Potrivit BBC, World Athletics pune piciorul în prag și amenință Rusia că nu va accepta ca plata amenzii să fie amânată dincolo de data de 15 august,nici măcar în condițiile actualei crize provocate de pandemia de coronavirus.
Rusaf, federația atletismului din Rusia, avusese termen până la 1 iulie pentru a achita o amendă dictată în luna martie de World Athletics, ca urmare a anchetelor demarate de forurile mondiale după raportul McLaren, care a dezvăluit existența unui dopaj sistematic în țara lui Vladimir Putin.
World Athletics este gata să revoce statutul de stat membru Rusiei, ceea ce ar însemna că atleții din această țară nu vor mai avea dreptul de a concura în competiții internaționale. În prezent, un număr limitat de atleți ruși au primit acceptul de a concura la nivel internațional, inclusiv la Jocurile Olimpice (în principal atleți care s-au antrenat în străinătate, supunându-se testărilor WADA conform protocoalelor în vigoare). O dezafiliere a Rusiei ar anula chiar și acest privilegiu greu obținut la negocieri de către Rusia. La Tokyo, de exemplu, Rusia avea asigurată prezența a zece atleți, sub steag neutru.
Atletism
Fraser-Pryce, timp uimitor la 100 metri, în finala Diamond League, de la Zurich. Noah Lyles, uluitor
09/09/2022 LA 11:11
Suspendarea Rusiei din competițiile atletice a fost dictată în urmă cu cinci ani, ca urmare a celebrului raport WADA McLaren, însă Rune Andersen, care supervizează eforturile de reabilitare ale acestei țări, apreciază că “Rusia a înregistrat prea puțin succes în a schimba ceva din filosofia atletismului pe plan local”.

Rusia a cerut clemență din cauza crizei financiare

La începutul acestei luni, când era scadența pentru plata amenzii, președintele federației ruse de atletism, Evgheni Iurtcenko, declara pentru agenţia de presă Tass: “Din nefericire, nu s-au găsit aceşti bani". El solicita ca World Athletics să renunțe la amendă, pentru ca activitatea sportivilor să nu fie afectată.
În prezent, Ministrul Sportului din Rusia, Oleg Matyts, care mizase și el inițial pe cartea negocierilor în contextul pandemiei, a anunțat că plata amenzii va fi efectuată până la jumătatea lunii următoare.

Atletismul, cel mai corupt sport în 2020

Realitatea arată că, în prezent, sportul mondial are o problemă majoră în ceea ce privește dopajul, dar și credibilitatea forurilor care cheltuie milioane peste milioane pentru a combate acest cancer în extindere.
Așa s-a ajuns ca, în prezent, preocuparea unora pare a fi, mai degrabă, să arate că “vecinii” sunt mai vinovați când vine vorba de doping. Într-un sport care lasă un loc gol în dreptul locului întâi la șapte ediții ale celei mai importante competiții ale sale, Mişcarea pentru un Ciclism Credibil”este preluată de EFE cu un studiu propriu care arată că atletismul este sportul cu cele mai multe cazuri de dopaj la nivel global în primele şase luni din 2020.
Atletismul a înregistrat 66 de cazuri de dopaj în primele șase luni ale anului 2020. Mai mult, deși s-au efectuat mai puține teste anti-doping din cauza pandemiei de coronavirus, la nivel mondial numărul sportivilor depistați pozitiv a fost mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut (227 față de 190).
Potrivit acestui studiu, cele mai “murdare” sporturi sunt: atletismul (66 cazuri de dopaj), halterele (31 de cazuri pozitive), sporturile ecvestre (17), baseball-ul (14) și tenisul (7 cazuri de dopaj și 12 cazuri de dopaj și corupție).
Potrivit aceleiași surse, Statele Unite se află pe primul loc în topul țărilor cu cele mai multe cazuri de dopaj înregistrate (34 de cazuri de dopaj), urmate de Rusia (28 de cazuri de dopaj și 29 de cazuri de dopaj şi corupţie) și Kenya (10+13).
Certitudinea este că atletismul are o problemă de credibilitate, multe voci susținând apăsat că din 2015 încoace Rusia a fosttratată cu prea multă clemență, ridiculizând astfel eforturile WADA.
Atletism
Surprize uriașe în Diamond League! Duplantis și Fraser-Pryce au fost învinși în premieră în 2022
03/09/2022 LA 13:52
Atletism
Armand Duplantis a cucerit al doilea titlu european consecutiv la săritura cu prăjina
21/08/2022 LA 07:37