Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

7 zile până la #Tokyo | 4 eroi de la Jocurile Olimpice care au doborât toate barierele

Cristian Mihală

Publicat 16/07/2021 la 12:52 GMT+3

Au mai rămas 8 zile până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar eurosport.ro te introduce în atmosfera de sărbătoare a sportului cu o serie de povești emoționante sau mai puțin știute despre eroi ai JO. Azi vom vorbi despre 4 oameni care au reuşit să rămână în istorie, prin ceea ce au făcut.

Moussambani

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Ion Alexandru
La Jocurile Olimpice este important să participi! Am auzit asta de foarte multe ori, iar spiritul olimpic ne spune că acesta sete drumul de urmat. Acești sportivi care au ajuns la Jocurile Olimpice au demonstrat forță, caracter și au făcut milioane de oameni fericiți.
4 oameni, 4 povești, 4 sportivi minunați care s-au sacrificat pentru a ajunge la Jocurile Olimpice și au purtat cu mândrie steagul țării lor în elita sportului mondial.

Omul ajuns la Jocurile Olimpice care de fapt și-a dorit doar să învețe să înoate

Eric 'the eel' Moussambani nu ieșise din țara lui cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Sydney. Eric a fost însă eroul unei națiuni ai cărei cetățeni trăiesc cu salarii de un dolar pe zi, Guineea Ecuatorială. Eric 'the eel' Moussambani nu a văzut niciodată o piscină olimpică și nu s-a antrenat niciodată în condiții de concurs până la Jocurile Olimpice. Fără antrenor și posesorul al unui wild card, Eric a intrat în competiție în fața a 17 mii de spectatori la Sydney. Acest om care a terminat ultimul cursa de 100 de metri într-un minut și 53 de secunde, dar a fost favoritul publicului australian mai ales după declarația sa.
A fost cel mai slab timp din istoria Jocurilor Olimpice, dar cel mai bun din cariera mea

Gimnasta care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice cu fractură la gleznă

La Jocurile Olimpice de la Atlanta, Kerri Strug a ajuns după antrenamente care au durat 16 ani. Kerri a începutul gimnastica la 3 ani, iar după prima săritură și-a fracturat glezna. În fața ei rusoaicele erau mari favorite la medalia de aur. Doctorii au întrebat-o dacă mai poate, iar americanca a dat din cap ca da. Nici nu mai putea să vorbească de durere. Ultima săritură a fost perfectă, iar Kerri a reușit să cucerească aurul olimpic. Antrenorul lotului american, românul Bela Karolyi a trebuit să o ducă pe brațe la premiere. Echipa a cucerit aurul olimpic, iar Kerri a mers direct la spital cu fractură. Presedintele Bill Clinton a primit-o la Casa Albă, iar a spus mândră
Am muncit toată viața pentru acest aur. Nu aveam cum să mă opresc.

Atletul care a vrut să termine finala cu tendonul rupt

Derek Redmond a fost unul dintre eroii Olimpiadei de la Barcelona. În 1992, la finala de 400 de metri Derek și-a dorit enorm să termine cursa în ciuda accidentării. După ce s-a retras în 1988 din cauza unei tendinite. Derek Redmond nu putea să-și închipuie cum ar fi să nu termine cursa de 400 de metri. La mijlocul acestei finale, Derek a simțit o durere îngrozitoare. Nimic nu l-a putut ori să termine ce a început. În loc să-i lase pe medici să aibă grijă de el, Derek a terminat cursa în lacrimi, alături de tatăl său care a reușit să ajungă pe pista. Nu au fost lacrimi de tristețe, ci de bucurie. Visul spu olimpic s-a îndeplinit.
A fost o reacție spontană. E ca și cum te lovește o mașină, dar tu ai puterea să te ridici

Alergătorul care l-a învins pe Hitler

Jesse Owens este numele atletului care a reușit să demonstreze că nu contează culoarea pielii într-o perioadă tulbure a istoriei. În 1936, Hitler a vrut să transforme Jocurile Olimpice de la Berlin într-o moment de vârf al propagandei naziste. Owens, atlet de culoare din Alabama, a fost însă vedeta Jocurilor Olimpice din Germania. 4 medalii de aur, la 100 de metri, la săritura în lungime, la 200 de metri și la ștafetă 4x100 metri. Asta a fost zestrea lui Jesse Owens după una dintre cele mai impresionate prestații din istoria Olimpiadei moderne. S-a spus că Hitler nu a vrut să-l salute pe Jesse după succesul din finala probei regină, 100 de metri. Americanul a infirmat acest zvon.
Înaintea plecării de la stadion a trecut pe lângă cabina mea. Mi-a făcut cu mână și am făcut și eu la fel
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo