Articol scris de Marius Huțu
Ivan Patzaichin a murit azi la vârsta de 71 de ani, iar sportul românesc este în doliu. Cei care i-au fost apropiați sunt bulversați de această veste. Din cercul restrâns de prieteni a făcut parte și Georgeta Andrunache, cvintuplă campioană olimpică la canotaj.
"Am oftat din greu, vestea a venit ca un bumerang, mă doare sufletul!", ne-a declarat Georgeta Andrunache, azi este vicepreședinte al CS Dinamo.
Caiac-Canoe
Bodnar şi Radiş, nominalizate la premiul pentru cel mai bun echipaj feminin al anului în canotaj
14/12/2021 LA 16:00
Marea campioană a României l-a cunoscut foarte bine pe Ivan Patzaichin. Într-o discuție cu Eurosport a acceptat să-i facă și o descrierea Amiralului sportului românesc:
"Ivan Patzaichin a fost un exemplu pentru toți cei care l-am cunoscut din toate punctele de vedere, mai întâi ca sportiv, apoi ca om. L-am cunoscut la Snagov, eu din barcă, dânsul din șalupă. Întotdeauna aveai un sfat bun de la el. Întotdeauna te despărțeai de el mai puternic, mai bun".

Georgeta Andrunache: "A fost un mare om, Ivan o să ne lipsească!"

În urmă cu aproximativ 2 ani, Ivan Patzaichin a fost invitat la Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis i-a oferit cea mai înaltă distincție a statului român: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
"La acel eveniment m-a invitat și pe mine să-i fiu alături. Am făcut parte dintr-un cerc restrâns, de 3-4 foști sportivi. Nu am avut niciun interes, doar l-am admirat întotdeauna. Acum am realizat că poate am făcut și eu parte din acel grup de oameni pe care i-a admirat. Sunt extrem de fericită pentru acest lucru. Nu cred că cineva are ceva de spus cu reproș la adresa lui. A fost un mare om, Ivan o să ne lipsească!", ne-a mai relatat Georgeta Andrunache.
Ivan Patzaichin fusese diagnosticat cu o boală cruntă în urmă cu ceva vreme, iar în această dimineață a fost răpus la Spitalul Elias din capitală. Fără doar și poate, dispariția lui Ivan Patzaichin reprezintă un moment tragic pentru întreg sportul românesc.
Patzainchin și-a dedicat întreaga viață sportului și a purtat tricolorul pe cele mai înalte culmi ale sportului mondial, fiind un ambasador al țării noastre cum puțini au fost de-a lungul timpului.
Palmaresul lui Ivan Patzaichin
  • Cvadruplu campion olimpic. Medaliile au fost cucerite la patru ediții diferite a Jocurilor Olimpice (1968, 1972, 1980, 1984)
  • A cucerit alte trei medalii de argint la edițiile din 1972, 1980 și 1984.
  • Locul 3 all-time în România într-un clasament pe medalii la Jocurile Olimpice, după Nadia Comăneci (9 medalii) și Elisabeta Lipă (8 medalii)
  • 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 9 au fost de aur
  • A primit Colanul de platină din partea CIO, cea mai înaltă distincție în sport.
  • A fost prezent la 10 ediții a Jocurilor Olimpice, dintre care 5 din postura de antrenor
Caiac-Canoe
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, dezvăluiri inedite despre ziua finalei olimpice de la Tokyo
22/11/2021 LA 14:31
Caiac-Canoe
Moartea lui Ivan Patzaichin a ajuns în presa internațională! Ce a scris L'Equipe
05/09/2021 LA 15:24