Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Starurile de la Campionatele Mondiale de Atletism. Cine va străluci la Doha

Cristian Mihală

Publicat 07/10/2019 la 14:27 GMT+3

Campionatele Mondiale de Atletism - desfășurate în perioada 27 septembrie - 6 octombrie la Eurosport - își caută o nouă vedetă de talie mondială, după ce marele Usain Bolt s-a retras.

Shelly-Ann Fraser-Pryce of Jamaica (C) celebrates winning the women's 100 metres final as she crosses the finish line ahead of Dafne Schippers of Netherlands (L) and Veronica Campbell-Brown of Jamaica (R) during the15th IAAF World Championships at the Nat

Credit imagine: Reuters

Eurosport.ro îți propune o listă de sportivi care au impresionat în disciplinele lor și care pot să aibă performanțe fantastice la Doha 2019.
"Fulgerul" Bolt, recordmanul mondial la 100 m și 200 m, a cucerit de 11 ori aurul (de 7 ori în competițiile individuale) la Mondiale. Odată cu retragerea sa nu a rămas un vid în atletism, cum unii ar fi tentați să creadă, o mulțime de sportivi de mare valoare urmând a fi prezenți la CM de la Doha. Îți propunem o trecere în revistă a celor mai interesanți "actori" care pot stabili performanțe impresionante la Mondiale.

Starurile de la Campionatele Mondiale de Atletism

Shelly Ann Fraser-Pryce (Jamaica, 32 de ani, 100 m)

Campioană olimpică în 2008 și 2012 în proba regină a atletismului, Fraser-Pryce a alergat în acest an 10,73 secunde. Este într-o formă deosebită, dar va avea o concurență grozavă, principala contracandidată la aurul mondial fiind chiar conaționala sa, Elaine Thompson.
Cu 7 medalii de aur la Mondiale (9 medalii în total), sportiva din Jamaica e una dintre cele mai titrate sportive din istorie.
10,70 secunde este cea mai bună performanță a sportivei din Jamaica, stabilită în iunie 2012, la Kingston. Doar trei sportive în istorie au alergat mai repede cei 100 de metri: Florence Griffith-Joyner (al cărei record de 10,49s probabil nu va fi bătut vreodată), Carmelita Jeter (10,64s) și Marion Jones (10,65s).

Andre De Grasse (Canada, 24 ani, 100m și 200m)

Atetul canadian a fost recomandat drept viitorul sportiv care va domina probele de viteză de Usain Bolt însuși, iar Doha poate reprezenta un prilej excelent pentru ca De Grasse să strălucească.
Marele obiectiv al lui Andre e reprezentat de medalia de aur la Tokyo, anul viitor, însă rezultatele îl recomandă ca un posibil candidat serios la medalii și la Doha. Cu pb-uri foarte bune (9,91s pe sută și 19,80s pe 200 de metri), De Grasse a lăsat în spate accidentările care i-au măcinat cariera în ultimii ani și pare capabil să scrie istorie încă din 2019.
De Grasse a reușit în Brazilia, la Rio, să devină primul canadian din 1932 care câștigă trei medalii la Jocurile Olimpice, astfel că ulterior presiunea pe el a fost extrem de mare. A urmat o perioadă destul de inconstantă, în care a îmbinat evoluțiile bune cu accidentările, dar acum pare să poată livra foarte bine, mai ales la 200m, cursă care i se potrivește perfect.

Mariya Lasitskene (Rusia, 26 ani, săritura în înălțime)

Campioană mondială și europeană (atât indoor, cât și outdoor), Lasitskene va evolua sub steag neutru, ca urmare a scandalului de dopaj din Rusia.
E marea favorită la aurul mondial la Doha, sărind în acest an pentru a doua oară în carieră 2,06cm.
Mulți experți o văd capabilă să doboare în sfârșit recordul mondial setat de Stefka Kostadinova (2.09m), care datează deja de 22 de ani. Mariya impresionează cu detenta fantastică, fiind una dintre atletele scunde care evoluează în această probă (are doar 180cm înălțime).
Mondiaux 2019 - Coleman, patron du 100m

Christian Coleman (SUA, 26 de ani, 100m)

Probabil principalul favorit pentru aurul de la 100m, Coleman este unul dintre cei mai constanți sprinteri.
Medaliat cu argint la Londra, în 2017, chiar în fața lui Usain Bolt, Coleman a fost cel mai rapid sportiv al probei anul acesta. În august 2018 el a reușit chiar un 9,79s, al șaptelea cel mai bun timp din istoria probei.
Coleman a stabilit în 2018 și recordul mondial la 60m, cu 6,34s, astfel că se anunță sportivul cu cele mai mari șanse la aur, la Doha.

Wayde van Niekerk (Africa de Sud, 27 de ani, 400m)

Recordul lui Michael Johnson la 400m părea că va dăinui multe decenii de acum înainte, însă Niekerk a reușit imposibilul la Jocurile Olimpice de la Rio. A oprit cronometrul la 42,03s, pentru o bornă ce pare că va rămâne în istoria sportului.
Extrem de rapid și la 200m, unde a obținut argintul mondial la Londra 2017, Niekerk a dezvăluit în trecut că se gândește să participe și la sută. El nu a mai alergat însă de doi ani, o accidentare gravă în timpul unui meci de fotbal de caritate ținându-l departe de pista de atletism.
A revenit în acest an și, în ciuda faptului că nu a beneficiat de cea mai bună pregătire, se anunță un atlet care trebuie urmărit la 400 de metri, proba sa favorită.

Sportivi tineri care pot impresiona la Campionatele Mondiale de Atletism

picture

Sydney McLaughlin

Credit imagine: Getty Images

Sydney McLaughlin (SUA, 19 ani, 400 m garduri)

În vârstă de doar 19 ani, Sydney e un adevărat fenomen, calificându-se la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, pe vremea când avea doar 16 ani. O performanță fantastică, având în vedere că vorbim de o sportivă venită din SUA, unde trialul de calificare pentru JO e unul extrem de puternic.
Câștigătoare a titlului NCAA la 400 de metri garduri în 2016, McLaughlin a avut un 2019 extrem de bun. E prima în clasamentul disciplinei, în fața campioanei mondiale și olimpice Dalilah Muhammad.
Cu 52,75 secunde, Sydney e deja în top 10 performanțe din istorie, iar specialiștii anticipează în viitorul nu foarte îndepărtat va doborî recordul mondial al lui Dalilah Muhammad (52,20 secunde).

Jakob Ingebrigtsen (Norvegia, 18 ani, 1500 metri și 5000 metri)

La doar 18 ani, Ingebrigtsen e noua senzație din atletismul masculin. Deține cele mai bune performanțe din toate timpurile la juniori, în Europa, în 2018, la Berlin cucerind aurul la seniori la Europene atât la 1500, cât și la 5000 de metri.
Deși evoluează în probe dominate de sportivii din Africa, Jakob are un sprint fantastic și e capabil de mari surprize la cel mai înalt nivel, mai ales dacă nu vom avea curse foarte rapide, care să îl stoarcă de energie.
În 2018, pe când avea doar 17 ani, Ingebrigtsen a fost desemnat personalitatea sportivă a anului în Norvegia, în condițiile în care vorbim de o țară care e impresionantă în sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo