Pandemia i-a afectat averea lui Michael Jordan, anunţă Forbes. În mai anul trecut, acesta era între primii 1100 de oameni ai planetei din punct de vedere al finanţelor. Cu o avere cifrată la 2,1 miliarde de dolari, MJ îl depăşise chiar pe Ţiriac şi ocupa primul loc într-un clasament al celor mai bogaţi foşti sportivi.
Între timp, lucrurile au evoluat într-o direcţie mai puţin favorabilă, investiţiile făcute micşorându-i capitalul cu 25%. Ca atare, în 11 luni, averea fostului star de la Chicago Bulls a scăzut cu 500 de milioane de dolari.
Acest lucru se datorează în principal investiţiilor făcute, care, pe timp de criză, nu au fost rentabile. În paralel, Jordan a făcut şi numeroase acte caritabile - a construit inclusiv două spitale pentru cei afectaţi de COVID-19, însă aceste lucruri au costat "doar" 25-30 de milioane de dolari şi nu justifică scăderea accentuată.
NBA
Meciurile de Crăciun din NBA: Recorduri doborâte și performanțe individuale de pus în ramă
26/12/2021 LA 11:09

Iniţial, pandemia nu a afectat averea lui Michael Jordan

Michael Jordan s-a clasat în mai anul trecut pe locul 1001 în lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume. El nu a suferit în primele luni de pe urma crizei cauzate de pandemia de coronavirus grație în principal seriei "The Last Dance". Documentarul a fost extrem de popular iar Jordan a devenit o afacere în sine, brandul său personal aducându-i numeroase beneficii financiare. Astfel, în perioada mai 2019-mai 2020 averea lui Jordan a crescut cu 300 de milioane. Acum, însă, a venit reculul, iar un sfert din avere a fost pierdută.
Michael Jordan deține 70% din acțiunile de la Carhlotte Hornets dar sume considerabile vin și din asocierea sa cu Nike - 145 de milioane de dolari doar în ultimele 12 luni. Cel mai surprizător lucru la Jordan este că sursa sa cea mai importantă de câștig nu este baschetul. În NBA, el a câștigat "doar" 94 de milioane de dolari cât a jucat la Chicago Bulls și Washington Wizards în 15 sezoane.
Primul său contract în Chicago, din 1984, i-a adus 2,8 milioane de dolari și a trebuit să mai aștepte 12 ani pentru a deveni cel mai bine plătit jucător din NBA. Abia în 1996 a ajuns la 30 de milioane de dolari.
Sportul l-a făcut o legendă, însă contractele de sponsorizare și reclamele l-au făcut un miliardar și i-au deschis ușa către lista Forbes. Michael și-a asociat numele cu brandurile care i-au adus venituri extraordinare precum Nike, Coca Cola, McDonalds, Chevrolet, Gatorated, Hanes, Upper Deck și altele. De când a semnat primul său contract în 1984, Jordan a câștigat 1,7 miliarde de dolari din sponsorizări şi reclame.
NBA
Steph Curry scrie istorie în NBA! Ce a reușit starul lui Golden State Warriors
14/11/2021 LA 14:05
Olympic Games
10 zile până la #Tokyo | Dream Team-ul SUA 1992, cea mai puternică echipă de baschet din istorie
13/07/2021 LA 07:56