Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Începe lupta pentru titlul NBA! Șansele celor 20 de echipe de a ridica trofeul Larry O'Brien

Nicu Savin

Actualizat 13/04/2022 la 22:46 GMT+3

Sezonul regulat din NBA s-a încheiat, iar în următoarele luni fanii baschetului american vor putea să vadă spectacolul din play-off și play-in, barajul de calificare în play-off. Șansele echipelor rămase în cursa pentru titlu au fost calculate de un soft al publicației americane ESPN, numit Basketball Power Index.

Devin Booker e Chris Paul dei Phoenix Suns, la miglior squadra NBA 2021-22

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Andrei Nicolae
Echipele de peste ocean au fost analizate în detaliu cu ajutorul indexului respectiv și au primit o șansă de reușită la obținerea premiului cel mare, trofeul Larry O'Brien. Ultima actualizare a softului a fost realizată acum trei zile, înainte de startul meciurilor de play-in. Iată care sunt șansele la titlu ale fiecărei echipe, atât din conferința de vest, cât și din est, alături de o analiză a fiecărei echipe, în funcție de sezonul din prezent.

CONFERINȚA DE VEST

1. Phoenix Suns (64-18) – 25.9%
Finalista de anul trecut a primit șanse ridicate de a câștiga campionatul sezonul acesta, după ce a reușit o campanie foarte bună în sezonul regulat. Echipa condusă de Monty Williams a avut cel mai bun bilanț din întreaga ligă și promite un play-off de durată. Cei mai buni jucători ai echipei din Arizona au fost de departe Devin Booker, Chris Paul și Deandre Ayton, care au dominat statisticile. Booker a înregistrat 26.8 puncte pe meci, conducătorul de joc a avut 10.8 asisturi, iar pivotul a obținut 10.2 recuperări de-a lungul sezonului.
2. Memphis Grizzlies (56-26) – 11.2%
Echipa de tinere talente din liga nord-americană a dovedit a fi o formație greu de învins în acest sezon, drept dovadă a încheiat sezonul regulat pe al doilea loc în vest. A doua cea mai bună ofensivă din campionat, condusă de Ja Morant, Jaren Jackson Jr. și Desmond Bane au primit șanse relativ mari la câștigarea titlului.
Procentul mai mic este cauzat probabil de lipsa de experiență atât a lotului, cât și a întregii echipe în ceea ce privește play-off-ul. În ultimii patru ani, echipa din Tennessee a ratat de trei ori faza superioară a sezonului din NBA.
3. Golden State Warriors (53-29) – 1.8%
O echipă ce a construit o întreagă dinastie deceniul trecut, trupa condusă de Steve Kerr a primit șanse foarte scăzute la câștigarea titlului, în ciuda unui sezon regulat bun. Accidentarea lui Curry și lipsa de ritm a lui Thompson nu avantajează foștii campioni în cursa lungă pentru trofeul NBA. Golden State a reușit să câștige campionatul de trei ori într-o perioadă de patru ani, în a doua jumătate a deceniului trecut.
4. Dallas Mavericks (52-30) – 2.5%
Gruparea cărată de Luka Doncic, care a înregistrat 28.4 puncte pe meci și 8.7 asisturi, și-a asigurat avantajul terenului propriu pentru prima rundă din play-off, însă drumul texanilor nu pare foarte lung, în ochii softului BPI. Posibila accidentare a slovenului va juca un rol esențial în soarta lui Dallas, care dă piept cu Utah Jazz în prima rundă a post-sezonului.
5. Utah Jazz (49-33) – 4.0%
Echipa din Salt Lake City a dovedit că este o echipă care are capacitatea de a ajunge în play-off în ultimii ani, însă nu de a concura cu adevărat la un campionat. Gruparea lui Quin Snyder a scăzut ritmul în ultima parte a sezonului și nu reușit să își consolideze un loc care îi asigură avantajul terenului propriu nici pentru prima rundă.
6. Denver Nuggets (48-34) – 2.1%
Trupa din Colorado nu promite mult pentru acest play-off, singura șansă a lui Denver fiind reprezentată de o sclipire a MVP-ului de anul trecut, Nikola Jokic. Pivotul sârb a condus echipa sa în toate cele cinci categorii, și anume puncte, asisturi, recuperări, intercepții și "capace".
7. Minnesota Timberwolves (46-36) – 0.5%
Echipa antrenată de Chris Finch a trecut aseară de Clippers în barajul pentru play-off și a obținut poziția a șaptea, urmând să se confrunte cu Memphis în prima rundă. Ambiția echipei de pe coasta vestică a americii a devenit deja cunoscută, însă "lupii" nu au primit șanse mari în ceea ce privește adevărata luptă pentru titlul NBA.
8. Los Angeles Clippers (42-40) – 0.6%
Accidentările celor mai importanți jucători ai californienilor, Kawhi Leonard și Paul George, și-au spus cuvântul asupra celor din Los Angeles. Clippers are șanse infime de a câștiga titlul, cu Leonard pe bară în continuare, iar acest aspect este accentuat de înfrângerea din meciul de baraj disputat în fața celor din Minnesota.
9. New Orleans Pelicans ( 36-46) – 0.2%
New Orleans se pregătește pentru meciul de play-in împotriva celor din San Antonio, care decide dacă Valanciunas&Co. merg mai departe în lupta pentru ultimul loc de play-off. Șansele scăzute ale echipei lui Willie Green sunt provocate atât de lipsa de valoare din lotul formației, cât și de lipsa de experiență a trupei în ceea ce privește play-off-ul. New Orleans a obținut un bilet către play-off de doar două ori în ultimii 10 ani.
10. San Antonio Spurs (34-48) – 0.0%
San Antonio Spurs este cea care a primit cea mai mică șansă de a câștiga titlul, și anume un procent nul. Echipa condusă în ofensivă de Dejounte Murry, care a înregistrat 21.1 puncte pe meci și 9.2 asisturi, nu este considerată o potențială candidată la trofeul Larry O'Brien. Cvintupla campioană a competiției americane nu a avut un sezon strălucit și a încheiat cu un bilanț care în anii trecuți nu ar fi oferit echipelor nicio șansă de a intra în play-off.
Jayson Tatum (Boston Celtics)
CONFERINȚA DE EST
1. Miami Heat (53-29) – 6.6%
Trupa din Florida a încheiat pe primul loc în conferința de est, după o luptă în patru, însă este de-abia a patra echipă cotată de indicii ESPN la câștigarea titlului. Echipa condusă în ofensivă de Jimmy Butler, Tyler Herro și Bam Adebayo nu este considerată o echipă la fel de solidă pentru câștigarea titlului, în comparație cu rivalele sale.
2. Boston Celtics (51-31) – 31.5%
Boston este echipa care are cele mai mari șanse să câștige titlul, conform analizelor BPI. Jayson Tatum, Jaylen Brown și Marcus Smart și-au spus cuvântul în ceea ce privește jocul "celticilor" și au avut un sfârșit de sezon în care au reușit să recupereze diferența față de primele clasate.
La jumătatea lunii februarie, Boston se afla pe locul șaptea și nu erau siguri dacă intră direct în play-off, iar în prezent sunt favoriți să câștige premiul cel mare.
3. Milwaukee Bucks (51-31) – 5.9%
Campionii en-titre nu au avut un sezon regulat strălucit și au încheiat pe poziția a treia pentru al doilea an la rând. Antetokounmpo, Holiday și Middleton sunt armele echipei lui Mike Budenholzer, care promite o adevărată luptă în campania de apărare a titlului NBA.
Grecul a fost principalul jucător al lui Milwaukee, înregistrând 29.9 puncte pe meci, 11.6 recuperări și 1.4 "capace".
4. Philadelphia 76ers (51-31) – 4.0%
Echipa ce a încheiat anul trecut conferința de est pe primul loc a avut o scădere de ritm în acest an, generată în mare parte de absența continuă a lui Ben Simmons. Philadelphia a dat cel mai bun marcator din acest sezon de NBA, Joel Embiid, care a avut o medie de 30.6 puncte pe meci.
Camerunezul a devenit astfel primul pivot care obține aceste onoruri, de la Shaquille O'Neal, în sezonul 1999-2000.
5. Toronto Raptors (48-34) – 2.0%
Campioana din 2019 nu are aceeași forță de acum trei ani, în absența unui adevărat lider al echipei. Jucători precum Paskal Siakam sau Fred VanVleet, care în trecut l-au avut alături pe Kawhi Leonard, au fost puși în situația de a conduce echipa din Canada.
Accidentarea din prezent a lui VanVleet este un motiv în plus pentru care canadienii au șanse infime de a aduce trofeul Larry O'Brien înapoi la nord de Statele Unite.
6. Chicago Bulls (46-36) - <0.1%
Fosta dinastie din anii 90' ai baschetului american are o șansă infimă de a câștiga titlul NBA, conform BPI. Deși a condus o perioadă lungă de timp conferința de est, Bulls a avut un bilanț slab în fața rivalelor care se află deasupra lor în clasament.
Echipa lui Billy Donovan nu a avut meciuri strălucite împotriva echipelor tari din campionat, acesta fiind probabil motivul șanselor foarte mici date de ESPN.
7. Brooklyn Nets (44-38) – 0.9%
Echipa condusă de Kyrie Irving și Kevin Durant a obțintut aseară biletul către locul al șaptelea și este pregătită sa lupte pentru un titlu de campioană, în ciuda poziției din clasament. Trupa condusă de Steve Nash va da piept cu Boston Celtics în prima rundă, echipă pe care a eliminat-o anul trecut din play-off.
Gruparea din suburbiile New York-ului vrea să își spele atât imaginea făcută în sezonul regulat, cât și pe cea de anul trecut din play-off, unde au fost eliminați de Bucks, cu 4-3 la general.
8. Cleveland Cavaliers (44-38) - <0.1%
Campioana din 2016 s-a lăsat condusă în acest an de jucătorii tineri, și anume Darius Garland și Jarrett Allen. Echipa din Ohio se va lupta pentru un loc de play-off cu învingătoarea dintre Atlanta Hawks și Charlotte Hornets, care vor juca în această seară.
9. Atlanta Hawks (43-39) – 0.2%
Finalistă de conferință anul trecut, Atlanta a avut o scădere de ritm în acest sezon și tremură în prezent pentru un loc în play-off. Eforturile lui Trae Young de a-și ''căra'' echipa pe un loc mai bun nu au fost suficiente în acest sezon. Conducătorul de joc a înregistrat 28.4 puncte pe meci și 9.7 asisturi.
10. Charlotte Hornets (43-29) – 0.1%
Cea mai slabă echipe din est are șanse infime atât de a obține campionatul, cât și de a intra în cursa pentru el. Echipa lui James Borrego stă foarte bine însă la capitolul paselor decisive, unde sunt lideri în clasamentul pe echipe, cu 28.1 asisturi pe meci. Performanța impresionantă a echipei patronate de Michael Jordan este datorată prezenței pe parchet a unor jucători precum LaMelo Ball, Terry Rozier sau Miles Bridges.
Play-off-ul din NBA începe pe 16 aprilie, după desfășurarea meciurilor din play-in, care decid echipele care vor ocupa locul opt în clasamentele din fiecare conferință.
Turneul ATP de la Monte Carlo e în direct, în fiecare zi, pe Eurosport 2 și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo