Baschetul european este aproape să reușească ce nu a reușit fotbalul. NBA și FIBA au început negocierile pentru crearea NBA Europe, o divizie care să adune la start cele mai bune echipe din Europa, dar care să aparțină de cea mai puternică ligă de baschet din lume.
Potrivit spaniolilor de la Marca, negocierile dintre cele două entități sunt avansate, iar asta înseamnă că NBA va avea în subordine o a cincea competiție, după NBA, WNBA, Development League și BAL(Liga Africană de Baschet).

Prudența este pusă pe primul loc

Baschet
Coșmarul lui Brittney Griner, într-o închisoare din Rusia: "Bătăi, tortură și condiții de sclavie"
29/11/2022 LA 07:56
Pentru a nu a avea soarta Super Ligii din fotbal, proiect care s-a sfârșit la fel de rapid cum a și început, oficialii din baschet vor să facă toți pașii corecți pentru nu a avea aceeași soartă.
Unul dintre obstacolele nașterii NBA Europa o reprezintă acordul semnat în 2015 de către cluburile din Euroleague și IMG (International Management Group). Contractul dintre acestea a fost semnat pe 10 ani pentru 630 de milioane de euro, iar cluburile primesc 60% din drepturile tv și din marketing, plus bonusurile de performanță.
Cu încă trei ani din acest contract, cele 7 cluburi care conduc această mișcare trebuie să convingă și restul echipelor, printre care se află și Real Madrid și Barcelona, dar să înceapă și negocierile cu IMG, care are o clauză în contract foarte clară. Echipele care încheie înțelegerea mai devreme sunt penalizate cu 10 milioane de euro.
De asemenea, FIBA a emis un comunicat în care a anunțat că va avea o întâlnire cu președintele Euroligii și partenerii competiției, întâlnire la care au fost invitați și reprezentanții NBA.

Nu este pentru prima oară când se încearcă acest lucru

O extindere a NBA-ului nu este o noutate pentru lumea baschetului. Fostul conducător al ligii, David Stern, a avut o dorință asemănătoare în urmă cu 20 de ani. Acesta își dorea o conferință cu echipe europene care să înfrunte echipe din NBA: "Sunt foarte multe motive să te gândești la faptul că se pot crea francize în Europa", spunea David Stern, care mereu și-a propus să extindă NBA-ul.
Cu toate acestea, o divizie europeană care să aparțină de NBA ar fi o adevărată lovitură pentru Euroligă. Viitorul celei mai importante competiții europene se confruntă cu un viitor incert. După discuțiile care au avut loc în Barcelona, echipele care conduc inițiativa de apropiere către NBA încearcă să se apropie și de FIBA, pentru a încheia conflictele pe care le au deja de ani de zile.
De asemenea, situația economică precară cauzată de pandemie va juca un rol important în deciziile care urmează să se ia, distribuirea veniturilor ligii fiind un alt subiect de dispută între cluburi.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Baschet
"Recăderea în iad a celui mai chinuit suflet din NBA". A spart 16 milioane€ şi a ajuns om al străzii
11/11/2022 LA 12:18
NBA
Los Angeles Lakers, cel mai slab start de sezon din istoria francizei
10/11/2022 LA 15:32