Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mircea Cristescu: "Am reușit să ne câștigăm notorietatea ca și club!" | Cum s-a dezvoltat fenomenul U BT Cluj

Eurosport
DeEurosport

Publicat 07/04/2022 la 09:54 GMT+3

U BT Cluj Napoca este aproape de Final Four-ul Champions League. O performanță incredibilă pe care nu a mai realizat-o niciun club din România. Mircea Cristescu, șeful clubului ardelean, vorbește despre traseul formidabil al "universitarilor".

U-BT Cluj-Napoca

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de MARIAN URSESCU
Mircea Cristescu este CEO U-BT Cluj si este principalul artizan al fenomenului baschetbalist din Cluj Napoca. În 2006, fostul jucător al "U" a fondat echipa privată de baschet, care a ajuns apoi cea mai puternică din România.
Deși a început baschetul la Steaua, Mircea Cristescu și-a dedicate ultimii 20 de ani fenomenului "U", clubul pe care-l are în suflet.

Mircea Cristescu: "Senzațional, ăsta e cuvântul care ar descrie parscursul european"

U BT Cluj Napoca a avut un sezon în Basketball Champions League de-a dreptul spectaculos. A disputat până acum 15 partide și a câștigat 13 dintre ele. Nume importante din baschetul european precum Unicaja Malaga, Brindisi, Darussafaka, Hapoel Holon, Ludwigsburg au pierdut duelul cu echipa ardeleană.
"Sincer, ne gândim de mult, nu numai la un astfel de parcurs, ci și la cucerirea unui trofeu european, ne dorim foarte, foarte mult acest lucru. Recunoașterea internă o aveam de mult, vrem și pe plan internațional acum. Ar putea veni atunci când vom câștiga un trofeu. Așa că încercăm și am făcut toate eforturile de când suntem înființați, din 2006, chiar dacă am luat calea asta privată, una mai grea. Momentam suntem fericiți că am reușit să ajungem la acest nivel și foarte fericiți pentru că pentru prima oară am avut 10.000 de oameni în sală. Au stat oamenii și pe scări la meciul cu Ludwigsburg", a declarat Mircea Cristescu.
Baschetbalistul recunoscut în cariera sa pentru precizia aruncărilor de trei puncte, recunoaște că i-ar fi plăcut și lui să trăiască o asemenea atmosferă, precum cea din BT Arena, de la Cluj-Napoca. "Din păcate eu am trăit o astfel de atmosferă ca adversar, când am jucat cu grecii, în sala din Pireu. Erau vreo 20.000 de fani. Ca jucător am trăit în <Horia Demian> aceeași atmosferă fantastică, dar, bineînțeles într-o sală de 3.000 de oameni. Alți 2.000 rămaseseră pe afară. Când jucam eu, sala de la ora 4 după-amiază, cu două ore înainte de starul jocului, era arhiplină. Veneam la meci cu o oră jumătate înainte și ne făceam loc printre oameni", își amintește Mircea Cristescu.

7.500 de bilete vândute, primul sold-out din istorie

U Cluj se poate mândri că e o echipă foarte iubită. Dovada interesul uriaș din jurul meciului cu Ludwigsburg, din sferturile de finală ale Champions League. BT Arena a fost pentru prima dată în istorie arhiplină la un meci de baschet.
"Biletul a fost 20 de lei. De obicei e 10 lei, dar pentru cupele europene și în play-off e dublu. Au fost în jur de 7.500 de plătitori, pentru că restul au fost abonamente și invitații. Anul ăsta, după partea pandemică, avem undeva sub 2.000 de abonați. De obicei aveam 3.000. În trecut, când jucam în Sala "Horia Demian" aveam probleme, nu mai puteam vine bilete. Participau practic doar abonații. De multe ori sala părea un pic mai goală pentru că abonații, unii dintre ei, nu veneau la meciul respectiv", povestește Mircea Cristescu
Mi-e greu să fac o evaluare a lotului, să spun cât costă echipa. Pentru mine e neprețuită"

Singurul club privat în baschetul românesc

Mircea Cristescu vorbește cu satisfacție despre drumul urmat de "U" până a ajuns aproape de vârf. "Am plecat împreună cu domnul Valentin Nica și domnul Ștefan și am fondat acest club. Pur și simplu pentru că ne-am dat seama că nu exista decât calea privatului, a 'capitalismului'. Am alergat mult pentru asta, dar de șase ani de când Banca Transilvania e alături de noi este mult mai bine. Avem stabilitate, putem să ne ocupăm de creație și de a încerca să găsim această cale a succesului pe care ne-o dorim cu toții", spune Mircea Cristescu.
E mândru că 90 la sută din buget este atras de la firme private și doar undeva pe la 10% vine de la stat. "Ne batem cu echipe mult mai bogate în Champions League. Sunt echipe care ajung și la 8 milioane de euro, majoritatea sunt pe la 6-7. Noi nu ne ridicăm nici măcar la jumătate. Nu, dar tindem către... Rușii de la ȚSKA aveau 25 de milioane în Euroligă, sunt multe echipe care sar de 10. Noi în România suntem unicat, club privat de utilitate publică, am reușit să facem performanță și asta ne face mândri pe toți", subliniază CEO U BT.

Costică și jucătorii căutați pe Youtube

Când vine vorba de cel mai valoros jucător al Clujului din actualul sezon, Mircea Cristescu este categoric. Răspune imediat. "Fără doar și poate este Patrick Richard, Petrică așa cum îi spunem noi. Joacă și pentru naționala României, a fost naturalizat". Cum găsesc cei de la Cluj jucătorii, cum îi transferă? "Pe Kyndall Dykes, și el a avut un impact foarte mare la Cluj, l-am luat de pe Youtube, să zic așa. Patrick Richard are un CV impresionant, a jucat în prima ligă în Italia, e un jucător cu carte de vizită renumită. Ceea ce nu înțelege lumea este, că nu e greu să-i găsești pe acești jucători, ci să-i convingi să vină în România. În primul rând pentru că avem un campionat mai slab. Ei nu pot evolua. Dacă nu am fi jucat în Champions League, peste 50 la sută din jucători nu ar fi venit la noi", subliniază Mircea Cristescu.
U-BT Cluj-Napoca
Șeful clubului clujean mai spune un lucru foarte important. "Acum câțiva ani l-am avut pe domnul Dule Vujosevic antrenor coordonator. Era în Top 5 antrenori, a fost antrenorul Euroligii în 2012 sau 2013, sănătatea nu i-a mai dat voie să stea pe bancă, dar putea să ajute. A sunat, a adus Fenerbahce la Cluj, am putut să organizăm turnee importante. Cu alte cuvinte, numele mari atrag nume mari", adaugă Cristescu.

Final 4 la Bilbao în 6-8 mai

Dacă va trece de Ludwigsburg, U BT Cluj știe cu cine va juca în Final 4. "Turneul final va fi la Bilbao între 6 și 8 mai, organizat cu echipele care se vor califica. Se știe, noi vom juca cu câștigătoarea dintre Manresa și Unicaja Malaga. I-au distrus cei de la Manresa în primul meci pe Unicaja, nu știu ce s-a întâmplat. În mod sigur rankingul nostru a crescut. Ceea ce este foarte important pentru noi e faptul că am ajuns la un punctaj în Europa astfel încât, dacă vom câștiga campionatul, Liga Națională, nu vom mai juca calificări și vom fi direct în grupe", spune Cristescu.
Mirajul Euroligii i-a atras întotdeauna pe cei de la Cluj. "Noi ne dorim să participăm, dar Euroliga este o ligă privată închisă, nu este organizată de FIBA. Acum, în ultima perioadă a pierdut teren, multe echipe au venit către Basketball Champions League, este un duel pentru a fi cele mai puternice din Europa. Nu avem cum să ajungem acolo decât printr-un wild card. Sau dacă ajungeam să câștigăm Euro Cup, suntem automat în Euroligă. Acolo e un circuit închis", subliniază Cristescu.

90.000 de euro acontați. Pot ajunge la un milion!

U BT Cluj a câștigat în actuala ediție și primii bani din premii, în cupele europene. "În Champions League, când am intrat în grupe, am primit 40.000 de euro. La intrarea în faza a doua a grupelor vom mai primi alți 50.000 de euro. Cert este că câștigătoarea va primi un milion, locul doi 400.000 de euro. Nu poți să te finanțezi cu acești bani. E prima dată în istoria clubului când câștigăm niște bani în cupele europene. Până acum era cheltuială și obțineai notorietate. În rest, Liga Națională nu are rost să discutăm că jucăm doar pentru un trofeu".
Dacă va trece de Ludwigsburg și va ajunge în Final 4, Clujul e sigură de locul 4 și de premiul de 140.000 de euro. Pentru locul 3 ar putea primi 200.000 de euro.

"Câștigul cel mai mare e readucerea publicului!"

Pe lângă rezultate, Mircea Cristescu vorbește și despre readucerea publicului clujean la baschet, în număr cât mai mare. "De când s-a construit sala ăsta a fost obiectivul. O sală plină Horia Demian făcea o sală foarte goală în BT Arena. În primul an de BT Arena ajunsesem să avem undeva la 5.000 de suporteri. Acum trei-patru ani, înainte de pandemie, la un meci cu Steaua am reușit să facem record de 7.500 de fani. Ne doream să continuăm, dar a venit pandemia, ne-a liniștit pe toți. Pentru noi a fost o bucurie enormă să vedem cât de iubiți am fost chiar dacă nu am avut contact cu fanii noștri. Acum, a fost primul meci sold-out. Pot să zic că a fost cireașa de pe tort", spune cu mare satisfacție bossul clujean.

În România, toată lumea vrea să bată U

Deși a mers "ceas" în Europa, Clujul a pierdut paradoxal finala Cupei României în fața CSO Voluntari. De ce se întâmplă aceste meciuri? "Lejeritatea jucătorilor, lipsa de concentrare, motivația mai mare în Europa. Câte un pic din fiecare. Probabil că motivația este întotdeauna de a câștiga, dar mai sunt și zile proaste. Dacă te prinde și într-o finală, nu avem ce să facem. Toată lumea vrea să bată Clujul, le spun mereu jucătorilor că împotriva noastră echipa adversă va fi întotdeauna cea mai bună variantă a ei. Psihologic, ei nu au nimic de pierdut. Dacă vor câștiga sunt eroi, dacă vor pierde, e ceva normal”, explică Mircea Cristescu. Continuă. ”Mulți se ascund în spatele unor bugete mai mici, dar care nu sunt cu mult mai mici decât al nostru. Plus că vin din partea statului, de la Primării, până la urmă ne luptăm cu statul cum ar veni... ".

Un centru de copii și juniori bine pus la punct

Pe lângă rezultatele de la seniori, Clujul se mândrește și cu trofeele de la junior și tineret. "Anul acesta am deschis calea trofeelor cu titlul câștigat acum câteva zile la Under 20”, spune fostul internațional. S-a vorbit că U BT Cluj ar avea mai mulți juniori decât CFR Cluj și U Cluj, echipele de fotbal. Și ar putea fi adevărat. ”Nu știu câți au ei, tot ce pot să vă spun e că, a fost acum câțiva ani un articol, la Cluj, în care erau 2.000 de copii care făceau baschet și 1.000 care făceau fotbal. CFR era campioană, U juca în liga a treia parcă. Acum noi cred că avem în jur de 500 de legitimați. Avem 20 și ceva de echipe de copii și uuniori, pe lângă baschetul de masă. Ce mă bucur foarte mult e că în fiecare an e plin podul de trofeele copiilor și juniorilor. Din păcate e foarte greu să îi integrăm la nivel de seniori”, spune Mircea Cristescu. ”Avem însă jucători formați pe la aproape toate echipele din țară. Parcă suntem pepiniera Sibiului, acolo sunt cei mai mulți."
Pe când o echipe de români la Cluj?
"Răspunsul vine imediat. Atât timp cât valorile noastre pleacă, e greu. Uitați-vă, Emil Cațe joacă în Spania, la 16 ani a plecat la Real Madrid. Cu Nandor Kuti ne-am chinuit și am reușit să-l ținem aici. Tudor Lungu a plecat la cea mai mare academie de baschet din lume, NBA Academy din Australia. Tudor Someșescu este foarte bine cotat și joacă foarte bine în campionatul liceelor din America. Este cel mai bine plătit român, având în jur de 160.000 de dolari. Vorbim de un jucător încă în liceu. Cât valorile ne pleacă, și astea sunt rara avis, e foarte geu să poți să construiești. Jucătorii cu un IQ baschetbalistic îndeajuns de bun pentru a face mare performanță, sunt greu de găsit", explică Mircea Cristescu.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo