Cassius Marcellus Clay Jr. a rămas în istoria sportului sub denumirea de Muhammad Ali. Născut în Kentucky în 1942, Ali a reușit la doar 18 ani să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma.
A urmat o carieră fantastică la profesioniști, reușind să câștige 56 din cele 61 de lupte pe care le-a avut în ring. Pe 3 iunie 2016, Ali a murit la 74 de ani după o lungă luptă cu boala, fiind diagnosticat cu sindromul Parkinson încă din 1984.
"Ali e cel mai mare boxer care a existat vreodată. Lupta până la final. Era cu un pitbull sau ca un cocoș. Arăta mai mult ca un model decât ca un luptător, însă era prea mândru, refuza să piardă" spunea Mike Tyson despre Ali.
Box
Tyson Fury l-a învins pe Derek Chisora și și-a păstrat centura WBC! Fury, provocare pentru Usyk
04/12/2022 LA 08:38

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Muhammad Ali

  • 1. Bicicleta care i-a lansat cariera în box
Când avea 12 ani, bicicleta sa preferată a fost furată. Era octombrie 1954. El a făcut plângere la ofițerul de poliție Joe Martin din Louisville, Kentucky, și a promis că îl va prinde pe făptaș. Martin, cel care era și antrenor de box, i-a sugerat lui Clay să învețe să se lupte. La 6 săptămâni distanță, Clay a câștigat prima sa luptă.
  • 2. De unde a primit numele
Boxerul, la fel ca tatăl său, a primit numele de la Cassius Marcellus Clay, un fermier din secolul 19 care s-a luptat cu sclavia și a eliberat 40 de sclavi moșteniți de la tatăl său. Văr de gradul 2 cu senatorul din Kentucky, Henry Clay, el a lansat un ziar anti-sclavie, a comandat trupe în războiul mexicano-american și a fost ministru sub Abraham Lincoln. Deși a primit numeroase amenințări cu moartea și a fost bătut, înjunghiat și chiar și împușcat, a trăit până la vârsta de 92 de ani.
  • 3. Înainte să fie cunoscut ca Muhammad Ali, și-a schimbat numele în Cassius X
În ziua de după victoria cu Liston care i-a adus titlul mondial, Clay a confirmat că a aderat la Islam. Cu Malcom X alături, el le-a transmis reporterilor că și-a schimbat numele și că va fi cunoscut sub numele de Cassius X. Asta până când liderul Națiunea Islamului, Elijah Muhammad, i-a oferit un nume sfânt. Acel nume, Muhammad Ali, i-a fost dat pe 6 martie 1964.
  • 4. A fost suspendat din box pentru 3 ani
Când războiul din Vietnam s-a intensificat în 1967, Ali a refuzat să se alăture armatei americane pe motive religioase. A fost arestat iar Comisia Atletică din New York i-a retras licența de boxer și i-a retras titlul. A fost condamnat la 5 ani de închisoare și amendat cu 10.000 de dolari, însă a rămas în libertate până când la apel i-a fost anulată sentința. În 1970, licența de boxer i-a fost înapoiată și s-a întors în ring la victoria cu Jerry Quarry. Anul următor, Curtea Supremă a Statelor Unite i-a anulat definitiv condamnarea.
  • 5. A apărut într-un muzical pe Broadway
În perioada de 43 de luni în care licența sa de boxer era retrasă, Ali a urcat pe scenă pentru muzicalul "Buck White". Cariera sa în domeniu a fost scurtă, piesa fiind retrasă după doar 7 spectacole. Ali a primit însă recenzii favorabile din partea criticilor. "Cântă cu o voce plăcută, chiar dacă ușor impersonală, joacă fără menanjamente și se mișcă cu demnitate" descria prestația lui Ali un critic din New York Times.
  • 6. A publicat un album de versuri
Ali era și poet, el compunând versuri prin care își tachina adversarii și își lăuda propria persoană. Versurile sale au devenit atât de populare încât Columbia Records a lansat un album vorbit în 1963 numit "I am the Greatest" în care pugilistul de 21 de ani își spunea poeziile, acompaniat de muzică. Albumul a inclus și 2 cântece ale boxerului, inclusiv un cover al celebrei melodii a lui Ben E King, Stand by Me.
  • 7. Ali avea rădăcini irlandeze
Străbunicul lui Ali, Abe Grady, era un irlandez care a fugit în Statele Unite și s-a instalat în Kentucky în 1860. Acolo s-a căsătorit cu o femeie eliberată iar unul dintre nepoții lor era mama lui Ali, Odessa lee Grady Clay. În 2009, Ali a vizitat casa străbunicilor din Ennis, Irlanda și a întâlnit o parte din clanul O'Grady.
  • 8. Una dintre cele mai tari lupte din carieră a avut loc la 4 dimineața
În 1974, Ali a reușit să obțină un meci pentru titlu contra unui boxer de 25 de ani neînvins până în acel moment, George Foreman. Căutând să genereze o reacție pozitivă în țara, dictatorul din Zair, Mobutu Sese Seko, a plătit ambii boxeri câte 5 milioane de dolari pentru ca lupta să aibă loc în capitala, Kinshasa. Pentru ca și americanii să urmărească lupta în prime-time, meciul a încep înainte să răsară soarele în Africa. Lupta a primit supranumele "Rumble in the Jungle". Ali a câștigat prin KO în runda a 8-a și a obținut titlul care îi fusese retras cu 7 ani mai devreme.
  • 9. Medalia sa de aur a ajuns într-un râu
După ce a absolvit liceul, Ali a plecat la doar 18 ani la Roma și a câștigat medalia de aur la categoria semigrea. Ali a scris în autobiografia sa din 1975 că după ce s-a întors în Louisville a aruncat medalia de pe un pod în râul Ohio pentru a protesta împotriva rasismului din orașul său natal. Această dezvăluire a fost contestată, existând opinii că Ali a pierdut fără să vrea medalia. La ediția din 1996 a Jocurilor Olimpice, Ali a primit o noua medalie în locul celei pierdute.
  • 10. Manușile de la victoria cu Liston i-au adus mai mulți bani decât lupta
La aproape 50 de ani distanță de la victoria care i-a adus pentru prima dată în carieră titlul mondial la categoria grea, un cumpărător anonim a cumpărat mănușile pe care Ali le-a purtat la victoria cu Liston pentru suma de 836.000 de dolari. Prima luptă cu Sonny Liston i-a adus în 1964 suma de 630.000 de dolari.
Sursa: History.com
https://i.eurosport.com/2020/06/02/2827070.jpg
Box
Mihai Nistor și-a pus adversarul în genunchi în mai puțin de o repriză!
29/10/2022 LA 08:32
Box
Mayweather și McGregor, ce nebunie! 1,5 miliarde de dolari pentru două bătălii epice
07/10/2022 LA 18:31