Wilma Rudolph s-a născut prematur pe 23 iunie 1940, în St. Bethlehem, Tennessee. A fost al 20-lea din cei 22 de copii pe care tatăl ei, Ed i-a avut în cele două căsătorii. La numai 5 ani a fost diagnosticată cu dublă pneumonie, scarlatină și poliomielită și a avut probleme cu piciorul stâng. Cu mare hotărâre și cu ajutorul terapiei fizice a reușit să-și depășească dizabilitățile:
"Doctorul mi-a spus că nu o să mai merg niciodată! Mama mi-a spus că voi putea. Am crezut-o pe mama."
Olympic Games
Medaliata de la Tokyo care a învins cancerul, gest superb pentru un băiețel cu probleme la inimă
17/08/2021 LA 13:29
În 1956 făcea parte din echipa olimpică a USA, ca cea mai tânără componentă, la vârsta de numai 16 ani. A fost o experiență foarte bună pentru ea și a reușit să se întoarcă acasă cu o medalie de bronz obținută în proba de ștafetă de 4x100 de metri.
Desfășurate la Roma, Jocurile Olimpice din 1960 au fost o perioadă de aur pentru Wilma Rudolph. După ce a egalat un record mondial de 11,3 secunde în semifinalele de 100 de metri, ea a câștigat medalia de aur a probei, ajutată de vânt a obținut 11,0 secunde în finală.
În mod similar, atleta a doborât recordul olimpic la 200 de metri (23,2 secunde), înainte de a revendica o altă medalie de aur cu timpul ei din finală de 24,0 secunde.

"Nu știu de ce alerg așa repede, eu doar alerg"

A făcut parte din echipa Americii care a stabilit recordul mondial la ștafeta de 4x100 de metri (44,4 secunde) înainte de a câștiga aurul cu un timp de 44,5 secunde. Drept urmare, Rudolph a devenit prima femeie din SUA care a câștigat trei medalii de aur la atletism la un singură Olimpiadă.
Atleta de primă clasă a devenit instantaneu unul dintre cei mai populari sportivi ai Jocurilor Olimpice de la Roma, precum și un superstar internațional, laudat în întreaga lume pentru realizările sale:
"Nu știu de ce alerg așa repede, eu doar alerg", a fost una din declarațiile Wilmei.
După Jocurilor Olimpice de la Roma, Wilma Rudolph a avut parte de numeroase apariții la televizor și a primit mai multe premii, inclusiv Premiul Feminin pentru Atletul Anului, atât în ​​1960, cât și în 1961.
S-a retras din competiție nu după mult timp. Nu a mai participat la altă Olimpiadă, dar a continuat să predea, să antreneze și să conducă o comunitate a pasionaților de atletism.
Realizările ei pe pista Olimpică de la Roma au rămas cele mai cunoscute din întreaga sa carieră.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie, când naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. Pentru noi, românii,Jocurile Olimpice încep încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe joi aventura la Tokyo. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Olympic Games
Probleme pentru britanici! Un atlet din echipa de 4x100 a picat testul antidoping
13/08/2021 LA 09:22
Olympic Games
Tokyo 2020 | Cele mai importante faze din competiția de atletism de la Jocurile Olimpice
09/08/2021 LA 11:42