Decizia este urmarea unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne, care a vizat-o pe rusoaica Olga Zaiţeva. Aceasta a fost descalificată retroactiv din nouă curse ale sezonului 2013-2014, din cauza dopajului.
Clasamentul general a fost astfel recalculat ulterior şi a arătat că Berger ar avea un avans de patru puncte faţă de Makarainen. Iniţial, finlandeza avea un avans de cinci puncte faţă de rivala sa norvegiană. În aceste condiţii, s-a decis ca ambele să fie desemnate campioane.

Tora Berger și Kaisa Makarainen, desemnate campioane 7 ani mai târziu. Cum a explicat IBU situația

World Cup 2021-2022
Quentin Fillon-Maillet s-a impus în pursuitul de la Hochfilzen. Franța a realizat "dubla"
11/12/2021 LA 12:42
"Deoarece este imposibil de recreat circumstanţele în care fiecare dintre cele două sportive s-ar fi confruntat în competiţiile finale ale sezonului şi pentru apărarea fair play-ului, Comitetul Executiv al IBU a decis în unanimitate să acorde două Globuri de Cristal", se precizează într-un comunicat.
"Prin această decizie, IBU a găsit o soluţie justă pentru ambele sportive, bazată pe principiul că sportivii curaţi nu pot fi pedepsiţi pentru infracţiunile de dopaj ale altora", subliniază Federaţia internaţională de biatlon.
Tora Berger şi Kaisa Makarainen vor fi onorate împreună, cu ocazia unei viitoare etape de Cupă Mondială. Norvegianca va primi în plus premiul suplimentar în bani pentru cucerirea titlului de campioană.
Sursa: Agerpres
World Cup 2021-2022
Surpriză mare în sprintul de la Hochfilzen. Cum au încheiat reprezentanții României
10/12/2021 LA 15:00
World Cup 2021-2022
Performanță remarcabilă a ștafetei României în Cupa Mondială de biatlon!
04/12/2021 LA 16:43