Episodul trei din trilogia Campionatelor Mondiale ale sporturilor de iarnă vine cu biatlonul în prim-plan. După schiul alpin și schiul nordic, e momentul ca poligonul să răsune la Östersund, în Suedia, unde pentru 11 zile probele de biatlon se vor premia nu cu puncte în Cupa Mondială, ci cu medalii mondiale mult-râvnite.
Johannes Thingnes Bø intră în Campionatele Mondiale la capătul unui sezon exemplar. Norvegianul a dominat Cupa Mondială, conducând clasamentele tuturor probelor și având nu mai puțin de 12 victorii individuale de etapă din cele 18 desfășurate din decembrie și până acum. Bø va dori să-și îmbunătățească rezultatele de acum doi ani de la Campionatele Mondiale, când s-a clasat al doilea în probele de sprint, urmărire și start în bloc. De altfel, norvegianul este campionul olimpic de la Pyeongchang la individual, dar și de trei ori medaliat cu aur la mondiale în trecut (o dată cu echipa).
Principalul rival al lui Bø la Östersund va fi Martin Fourcade. După ce a câștigat șapte globuri mari de cristal la rând, francezul nu a reușit să-i facă față norvegianului în acest sezon al Cupei Mondiale, dar este cel mai în măsură să-l învingă în Suedia. Fourcade are două medalii de aur câștigate la Pyeongchang, dar și alte 25 de medalii câștigate în carieră la Campionatele Mondiale, inclusiv 11 de aur. Rusul Alexandr Loginov este alt nume de luat în seamă, el aflându-se la cel mai bun sezon al carierei și secondându-l pe Bø momentan în clasamentul Cupei Mondiale.
Ruhpolding
Biatlon | Quentin Fillon Maillet a realizat dubla la Ruhpolding. După sprint s-a impus și la pursuit
16/01/2022 LA 16:05
Pentru medalii pot fi așteptați să se lupte numeroși alți sportivi precum Simon Desthieux, Benedikt Döll, Simon Eder, Quentin Fillon Maillet, Julian Eberhard, Arnd Peiffer, Antoin Guigonnat, Lukas Hofer sau chiar fratele lui Johannes Thingnes, Tarjei.
Probele feminine de la Campionatele Mondiale par a fi mult mai deschise, în comparație. Clasamentul Cupei Mondiale din acest sezon este elocvent în acest sens. Lisa Vittozzi și Dorothea Wierer au adunat cele mai multe puncte, cele două italience nefiind cele mai rapide schioare, dar profitând de o formă bună în poligon. Spre deosebire de ele, Kaisa Mäkäräinen, Anastasiya Kuzmina, Laura Dahlmeier sau Marte Olsbu-Røiseland pot câștiga medalii de aur grație vitezei lor de deplasare pe schiuri.
Bătăliile se anunță extrem de interesante. Dahlmeier este în mod special sportiva de urmărit, după ce la ultima ediție a mondialelor a făcut furori, câștigând cinci medalii de aur și un argint în cele șase probe la care a participat. Alte nume care s-ar putea implica în luptele pentru medalii sunt Tiril Eckhoff, Denise Herrmann, Paulina Fialkova, Marketa Davidova, Anais Chevalier sau Hanna Öberg.
În ce privește ștafetele, lupta este din nou deschisă. Ștafeta dublă mixtă va deschide probele Campionatelor Mondiale joi, zilele următoare fiind rezervate tradiționalelor probe de sprint și urmărire. După o zi de pauză, luni, probele cele mai lungi vor fi cele individuale de marți și miercuri, iar ștafeta simplă mixtă își face prezența în premieră la mondiale joi. După încă o zi de pauză, programul se încheie cu spectaculoasele probe de ștafetă 4x6km și 4x7.5km, iar apoi cu startul în bloc de duminică.
Pregătiți pentru spectacol? Orice se poate întâmpla.
Program TV
Joi, 7 martie – Ora 17:15 – Ștafeta mixtă (2 x 6 km + 2 x 7.5 km) – Eurosport 1 & 1 HD
Vineri, 8 martie – Ora 17:15 – Sprint feminin (7.5 km) – Eurosport 1 HD
Sâmbătă, 9 martie – Ora 17:30 – Sprint masculin (10 km) – Eurosport 1 HD
Duminică, 10 martie – Ora 14:45 – Urmărire feminin (10 km) – Eurosport 1 HD
Duminică, 10 martie – Ora 17:10 – Urmărire masculin (12.5 km) – Eurosport 1 HD
Marți, 12 martie – Ora 16:30 – Individual feminin (15 km) – Eurosport 1 & 1 HD
Miercuri, 13 martie – Ora 17:10 – Individual masculin (20 km) – Eurosport 1 & 1 HD
Joi, 14 martie – Ora 18:10 – Ștafetă mixtă (6 km + 7.5 km) – Eurosport 2
Sâmbătă, 16 martie – Ora 14:15 – Ștafetă feminină (4 x 6 km) – Eurosport 1 HD
Sâmbătă, 16 martie – Ora 17:30 – Ștafetă masculină (4 x 7.5 km) – Eurosport 2
Duminică, 17 martie – Ora 14:15 – Start în bloc feminin (12.5 km) – Eurosport 1 & 1 HD
Duminică, 17 martie – Ora 17:00 – Start în bloc masculin (15 km) – Eurosport 1 HD
Ruhpolding
Marte Olsbu, de neoprit în Cupa Mondială de biatlon. S-a impus şi în pursuitul de la Ruhpolding
16/01/2022 LA 13:11
Ruhpolding
BIATLON | Proba de ștafetă masculin de la Rupholding s-a încheiat cu victoria Rusiei
15/01/2022 LA 15:45