Născut la Ploiești, Leonard Doroftei a făcut pentru prima oară cunoștință cu boxul la vârsta de 14 ani, la clubul Prahova Ploiești. Pugilistul de numai 1,63 metri s-a făcut repede remarcat și a câștigat 3 titluri naționale la juniori, urmând să-și impună stilul și forța și în campionatul de seniori. Doroftei a dominat competiția între 1992-1997, reușind să cucerească de 5 ori titlul național.
În aceeași perioadă, boxerul a obținut 2 medalii de bronz la Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona) și 1996 (Atlanta). În Barcelona, "Moșu" a câștigat 3 dueluri împotriva lui Edgar Ruiz (Mexico), Arlo Chavez (Filipine) și Peter Richardson (Marea Britanie), pentru ca în ultimul meci să piardă în fața lui Mark Leduc, din Canada.
Tot 3 victorii și o înfrâgere a înregistrat și peste 4 ani, la Atlanta: i-a învins pe Julio Mboumba (Gabon), Sergey Kopenkin (Kârgâzstan) și Koba Gogoladze (Georgia), apoi a pierdut cu Hocine Soltani (Algeria). Doroftei a devenit campion mondial în 1995, urmând ca în următorii 2 ani să obțină titlul de campion european.
Box
Tyson Fury l-a învins pe Derek Chisora și și-a păstrat centura WBC! Fury, provocare pentru Usyk
ACUM O ZI

"Dubla" cu Balbi și "furtul" din meciul cu Spadafora

Începând cu 1997, Doroftei a semnat primul contract de boxer profesionist, alături de clubul canadian Interbox. Prima sa victorie la nivel profesionist a avut loc în aprilie 1998, când Doroftei a trecut de americanul Jerry Villareal, în 4 runde. În ianuarie 2002 a câștigat primul său titlu de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi, într-un meci organizat în San Antonio, Texas.
Peste 4 luni, cei doi se reîntâlneau în ring, la București. Sub privirile fanilor români din Sala Polivalentă, Doroftei l-a învins clar pe Balbi: 118-111, 117-112, 118-110. Acela a fost singurul meci disputat de Doroftei în România, de-a lungul carierei de profesionist.
https://i.eurosport.com/2020/04/10/2805013.jpg
Leonard Doroftei vs Raul Balbi
Următoarea apariție a lui Leonard Doroftei a avut loc peste un an, într-o confruntare cu americanul Paul Spadafora. Meciul s-a disputat în Statele Unite, la Pittsburgh, motiv pentru care sportivul român a plecat cu șansa a doua. Meciul a contat pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, la categoria semi-ușoară. Deși boxerul român și-a dominat clar adversarul, prin intensitate și lovituri, cei trei judecători de ring au anunțat rezultatul de egalitate.
Decizia a fost considerată de multă lume total greșită: potrivit raportului de lovituri care și-au atins ținta, Doroftei a obținut 344 de puncte, în timp ce Spadafora a strâns numai 259. Din păcate pentru pugilistul nostru, rejucarea nu a avut loc niciodată.

Retragerea împotriva lui Gatti

Leonard Doroftei a anunțat că va intra pentru ultima oară în ring în octombrie 2003, într-un duel cu panamezul Miguel Callist. În cele din urmă, meciul a fost anulat după ce "Moșu" a depășit greutatea categoriei sale, la cântarul oficial: Doroftei avea cu 1,9 kg mai mult decât limita maximă permisă (61 kg). Din această cauză, românul a pierdut titul WBA în acel an.
Doroftei nu a vrut să iasă din peisaj după partida anulată cu Callist, așa că a mai luptat o dată. Neînvins în 23 de meciuri, Leonard Doroftei s-a luptat cu Arturo Gatti în iulie 2004, în încercarea de recuceri titlul WBA. În arena din Atlantic City (New Jersey), "Moșu" a început excelent prima rundă, punând presiune uriașă pe pugilistul canadian. Din păcate pentru Doroftei, runda a doua a însemnat prima sa înfrângere din cariera de profesionist. Gatti l-a surprins pe Doroftei cu o lovitură la corp, în urma căruia "Moșu" a rămas la podea, iar canadianul a câștigat prin knock-out.
A fost prima și ultima dată când Doroftei a ieșit învins din ring, după 24 de meciuri - de-a lungul carierei a obținut 22 de victorii (8 prin knock-out) și o remiză.
https://i.eurosport.com/2020/04/10/2805014.jpg

Doroftei, eroul românilor din miezul nopții

Doroftei nu a ieșit complet din lumea boxului după retragere. "Moșu" se implică în mod direct în dezvoltarea tinerilor pugiliști din România, fiind președintele Federației de Box în perioada 2012-2015 și antrenând el însuși mai mulți copii care își doresc să-i calce pe urme. Fostul boxer nu uită momentele minunate trăite de-a lungul anilor, care au bucurat inimile milioanelor de români.
Doroftei și-a deschis propriul pub în Ploiești, decorat cu tablouri care surprind momente importante din cariera sa. Doar privindu-le, oamenii își pot aduce aminte de nopțile târzii în care stăteau în fața televizoarelor ca să-l urmărească în direct pe "Moșu", aflat la mii de kilometri distanță, însă cu inima aproape de ei.
Leonard Doroftei este considerat unul dintre cei mai mari sportivi români din istorie, purtând drapelul țării cu mândrie în orice ring, în orice noapte și în orice clipă.
Boxerul cu inimă mare și nopți de neuitat împlinește astăzi 50 de ani, iar versurile celor de la BUG Mafia vor rămăne pentru totdeauna valabile, puternice ca un croșeu de-al său: "Ca Leonard Doroftei sunt campion mondial / Mă aflu în treabă fără adversar".
La mulți ani, "Moșule"!

Slideshow

Povestea vieții lui Leonard Doroftei

17 imagini

Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Box
Mihai Nistor și-a pus adversarul în genunchi în mai puțin de o repriză!
29/10/2022 LA 08:32
Box
Mayweather și McGregor, ce nebunie! 1,5 miliarde de dolari pentru două bătălii epice
07/10/2022 LA 18:31