De MARIAN URSESCU
Prima cursă olimpică de biatlon de la Beijing 2022 a avut de toate. Dramă, suspans, răsturnări de situație, ratări incredibile și apoi, la final, un sprint ca între fondiști.
Vântul puternic care a suflat în rafale, din toate direcțiile, pe stadionul Zhangjiakou, le-a pus mari probleme sportivilor. Au fost multe focuri ratate și tururi suplimentare, cu o singură excepție, Suedia.
Beijing 2022
Biatlonul la Beijing. Eroi, drame și momente pentru istorie
18/02/2022 LA 16:09

Incertitudinea de a concura

Echipa Norvegiei era una dintre favorite. Câștigase ștafeta mixtă la Soci 2014, prima ediție la care a avut loc această probă. La PyeongChang, a terminat pe 2, învinsă de Suedia.
Acum au fost mari probleme înainte de concurs. Johannes Thingnes Boe a intrat în contact cu doi infectați cu COVID-19 și a stat cu emoții mari până au ieșit testele. Apoi, cu o zi înainte de concursul olimpic, fratele său Tarjei Bø s-a prăbușit la antrenament, speriind pe toată lumea. Și-a revenit și a putut lua startul în echipa care avea să câștige titlul olimpic.
Marte Olsbu Røiseland a intrat prima în concurs și a predat ștafeta de pe primul loc. Și-a depășit rivalele, pe doi urmând italianca Dorothea Wierer. Una dintre favorite, franțuzoiaca Anais Chevalier-Bouchet a tras foarte prost în poligon, a făcut tur suplimentar și Franța era abia pe 8 după primul schimb!

Dezastru pentru Tiril Eckhoff

În schimbul doi, pentru Norvegia, a intrat în concurs Tiril Eckhoff, cea mai experimentată dintre norvegieni. Tiril a făcut parte și din ștafeta mixtă de la Soci, dar și din cea de la PyeongChang. Prestația biatlonistei de 31 de ani a fost însă de nerecunoscut.
Vântul i-a pus mari probleme în poligon. Eckhoff a fost nevoită să facă nu mai puțin de trei tururi suplimentare, 450 de metri care a costat enorm echipa Norvegiei. Nordicii erau la jumătatea cursei abia pe 5. Julia Simon avea să scoată pentru Franța cel mai bun timp din concursul feminin. Simon a luat echipa de pe locul 8 și a dus-o prima la jumătatea cursei. Italia era pe 2 după tragerile fetelor, iar Suedia pe 3. Intrau în concurs băieții.

Uimitorul Alexander Loginov

Rusia nu era printre favoritele de la start, dar Alexander Loginov a pus camerele TV pe echipa sa după prestația sa. Rusul a schiat foarte bine, a avut o evoluție fără greșeală în poligon și a trecut pe primul loc după schimbul trei. La mare distanță de Suedia, locul 2, Franța (3), SUA (4) și Norvegia (5). Avansul luat de Loginov a fost risipit însă rapid de schimbul 4 al Federației ruse, Eduard Latypov.
Schimbul 4 a fost cel mai spectaculos. Americanii s-au pierdut pe drum, la fel suedezul Sebastian Samuelsson. Au rămas la lupta pentru medalii doar trei: rusul Latypov, norvegianul Johannes Thingnes Boe și francezul Quentin Fillon Maillet.
Quentin Maillet a avut cele mai rapide trageri, dar norvegianul a schiat mai bine. Totul s-a decis la sprint, pe ultimii 100 de metri. Johannes a trecut de adversari și a fost întâmpinat la finiș de echipa sa ca un adevărat campion. El luase Norvegia de pe locul 5 și o făcuse campioană olimpică!
În condițiile în care, dintre medaliate, Norvegia a făcut cele mai multe tururi suplimentare, trei, și a avut nevoie de cele mai multe cartușe de rezervă în poligon: 13.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Biathlon Men's Mass Start 15 km - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
18/02/2022 LA 10:55
Beijing 2022
Momentul în care biatlonistul Johannes Thingnes Boe a intrat în istorie: 4 titluri la JO 2022!
18/02/2022 LA 09:56