Lista scurtă a candidaților pentru titlul de atletul / atleta anului a fost determinată după un proces de vot în 4 părți, care încorporează voturi de la fanii de pe rețelele de socializare, ale federațiilor membre, ale mass-mediei și ale unui grup experți din atletismul european. Fiecare categorie a constituit 25% din voturi.
Sifan Hassan (Olanda)
Sifan Hassan a fost aproape de a reuși să câștige trei medalii de aur individuale la aceleași Olimpiadă. Hassan a câștigat titlurile de 5000 m și 10 000 m, dar sportiva olandeză a eșuat la 1500 m, mulțumindu-se cu bronzul, în spatele lui Faith Kipyegon și Laura Muir.
Atletism
Eurosport va transmite în 2023 Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta
28/11/2022 LA 12:43
Campania preolimpică a lui Hassan a fost evidențiată de un record mondial în proba de 10.000 m (29: 06.82), record care a fost bătut ulterior de Letesenbet Gidey.

Jocurile Olimpice: Sifan Hassan câștigă proba de 10.000 de metri la Tokyo 2020

După ce a câștigat la 5000 de metri în Eugene, Hassan a bifat una dintre cele mai bune performanțe din istorie la această probă (4: 14,74).
Mariya Lasitskene (Rusia)
Mariya Lasitskene a câștigat mai multe titluri mondiale și europene atât in-door cât și în aer liber, iar singurul titlu care îi lipsea din colecție era o medalie olimpică.
Încă o junioară la momentul Jocurilor Olimpice din 2012, Lasitskene a ratat selecția pentru Londra, iar interdicția generală asupra sportivilor ruși a însemnat că Lasitskene a lipsit și de la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro.
Tulburată de o accidentare la genunchi pe tot parcursul sezonului, Lasitskene s-a calificat în finala de la Tokyo în urma unei sărituri de 1,95 m, dar rusoaica și-a arătat capacitatea competitivă imensă î cel mai important moment, depășind cea mai bună performanță a sezonului (2,02 m) și apoi trecând și de 2,04 m pentru a-și sigila titlul olimpic.
Lasitskene, care a fost desemnată sportiva europeană al anului 2019, a reușit ulterior să treacă și de borna 2,05 m, în finala Diamnond League de la Zürich. Așadar, rusoaica are șansa de a deveni a 2-a atletă din istorie care este desemnată cea mai bună sportivă europeană a anului, după Dafne Schippers (2014-15).
Anita Wlodarczyk (Polonia)
La fel ca Lasitskene, Anita Wlodarczyk a trecut peste o accidentare serioasă, dar experimentata atletă și-a atins potențialul maxim când era mai important.
Deținătoarea recordului mondial a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Tokyo devenind prima sportivă din lume care a câștigat trei medalii de aur succesive în aceeași probă, obținând a treia medalie de aur la aruncarea ciocanului cu o performanță de 78,48 m - cea mai bună aruncare personală din ultimii trei ani.
Armand Duplantis (Suedia)
Recordul său mondial de 6,18 m rămâne încă în picioare, dar Armand Duplantis a obținut un record de consistență la cel mai înalt nivel, aruncând mai mult de șase metri în 12 competiții in-door sau în aer liber.
Sezonul său in-door a fost marca de o aruncare de 6,10 m la Belgrad, care anunța oarecum titlul de la Campionatele Europene de sală de la Torun, unde a aruncat 6,05 m.
Duplantis a suferit două eșecuri neașteptate la competițiile în aer liber, dar suedezul a câștigat fiecare competiție semnificativă, inclusiv aurul la Jocurile Olimpice, cu 6,02 m și finala Diamond League de la Zurich, cu 6,06 m.
Duplantis a fost și anterior câștigător al premiilor Golden Tracks. El a fost desemnat Rising Star în 2018 alături de norvegianul Jakob Ingebrigtsen, în urma performanțelor incredibile la Campionatele Europene de Atletism de la Berlin.
Marcell Jacobs (Italia)
Sprinterul italian Marcell Jacobs, care șo-a îmbunătățit enorm performanțele în ultimul an, a făcut senzație la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Jacobs a eclipsat recordul european cu un timp de 9,83 în semifinalele de la Jocurile Olimpice, iar când a luat aurul ceasul s-a oprit la 9,80. Un succes suplimentar a venit în proba de ștafetă, Jacobs conducând echipa Italiei către un triumf la care puțini ar fi sperat.

Marcell Jacobs scrie istorie! Italianul este noul rege al sprintului după aurul de la Tokyo

Performanța lui Jacobs de la Tokyo nu a fost întâmplătoare, el având rezultate excelente la Campionatele Europene de Atletism In-door de la Torun, unde a câștigat aurul la 60 de metri, doborând recordul mondial (6,47). De asemenea, el a atras atenția cu un 9,81 la suta de metri la World Relays din Silesia.
Karsten Warholm (Norvegia)
Karsten Warholm a avut un an 2021 decent, dar performanțele sale erau de un nivel stratosferic încă de dinainte.
Warholm a doborât recordul mondial la 400 de metri garduri deținut de Kevin Young, pe teren propriu, la Jocurile Bislett din Oslo cu 46,70, dar norvegianul și-a îmbunătățit performanța la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a coborât sub 46 de secunde (45.94).
Pentru cel de-al treilea sezon succesiv, Warholm a terminat neînvins la proba de 400 metri garduri, astfel că este un dandidate serios la titlul de atletul european al anului 2021.
Atletism
Duplantis și Kipchoge, printre cei 10 nominalizați la premiul de cel mai bun atlet al anului 2022
13/10/2022 LA 13:32
Atletism
De la Paris la Versailles, un maraton olimpic sub semnul revoluției va avea loc la JO din 2024
10/10/2022 LA 15:38