Jamaica este o adevărată forță mondială la atletism, având inclusiv cel mai rapid om al planetei, pe Usain Bolt. Yohan Blake, Asafa Powell, Elaine Thompson-Herah, Shericka Jackson și Shelly-Ann Fraser-Pryce sunt alte staruri mondiale care au marcat istoria atletismului mondial.
Jamaica reprezintă, în schimb, mai mereu o prezență exotică la Jocurile Olimpice de iarnă. Și atrage de fiecare dată atenția în întrecerile de bob.
În timp ce unii cred că vedetele atletismului ar putea avea dificultăți să-și transfere viteza pe gheață, actuala echipă de bob din Jamaica, prezentă și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, privește diferit povestea.
Beijing 2022
EXCLUSIV | Prima reacție din partea COSR după anunțul Andreei Grecu privind retragerea din bob
20/02/2022 LA 10:24

Bobul de vis pentru Jamaica: Asafa Powell - pilotul, Usain Bolt - împingător

"M-am antrenat cu cei mai mulți dintre ei acasă, în Jamaica, cum ar fi Asafa Powell, Shelly-Ann Fraser", a declarat frânarul Nimroy Turgott pentru Olympics.com. "L-am întrebat pe Asafa Powell la un moment dat dacă se gândește la asta (n.r. să încerce să se dea cu bobul), dar cineva i-a arătat un video și s-a răzgândit! Yohan Blake este extrem, extrem de puternic. Powell ar fi fost pilotul. Iar Bolt, în spate.
Cred că acești băieți ar fi un atu minunat pentru echipa noastră, i-am aprecia și le-am ura bun venit în echipa noastră. ", a mai spus jamaicanul.
Spre deosebire de campioniii de la atletism, sportivii de la bob au avut de dus o adevărată luptă pentru a ajunge la Jocurile Olimpice. Pentru început, a fost pandemia de COVID, care i-a împiedicat pe sportivi să se antreneze împreună, notează sursa citată.
Apoi a fost problema, nu atât de mică, a costului echipamentului și săniilor necesare pentru a concura. Dar cu ajutorul donațiilor și a unei campanii de strângere de fonduri, echipa a reușit să ajungă în China.
https://i.eurosport.com/2022/01/18/3290941.jpg
"A fost un ciclu de patru ani extrem de greu pentru noi. Suntem o națiune mică și realizăm lucruri mari din resurse reduse", a declarat pilotul Shanwayne Stephens, care a mai precizat: "Prima dată când echipa noastră s-a reunit cu adevărat a fost pe 18 septembrie anul trecut. "
Echipajul de bob patru persoane din Jamaica revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 24 de ani. Comparațiile cu filmul emblematic "Cool Runnings" urmăresc și actuala echipă prezentă în China. Mai ales pentru că, la 34 de ani de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Calgary 1988, unde echipa de bob din Jamaica și-a făcut debutul, multe dintre mesajele și temele originale încă sună adevărate.
"Filmul descrie oarecum o luptă pentru a obține calificarea la Jocuri și nu a fost nimic mai puțin decât asta și în acest sezon”, a spus sportivul jamaican Rolando Reid. "Filmul a descris lupta noastră cu echipamentul în cea mai mare parte pentru că este un sport cu adevărat scump. Este o imagine bună a ceea ce îndurăm. "
Echipajul de bob patru persoame din Jamaica este cu siguranță o imagine a Jocurilor Olimpice și în 2022.
Beijing 2022
VIDEO EXCLUSIV | Andreea Grecu și-a anunțat retragerea din bob, imediat după Jocurile Olimpice
20/02/2022 LA 08:30
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - 4-Man Heat 4
20/02/2022 LA 05:17