Gabrielle Thomas, atleta americană în vârstă de 24 de ani, a cucerit medalia de bronz în cursa de 200 de metri de la Tokyo. De asemenea, Thomas are și al treilea cel mai bun timp din istorie la 200 de metri, după ce a terminat cursa de la testele pentru Jocurile Olimpice organizate de Statele Unite cu timpul de 21.63, fiind a doua cea mai rapidă femeie din istorie la această probă după Florence Griffith-Joymer, cea care a stabilit cei mai buni timp în 1988.
Obținerea unei medalii olimpice nu este singurul lucru impresionant legat de Thomas. Prin medalia obținută la Tokyo, ea a devenit prima absolventă a Universității Harvard care obține o medalie la Jocurile Olimpice la atletism. La Jocurile Olimpice din 1896 de la Atena, James B. Connolly, fost student de la Harvard, a obținut medalia de aur la triplu salt, dar acesta nu și-a terminat studiile.
Olympic Games
Medaliata de la Tokyo care a învins cancerul, gest superb pentru un băiețel cu probleme la inimă
17/08/2021 LA 13:29

A studiat la Harvard neurobiologia

Născută la Atlanta, Gabrielle Thomas a început atletismul la dorința mamei sale, care i-a spus de mai multe ori că îi aduce aminte cu Allyson Felix, atleta americană medaliată cu aur de 6 ori la Jocurile Olimpice. Cu toate că a început acest sport de mică, perioada liceului a fost cea care a făcut-o pe Gabrielle să se pregătească serios. Astfel, rezultatele obținute le-au atras atenția celor de la Harvard care au recrutat-o pentru a participa în competiții la 100 de metri, 200 de metri, săritura în lungime și triplu salt. La Harvard, ea a primit titlul de "cea mai bună atletă" în 2017 și 2018, iar în 2018 a câștigat și titlul la 200 de metri în cadrul Campionatului Național Universitar din Statele Unite.
Cu toate acestea, alergatul era pe locul doi, deoarece Thomas a fost o studentă model. Aceasta a dedicat foarte mult timp studiului și a obținut o diplomă în neurobiologie și sănătate globală. Într-un interviu acord pentru cei de la The Undefeated, ea a spus că frații ei au împins-o către neurobiologie. Gabrielle mai are doi frați, unul geamăn care are ADHD și unul care are autism. "Mi-a plăcut să studiez neurobiologia, consider că poate fi aplicată în foarte multe lucruri în viață, inclusiv în atletism", a spus Thomas.

S-a pregătit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo în timp ce studia pentru master

Pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo a făcut-o în Texas, dar în momentul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, iar Jocurile Olimpice au fost amânate cu un an, Gabrielle Thomas a considerat că este momentul perfect să urmeze un program de master la Universitatea din Texas, acolo unde studiază epidemiologia.
În primăvara acestui an, Thomas a tras o sperietură serioasă, după ce medicii i-au găsit o tumoare la ficat. Din fericire, cele mai negre gânduri ale sale nu s-au adeverit și a putut să fie prezentă la testele din iunie, acolo unde a obținut și calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cei mai buni timp din istorie la 200m:
  • 1. Florence Griffith-Joyner (SUA) – 21.34 secunde (29 septembrie 1988)
  • 2. Florence Griffith-Joyner (SUA)- 21.56 secunde (29 septembrie 1988)
  • 3. Gabby Thomas (SUA) – 21.61 secunde (26 iunie 2021)
  • 4. Marion Jones (SUA) – 21.62 secunde (11 septembrie 1998)
  • 5. Dafne Schippers (NED) – 21.63 secunde (28 august 2015)
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Programul complet al competiției de la Tokyo este aici. Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Olympic Games
Probleme pentru britanici! Un atlet din echipa de 4x100 a picat testul antidoping
13/08/2021 LA 09:22
Olympic Games
Tokyo 2020 | Cele mai importante faze din competiția de atletism de la Jocurile Olimpice
09/08/2021 LA 11:42