Articol sponsorizat
Am învățat, de la o generație la alta, că nimic nu este mai prețios ca moștenirea principiilor și că cei mai buni parteneri de-a lungul unui drum bun sunt cei care le împărtășesc și au viziuni asemănătoare.
Dacă am încercat să duc mai departe ceva a fost naturalețea cu care bunicul îmi întindea mere sau pere proaspăt culese, privindu-mă cu o dragoste fără cusur. Gustul acela, inegalabil în inima mea, și-a găsit o formă în clipa-n care am decis să duc moștenirea familiei mai departe. Dar ceea ce părea simplu, într-o zi a devenit extrem de complicat, lucru despre care vreau să vă povestesc. Poate că există cineva care trece printr-un lucru asemănător și pățaniile mele vor fi de ajutor.
Business
"Marile cluburi din București pierd lupta pentru fani cu provincia" Cristian Gheorghe
13/10/2021 LA 05:42
Tata mă învățase să țin fructele pe care le produceam în lăzi de lemn. Acum câteva zeci de ani, logistica avea mult de suferit, iar multe încercări de afaceri se izbeau de piedici absurde. Dar chiar și așa, tata închegase o echipă bună, oameni destoinici și îndatoritori față de ceilalți, iar când o problemă apărea, întotdeauna se găsea o rezolvare. Aceasta a fost, aș putea spune, miza existențială a tatei, să nu se dea bătut, să nu se cramponeze de lașitate și să meargă mai departe.
Și câte probleme nu a avut tata. Fructe care se stricau, căci fiind naturale, erau mai expuse riscurilor din mediul înconjurător, mai sensibile odată cu trecerea timpului. Problemele cu transporturile, cu piețele prin care ajungea și cu perioade de neputințe financiare. Când am preluat afacerea, mi-am dorit să găsesc soluții inovative, astfel încât problemele din trecut să dispară.
Cea mai importantă problemă pe care o aveam consta în faptul că ținând fructele în lăzi de lemn, foarte multe se coceau prea repede ori se stricau. Lăzile din lemn ocupau mult spațiu, erau greu de stivuit, nu putea fi ținute afară și erau greu de spălat. Câțiva ani, am avut pierderi uriașe, deoarece drumul fructelor din livadă-n camioane nu putea fi controlat impecabil. Lăzile erau uneori afectate de dăunători, iar coacerea accelerată a fructelor ducea și la stricarea acestora. Trebuia să cumpăr în fiecare an alte lăzi, să fiu sigur că sunt curate și sigure pentru fructe.

Soluția? Lăzi de plastic!

Într-o zi, am descoperit ocazia de a lucra cu plastic returnabil. Cutii plastic, containere, boxpaleți pliabili etc., o largă gamă de produse de logistică, venind cu o sumedenie de îmbunătățiri esențiale pentru afacerea mea. Pe de o parte, plasticul returnabil nu era dăunător mediului, putând fi folosit, iar și iar, în funcție de necesități. Pe de altă parte, mult mai rezistent, mai ieftin, sigur pentru fructe (și orice alt tip de produse/alimente), în condiții de temperatură joase sau mai ridicate, putând fi spălat cu ușurință și fără să contamineze fructele, mă ajuta să scap de pierderile imense.
Elementele de logistică din plastic pot fi păstrate și afară, iar cele pliabile economisesc spațiu atât în depozit, cât și de-a lungul transportului de retur (există soluții de depozitare care se pot plia cu o rată de 72%). Spațiul vid din camioane, atât de irosit înainte, era folosit acum cu înțelepciune, un singur transport fiind cât două-trei anterioare.
Când deținem o afacere ne căznim să îndeplinim cu excelență lucrurile cele mai importante și care sunt esențiale. Vedem însă, de-a lungul vremii, că o sumedenie de aspecte aparent neimportante sunt și mai importante și că asigură bunul mers al lucrurilor, cu eforturi mai puține și costuri reduse. Reticent la început în fața plasticului, am constatat că mijloacele de depozitare și transport din plastic returnabil sunt nu doar eficiente, ci și în spiritul păstrării unui univers sănătos. Găsind furnizori de astfel de produse care se ocupă și de reciclare, tot ce facem este să folosim plasticul existent și să nu îl aruncăm pur și simplu, lucru nociv de altfel.
Am economisit bani, timp, spațiu și, cel mai important, nu am pierdut fructe, într-un mod neașteptat de ușor. Cutiile de plastic personalizate, lăzile și containerele în același tandem, au devenit și un element de promovare, brandul fiind prezentat pe măsura identității vizuale. Ușor de manevrat, adaptate la mijloacele automate de pe parcursul drumului din livadă până la consumatorul final, acestea soluții logistice au dus afacerea la un alt nivel.
Dacă înțelegem, de-a lungul anilor, rostul fiecărei rotițe dintr-o afacere, ne dăm seama că elementele cele mai mici și, aparent, cele mai comune sunt cele mai importante. Tata credea că lăzile de lemn sunt cele mai sigure pentru fructe. Și, totuși, în fiecare an se pierdeau cantități importante din acestea, iar multe lăzi nu puteau fi folosite de mai multe ori. Astfel încât, posibilitatea de a folosi plastic returnabil a venit ca o salvare și a îmbunătățit activitatea în punctele esențiale.
Astăzi, fructele bio rezistă mult mai multă vreme, sunt ferite de dăunători, iar costurile pentru soluții de depozitare a scăzut drastic. În absența acestor soluții, pierderile înregistrate, mai ales în aceste vremuri, s-ar solda cu probleme insurmontabile pentru orice producător. Economisesc timp și spațiu, manipularea și stivuirea nu întâmpină dificultăți, iar lucrurile asupra cărora mă pot concentra acum țin de aspectele profunde ale moștenirii pe care am primit-o de la părinți și bunici!
Business
Cele mai populare sporturi din lume pe care să pariezi în 2021
27/07/2021 LA 13:25
Business
Se anunță o vară fierbinte! Un premiu de 1 milion de euro îi așteaptă pentru cei mai inspirați fani
19/05/2021 LA 13:07