Constantina Diță-Tomescu s-a născut pe 23 ianuarie 1970, în localitatea Turburea, județul Gorj. A început atletismul la clubul Pandurii Târgu Jiu și după ani și ani de muncă a reușit să obțină cele mai mari performanțe din istoria atletismului românesc în proba care definește aceste sport: maratonul.
Drumul către glorie a fost unul anevoios, pe care nu oricine e dispus să-l parcurgă, așa cum Constantina avea să mărturisească după ce a devenit celebră: "Să știți că nu mi-a fost deloc ușor să ajung la performanțele pe care le-am atins. Spre exemplu, în ultimul an de liceu am făcut zilnic naveta între Turburea - localitatea unde m-am născut și unde locuiam atunci - și Târgu Jiu.
După orele de curs, mergeam acasă, iar apoi mă întorceam în oraș pentru antrenamente și, într-un final, ajungeam din nou acasă pe la 11 noaptea. Așa am făcut timp de un an de zile. În general, indiferent de câte obstacole întâlneam, am încercat să le depășesc și am luptat din răsputeri ca să ajung unde mi-am dorit."
Atletism
Eurosport va transmite în 2023 Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta
28/11/2022 LA 12:43
https://i.eurosport.com/2008/08/17/459947.jpg

#Săptămâna Campioanelor Constantina Diță-Tomescu | Niciodată nu e prea târziu pentru marile performanțe

Pentru Constantina Diță-Tomescu drumul până la marile performanțe a fost poate cel mai lung dintre cele ale marilor sportivi ai României. Deși nu a obținut rezultate notabile în prima parte a carierei, Constantina nu a renunțat și a continuat să muncească, fiind convinsă că răsplata va veni mai devreme sau mai târziu. Și a venit. Târziu, foarte târziu, dar a fot pe măsură.
În 2004, pe când avea 34 de ani, gorjeanca a cucerit prima ei medalie mondială: bronz la semimaraton la competiția desfășurată la New Delhi. Dar acesta a fost doar începutul unui ciclu impresionant. În 2005, Constantina a cucerit aurul la mondialele de semimaraton de la Edmonton și argintul la mondialul de maraton de la Helsinki. Tot în 2005, atleta a câștigat maratonul de la Chicago, fiind cronometrată cu 2h:21m:30s, cea mai bună perdormanță a carierei.
Au urmat 3 ani fără rezultate de excepție, dar marele vis al sportivei noastre era o medalie olimpică, iar Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 reprezentau ultima ei șansă. Ajunsă deja la 38 de ani, Constantina Diță-Tomescu a dat peste cap toate calculele la competiția supremă din China și a câștigat aurul, devenind cea mai vârstnică sportivă care bifează o asemenea performanță.
Prin aurul olimpic cucerit la Beijing, Constantina Diță-Tomescu a intrat definitiv în istoria atletismului românesc. Numele ei ocupă un loc într-o companie selectă, aceea a atletelor din România care au reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice. Doina Melinte, Paula Ivan, Gabriela Szabo, Iolanda Balaș, Viorica Viscopoleanu, Anișoara Cușmir-Stanciu, Lia Manoliu, Mihaela Peneș și Maricica Puică sunt celelalte reprezentante ale atletismului românesc care au în palmares medalii olimpice de aur.
https://i.eurosport.com/2021/03/04/3005518.jpg

#Săptămâna Campioanelor Constantina Diță-Tomescu candidează la președinția Federației Române de Atletism

Performanța Constantinei Diță-Tomescu din 2008 a fost din nefericire ultima de acest gen a atletismului românesc. De atunci, nu doar că nu am mai văzut niciun atlet român cu medalia de aur la gât la vreo olimpiadă, dar atletismul românesc nu a mai adus niciun fel de medalie la aceste competiții.
Atletismul, sportul care stă la baza tuturor sporturilor, a luat-o pe o pantă descendentă în România, ca de altfel mai toate disciplinele la care altădată eram printre cei mai buni.
Ajunsă la 51 de ani, Constantina Diță-Tomescu s-a hotărât să își pună întreaga experiență în slujba sportului care i-a oferit totul și își dorește să devină președintele Federației Române de Atletism. Specialistă la maraton, fosta campioană olimpică a început unul de alt tip decât cel pe care l-a parcurs de sute de ori în carieră.
Mai exact, Constantina și echipa ei călătoresc prin țară, pentru a detecta problemele cu care se confruntă cluburile de atletism și încearcă să găsească soluții pentru ca acestea să producă din nou campioni pe bandă rulantă cum se întâmpla în trecut.
"Mă bucur că pot să fac acest "ultramaraton'', de a merge prin ţară, şi a vedea problemele fiecărui club pentru a putea face un proiect de viitor. Vreau să reuşesc să acopăr toate cluburile din ţară. Sunt peste 250 de cluburi la Federaţia Română de Atletism şi îmi doresc să văd problemele la rădăcina ierbii. În primul rând, antrenorii se plâng de condiţiile de pregătire. O spun cu durere în suflet, în unele judeţe am fost foarte dezamăgită de ceea ce am găsit: stadioane în ruine, copiii nu au unde să se antreneze, este foarte greu. Sper ca, pe viitor, să rezolvăm aceste probleme, pentru că un sportiv are , în primul rând, nevoie de o bază sportivă", a declarat Constantina Diță, citată de accentingorj.ro.
În ciuda problemelor financiare și de infrastructură cu care se confruntă atletismul românesc, Constantina Diță are încredere că poate redresa lucrurile dacă va ajunge la șefia federației, stabilindu-și obictive foarte îndrăznețe: "Primul lucru ar fi baza ‘Iolanda Balaş Soter’ din capitală, pentru că nu aveam un stadion internaţional omologat. Apoi, aş crea, pentru sportivi şi antrenori, loturi lărgite pentru cantonamente. Al treilea obiectiv este refacerea bazelor sportive din ţară. În ultimii ani, s-au făcut favoritisme în atletismul românesc. Cu o echipă bună, cu comunicare şi transparenţă în FRA, eu spun că se pot face lucruri foarte frumoase. Putem aduce performanţa înapoi."
Atletism
Duplantis și Kipchoge, printre cei 10 nominalizați la premiul de cel mai bun atlet al anului 2022
13/10/2022 LA 13:32
Atletism
De la Paris la Versailles, un maraton olimpic sub semnul revoluției va avea loc la JO din 2024
10/10/2022 LA 15:38