Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un bob cu care se poate câștiga titlul olimpic la Jocurile Olimpice Beijing 2022 ajunge până la 180.000 de euro

Andrei Nicolae

Actualizat 16/12/2021 la 19:14 GMT+2

România și-a îmbunătățit echipemtul de concurs la bob două persoane, astfel că poate emite azi pretenții inclusiv la un Top 10 mondial. Boburile de mare performanță costă între 60.000 și 180.000 de euro.

Germany won bobsleigh gold

Credit imagine: Getty Images

Sporturile de iarnăla nivel de performanță sunt în generalinaccesibile României și nu pentru că nu ar avea un relief propice pentru așa ceva. Din contră, din multe puncte de vedere ar putea concura cu multe națiuni care au performanțe la cel mai înalt nivel. Dar nu există o cultură bine dezvoltată pentru sportul de mare performanță, drept dovadă că în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă s-a câștigat o singură medalie, un bronz la Grenoble în 1968, cu echipajul de bob două persoane (Ion Panțuru – Nicolae Neagoe).
Este și greu de emis mari pretenții, atât timp cât infrastructura lipsește. În ultimii ani s-a mai mișcat ceva, s-a ridicat un complex de trambuline la Râșnov, iar fostul biatlonist Ovidiu Gârbacea a construit o bază sportivă pentru schi fond și biatlon din resurse proprii la Cheile Grădiștei.
Sporturile de iarnă sunt inaccesibile și pentru că echipamentele de concurs sunt în general foarte scumpe. Dacă ne referim strict la bob, unde sportivii români au cele mai mari șanse să vină în Top 10 la Jocurile Olimpice Beijing 2022, prețurile sunt enorme, săniile ajung chiar și până la 180.000 de euro!

Sportivii români de la bob două persoane au primit un echipament nou în acest an

În bobul mondial, echipamentul de concurs face diferențe uriașe. Cu cât ai un echipament mai performant, mai actual, cu atât șansele de a obține un timp mai bun sunt mai mari.
Până nu demult, sportivii români concurau la Jocurile Olimpice în echipamente uzate, împrumutate, refuzate de alții, etc. Spre exemplu, în 2014, Nicolae Istrate și Florin Crăciun s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Soci concurând într-un bob "de epocă". Pur și simplu, nu au existat fonduri suficiente pentru cumpărarea de echipamente noi.
Mihai Tentea Ciprian Daroczi
Din fericire, bobul de 2 persoane al României, format din Mihai Țentea și Ciprian Daroczi, clasat pe locul 9 în ierarhia generală a Cupei Mondiale, beneficiază azi de un echipament nou.
"Este foarte important în bob să ai un echipament foarte bun, pentru a emite pretenții. Noi am primit un bob nou de două persoane în acest an, un bob rapid. Merge bine, de asta vin și rezultatele, ne-am îmbunătățit și startul. Condusul pe pârtie merge bine, m-am dezvoltat și eu ca pilot", ne-a relatat Mihai Țentea. La 4 persoane, echipajul României beneficiază de o sanie din 2018, aceasta fiind și cea mai nouă din țară.

Prețurile pentru boburi de două persoane și patru persoane. Germanii au cele mai tari echipamente

Dar cât costă un bob pentru mare performanță azi? Răspunsurile le-am aflat tot de la pilotul numărul 1 al României.
"Cel mai ieftine boburi pentru două persoane încep de la 30.000 de euro, dar sunt producători care le fac și cu 80.000, 100.000, până la 120.000 de euro. La cel mai înalt nivel, acestea costă între 60.000 și 120.000 de euro. Bobul de patru, cel mai ieftin, este în jur de 86.000 de euro. Și merge până la 150.000 de euro, dacă nu mai mult. Un bob german, care este produs doar de ei, se estimează că ar costa 120.000 de euro - cel de două peroane - și în jur de 180.000 de euro - bobul de patru persoane". La Pyeongchang în 2018, Germania a cucerit titlul olimpic în toate cele trei probe incluse în program.
Romania patru persoane bob
Mihai Țentea este mulțumit cu echipamentul de care dispune azi și emite pretenții pentru Top 10 atât în Cupa Mondială, cât și la Jocurile Olimpice. El a reușit deja o clasare pe locul 7 în Cupa Mondială de la Innsbruck (bob 2 persoane).
"La bobul de douăpersoane stăm bine, la bobul de patru suntem puțin mai departe, dar în competiție nu se știe niciodată, toată lumea poate să greșească, până la urmă este o cursă. Poate că nu suntem de la egal la egal, dar nici foarte departe, suntem acolo la bătaie
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo