Getty Images

SUA au cucerit în sfârșit aurul la Mondiale, în ștafeta de 4x100 metri. "Blestemul" dura de 12 ani

SUA au cucerit în sfârșit aurul la Mondiale, în ștafeta de 4x100 metri. "Blestemul" dura de 12 ani

06/10/2019 la 11:04Actualizare 07/10/2019 la 14:08

SUA au redevenit campioani mondiali în proba de 4x100 de metri, după o pauză de 12 ani, în care cursa a fost dominată de Jamaica. Americanii au stabilit, cu 37,10 secunde, al doilea rezultat din toate timpurile.

Cu un cvartet din care nu au lipsit Christian Coleman (campion mondial la sută) și Noah Lyles (campion mondial la 200 metri), SUA a fost de neoprit în ștafeta de 4x100 metri. Podiumul a fost completat de Marea Britanie, fosta învingătoare de la Londra 2017, și de Japonia. Cele două ștafete au fost însă foarte departe de învingătoare, în condițiile în care SUA au avut un adevărat "dream team", celor doi super-campioni menționați deja adăugându-li-se Justin Gatlin și Mike Rodgers.

În ciuda faptului că a avut un timp mult mai slab decât SUA, ștafeta Marii Britanii, din care au făcut parte Adam Gemili, Zharnel Hughes, Richard Kilty și Nethaneel Mitchell-Blake a stabilit, cu 37,36 secunde, un nou record european.

"Am fost cu toții motivați să facem o treabă bună, ne-am dorit mult medalia de aur. Am vrut să rupem blestemul care ne-a urmărit de mai bine de 10 ani și am obținut un tim timp fantastic", a comentat la final americanul Noah Lyles.

Jamaica, de neoprit la 4x100 feminin

Dacă SUA nu au avut adversar la masculin, la fete situația a stat total diferit pentru atletele de peste Ocean. SUA au cucerit doar bronzul, într-o probă în care Jamaica a oprit cronometrul la 41,44 secunde, pentru aur.

Ca și la băieți, argintul a fost obținut de Marea Britanie, care a avut în Dina Asher-Smith, dubla medaliată la sprint, principalul motor.

USA's Dalilah Muhammad celebrates after winning and poses next to the screen reading the new world record in the Women's 400m Hurdles final at the 2019 IAAF Athletics World Championships at the Khalifa International stadium in Doha on October 4, 2019

USA's Dalilah Muhammad celebrates after winning and poses next to the screen reading the new world record in the Women's 400m Hurdles final at the 2019 IAAF Athletics World Championships at the Khalifa International stadium in Doha on October 4, 2019Getty Images

Record mondial la 400 metri garduri

Dalilah Muhammad (29 de ani, SUA) a stabilit un nou record mondial la proba de 400 de metri garduri, la Campionatele Mondiale de Atletism de la Doha.

Sportiva a încheiat proba în 52,16 secunde. Pe locul doi, a ajuns Sydney McLaughlin, care de asemenea a concurat pentru Statele Unite ale Americii. Bronzul a fost cucerit de sportiva din Jamaica, Rushell Clayton.

Precedentul record, de 52,20 de secunde, era deținut tot de Muhammad și a fost stabilit în luna iulie.

"Mi-am dorit titlul mondial foarte mult, dar să îmi dobor propriul record este fantastic. Am simțit că Sydney se apropie de mine la gardul nouă, apoi am dat tot ce am putut. Îmi doresc mai mult de atât, dar mă simt foarte bine", a declarat Dalilah Muhammad după succesul obținut, conform Japan Times.