Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Francine Niyonsaba a devenit prima atletă cu DSD care a doborât un record mondial!

Andrei Nicolae

Actualizat 15/09/2021 la 10:12 GMT+3

Sportiva din Burundi a doborât aseară, la Zagreb, vechiul record la 2.000 de metri cu peste două secunde.

Francine Niyonsaba

Credit imagine: Getty Images

Francine Niyonsaba a alergat distanța de 2.000 de metri în 5:21.56. Sportiva din Burundi are o diferență de dezvoltare sexuală (DSD) și, prin urmare, nu este eligibilă să concureze pe distanțe între 400 de metri și 1600 de metri la nivel internațional, cu excepția cazului în care se iau medicamente pentru a reduce nivelul de testosteron.
Francine Niyonsaba a devenit primul sportiv care a doborât un record mondial, identificându-se ca având o diferență de dezvoltare sexuală (DSD).
Francine Niyonsaba of Burundi celebrates winning the women's 2000m race during IAAF World Challenge Zagreb 2021 - 71st Boris Hanzekovic Memorial at University park
Atleta a câștigat medalia de argint în proba de 800 de metri la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, dar după această competiție a fost nevoită să treacă la distanțe mai mari. Ea a câștigat Diamond League la 5.000 de metri și a stabilit al 5-lea timp al anului la 3.000 de metri în acest an.

DSD, subiect amblu după cazul Caster Semenya

DSD este subiect intens dezbătut în atletism la cel mai înalt nivel. Christine Mboma din Namibia a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de 200 de metri, iar săptămâna trecută a devenit campioană în Diamond League. Mboma preferă cursa de 400 de metri, dar nu poate concura la nivel internațional pe această distanță. Coechipiera ei Beatrice Masilingi a fost, de asemenea, blocată să concureze pe aceată distanță la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
DSD-urile au devenit un subiect mai amplu, în special de când Curtea de Arbitraj Sportiv a respins în 2019 un apel al fostei campioane olimpice la 400 de metri, Caster Semenya, împotriva regulilor World Athletics, care restricționează nivelul de testosteron al atletelor pe distanțe între 400 de metri și 1.600 de metri.
Caster Semenya
Cazul Semenya a fost despre sportivi cu DSD, nu despre sportivi care au trișat sau transgender. Ca urmare a cazului ei, Caster Semenya și alți atleți cu diferențe de dezvoltare sexuală trebuie să ia medicamente pentru a concura pe distanțele respective. Alternativa este să treacă la o altă distanță, cum a fost cazul atletei Francine Niyonsaba.
Persoanele cu DSD au un amestec de caracteristici masculine și feminine (hormoni, gene, organe reproductive). Acest lucru poate duce la niveluri mai ridicate de testosteron. Testosteronul este un hormon care crește masa musculară, forța și hemoglobina, ceea ce IAAF crede oferă un avantaj competitiv.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo