Finala de 1500 de metri a fost de departe cea mai așteptată în ziua 5 de concurs de la Campionatele Mondiale de Ateltism, din Eugene, Oregon. Se anunța o victorie pentru Jakob Ingebrigsten, dar sportivii din Kenya și Ethiopia îl "vânau" pe nordicul care anul trecut câștiga aurul la Tokyo cu record olimpic (3:28:32).
Am asistat însă la o surpriză uriașă, în contextul în care proba a fost câștigată de un outsider, Jake Wightman (Marea Britanie). În contextul în care bronzul olimpic, Josh Kerr, nu a arătat că e în forma din 2021, englezii nu sperau la mare lucru de la această probă, dar Wightman a dat peste cap toate pronosticurile.
Cu 3:29:23, britanicul l-a învins pe Ingebrigsten (3:29:47), podiumul fiind ocupat, total surprinzător, de spaniolul Mohamed Katir. Cel mai bun dintre atleții africani, Timoty Cheruiyot, argintul olimpic de la Tokyo, a venit abia pe 6.
Atletism
Noul Bolt face senzație! Letsile Tebogo a doborât recordul mondial U20 la 100 m, încetinind pe final
03/08/2022 LA 16:10
Jake Wightman a devenit primul britanic din ultimii 39 de ani care să câștige aurul la 1500 metri. Ultimul care reușise o asemenea performanță fusese "Jarrow Arrow" Steve Cram, în 1983.
Ca să înțelegem cât de mare a fost surpriza creată de Wightman, trebuie spus că el a venit pe 10 anul trecut, la Jocurile Olimpice, iar cea mai bună performanță din carieră fusese un loc 3 la Europene, în 2018.

Zi neagră pentru Norvegia: Karsten Warholm a capotat la 400 metri garduri

Nordicii mizau pe două medalii de aur în ziua a 5-a de concurs, dar Karsten Warholm a făcut o cursă modestă la 400 metri garduri, probă unde până nu de mult părea de neînvins.
Campion olimpic cu record mondial la Tokyo, norvegianul nu concurase în ultimele 10 luni, dar toți specialiștii credeau că va reuși să fie la un nivel suficient de bun încât să își apere titlul mondial cucerit la Doha.
Nu a fost cazul, proba fiind câștigată de Alison dos Santos (Brazilia). Sud-americanul a făcut cursa vieții, oprind cronometrul după 46,29 secunde, record al competiției.
Podiumul a fost completat de Rai Benjamin (SUA, argint olimpic la Tokyo) și de alt reprezentant al gazdelor, Trevor Bassit. Cu 47,39, acesta din urmă și-a stabilit cea mai bună performanță din carieră, într-o cursă extrem de rapidă. Happio, locul 4, ar fi câștigat la Doha, la Mondialul precedent, aurul, cu timpul obținut azi.
În ceea ce îl privește pe Warholm, acesta a sosit abia pe 7, după ce s-a împiedicat de al 8-lea gard. Chiar și dacă nu ar fi existat acel incident, e greu de crezut că norvegianul ar fi putut să spere la aur.
"A fost o cursă foarte grea. Am avut o accidentare, am luptat să revin la cel mai bun nivel și am lăsat totul pe pistă. Aș fi preferat să iau o medalie, dar sunt mândru de modul în care am concurat", a spus Warholm, dublu campion mondial și campion olimpic, pentru worldathletics.com.
Atletism
Încă 5 medalii pentru români, în penultima zi a FOTE! Pe ce loc e România în clasamentul pe națiuni
29/07/2022 LA 15:18
Atletism
Schimbare istorică în atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Anunţul World Athletics
25/07/2022 LA 14:52