic sub semnul revoluției va avea loc la JO din 2024
10/10/2022 LA 15:38