Pau Gasol și-a anunțat astăzi retragerea din baschetul profesionist, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Teatrul Liceu din Barcelona, primul și ultimul său club din carieră. După 23 de ani în care a jucat la cel mai înalt nivel, ibericul a decis că e momentul să spună stop carierei sale, fizicul nemaipermițându-i să joace așa cum și-a obișnuit fanii.
"Sunt aici pentru a vă anunţa că mă voi retrage din baschetul profesionist. Este o decizie grea, după atâţia ani, cum vă puteţi imagina. Este o decizie la care m-am gândit bine. Trebuie să ştii să schimbi vitezele. Voiam să închei jucând şi bucurându-mă de asta, nu în cârje şi între mai multe operaţii.", a spus Pau Gasol, citat de Marca.
Pau Gasol a început baschetul la FC Barcelona, dar la doar 21 de ani a fost draftat de Memphis Grizzlies, ajungând astfel în NBA. După 7 ani în Mephis, uriașul de 2,16 m a fost transferat la LA Lakers, unde a cunoscut cele mai mari performanțe din carieră la nivel de club.
Baschet
România, cu 4 echipe în cupele europene! Cum a ajuns SCM Craiova în grupele FIBA Europe Cup
ACUM 20 ORE
Citește și:

Pau Gasol, o legendă pentru LA Lakers și pentru baschetul spaniol

Făcând parte din marea echipă condusă de regretatul Kobe Bryant, Pau Gasol a cucerit 2 inele de campion cu Lakers, în 2009 și 2010. Conform celebrului jurnalist Sham Charania, de la The Athletic, oficialii lui Lakers pregătesc retragerea tricoului cu numărul 16, număr purtat de iberic pe tot parcursul aventurii sale în Los Angeles.
Decizia celor de la Lakers vine ca o confirmare a spuselor marelei Kobe Bryant, care afirma în momentul în care spunea adio baschetului: "Când se va retrage, tricoul lui Pau Gasol va fi lângă al meu în Staples Center". Astfel, Gasol va intra în categoria selectă a jucătorilor care au jucat la Lakers și al căror tricouri au fost retrase. Din aceasta fac parte doar legendarii Jerry West, Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar și Kobe Bryant.
Pau Gasol a plecat în 2014 de la LA Lakers, dar a mai rămas încă 5 ani în NBA, jucând la Chicago Bulls, San Antonio Spurs, Milwakee Bucks și Portland Trail Blazers. În cei 18 ani petrecuți în NBA, Gasol a participat de 6 ori în All Star Game, fiind printre cei mai buni jucători din Europa care s-au impus în baschetul nord-american.
Gasol a intenționat să se retragă în 2019, ca urmare a unei accidentări grave, dar a revenit în acest an la Barcelona, visând să cucerească Euroliga, singurul trofeu important care-i lipsește în carieră. Gasol nu și-a îndeplinit visul, Barcelona pierzând finala cu Anadolou Efes, însă va rămâne pentru totdeauna un simbol pentru gruparea blaugrana.
Pau Gasol nu a fost o legendă doar pentru Lakers sau Barcelona, ci și pentru întreaga Spanie. Condusă imperial de Gasol, Spania a devenit campioană mondială în 2006, după o finală perfectă contra Greciei (70-47), care eliminase Statele Unite ale Amerciii în semifinale. Printre alte rezultate importante obținute cu naționala se numără și 3 titluri europene, dar și 3 medalii la Jocurile Olimpice (argint la Beijing și Londra, respectiv bronz la Rio).
Baschet
LeBron James, la al 20-lea sezon în NBA: "Probabil voi doborî cel mai dorit record din NBA"
27/09/2022 LA 10:56
Baschet
Saša Čađo dădea fericită un interviu, după un meci mare, când lângă ea a început nebunia
27/09/2022 LA 08:51